Sultangazi’nin ilk müteahhitleri arasında yer alan Muzaffer Aydın, Has Aydın İnşaat isimli müteahhitlik firmasıyla yıllardır İsmetpaşa mahallesinde faaliyet gösteriyor.
“YABANCILARA KONUT SATIŞI YASASI, İNŞAATIN KİMYASINI BOZDU”
“İnşaat ve gayrimenkul piyasasında bir durgunluk yaşanıyor. Aslında bu durgunluğun sebebi yeni değil. 2012 yılında yabancılara kat mülkiyetiyle satış konusunun yasalaşmasından sonra, inşaat sektörü bu durumdan evvela olumlu yararlandı, daha sonra deyim yerindeyse bir çıkmaza girdi.”
“KONUT FAZLALIĞI OLUŞTU”
“Yabancı yatırımcılar özellikle büyük projelere büyük bir talep oluşmasına sebep oldu. Ancak daha sonra yaşanan konjonktürel gelişmeler ve küresel krizler yabancı yatırımcılarında gayrimenkul piyasasından yatırımlarını çekmesine yol açtı ve başlangıçta bu suni artışın etkisiyle mantar gibi çoğalan inşaatlar, konut fazlalığına sebep oldu.”
“İNŞAAT ve İLİNTİLİ SEKTÖRLERDE DE DURGUNLUK VAR”
“Elbette sektörün durgunluğa girmesinin başka faktörleri de var. Nedir bunlar? Başta tekstil, turizm, ayakkabı gibi sektörlerinde yaşanan durgunluk doğal olarak inşaat sektörünü de belli bir durgunluğa itti. Bu sektörlerde istihdam edilen insanlar işlerin durmasıyla beraber sadece gündelik acil ihtiyaçlarına karşılamaya yöneldiler. Ev almak veya bu ihtiyacına yönelmek için insanların ekonomilerinin daha rahat olması gerekir.”
“KREDİ KONUSU İNSANLARI HER ANLAMDA OLUMSUZ ETKİLEDİ”
“Biz firma olarak kredili satış konusunda müşterimize hiçbir anlamda karışmıyor ve yardımcı olmuyoruz. Bazı firmalar müşterilerinin kredi başvurusunu bile kendileri yapıyor, biz dediğim gibi bu konuda müşteriye hiçbir yönlendirmede bulunmuyoruz. Çünkü vatandaşların ve kurumların birçoğu zaten kredi borcu ve batağı içerisinde. İnsanların yaşamı neredeyse kredi borçlarından dolayı ipotek altına alınmış. Elbette faizlerin yüksek olması ve krediyle ev almak isteyenlerin bu faizler karşısında zor durumda olması da gayrimenkul piyasasının durgunluğa girmesine başka bir sebep.”
“HAKSIZ REKABET VAR”
“Son olarak piyasada yaşanan haksız rekabetin de, sektörel anlamda bir krize neden olduğunu düşünüyorum. İnşaat sektörünün karlı ve cazip bir sektör olduğunu düşünen farklı birçok sektörden insan inşaat piyasasına hücum ederek, haksız bir rekabetin oluşmasına sebep oldu ve bu durum sektörü biraz zora soktu.”
“ÇÖZÜM NEDİR?”
“Aslında sadece inşaat sektörünün değil, diğer sektörlerin de bu durgunluktan çıkmasının bir takım ekonomik ve siyasi hamle ve değişikliklere ihtiyacı var. Türkiye özellikle tarım ve bacasız sanayi olarak isimlendirdiğimiz; tekstil, ayakkabı, turizm ve benzer sektörlerin çalışmasına bağlı olarak ekonomik bir refaha kavuşur. Bunu bir çark gibi düşünün, çarkın sağlıklı işlemesi için bu dişlilerin hepsinin sağlam ve işliyor olması lazım. Eğer bu sektörler sağlıklı işlemeye başlarsa, inşaat ve gayrimenkul sektörü de durgunluktan çıkarak yeniden karlı bir sektör haline gelir.”
Mezun Veremeyen Okulların Kahraman Öğrencileri
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.