Gözlem Gazetesi’ne konuşan Sultangazi Müteahhitler Derneği Başkanı Osman Derdiyok, bugün gelinen noktada ve gelen talepler doğrultusunda daha nitelikli konutlar üretmeye yöneldiklerini söyledi. Yargıtay tarafından Cumhuriyet Mahallesi siteler mevkisi ile yürütmeyi durdurma kararını da değerlendiren Derdiyok,“Cumhuriyet Mahallesi’ni Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın veya ilgili bakanlıkların kentsel dönüşüm alanı veya risk alan olarak belirlemesini doğru bulmuyorum”dedi. İstanbul’un ve Sultangazi’nin en büyük sorunun trafik olduğunu söyleyen Sultangazi Müteahhitler Derneği Başkanı Osman Derdiyok ara sokakların otopark haline geldiğini, bundan dolayı kendi otopark sorununu içinden çözmüş, ada bazlı, yeşil alanlı konsept projelere bir yönelişin olduğunu, vatandaşlardan gelen taleplerin de bu konsept projelere yönünde olduğunu söyledi.
Sultangazi’de kaliteli konutlar üretiliyor mu?
Mevcut mimari konseptimizle ve bizim şu ana kadar Sultangazi’de yaptığımız mimari konsept ortaçağ geleneğinden kalma bitişik nizam mimariler. Bugüne kadar yapılan konutları geçmişte bizde yaptık. Geldiğimiz noktada da ülkemin sosyo-ekonomik durumu ve gayri milli hâsılatın büyümesiyle beraber artık bu garaveten kurtulmamız gerçeğini de gözümüzün önüne koyuyoruz.
Sultangazi’de Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Var mı? Müteahhitler Derneği olarak takip ediyor musunuz?
Kentsel dönüşümü biz yanlış bir noktadan ele aldık. Biz kentsel dönüşümü; eski yapıyı yıkıp, yerine aynı konsepte yeni bir yapı olarak ele alıyoruz. Ve buna kentsel dönüşüm diyoruz. Aslında bu bir dönüşüm değil. Sultangazi Müteahhitler Derneği olarak, eski yapıların aynı konsepte yenilenerek yapılmasına kentsel dönüşüm denilmesini ret ediyoruz. Gerçekten bir dönüşüm söz konusu olacaksa, stratejik mekansal planlamayla daha nitelikli konutların yapılması gerekiyor. Burada da yeni bir iradenin ortaya konulması lazım. Ada bazlı, otopark problemini, yeşil problemini ve sosyal donatılarıyla daha yaşanılabilir, daha modern yapıları inşa etmemizle söz konusu olabilir. Ülkemizin gerçeği de bizi buna zorluyor. Geçmiş zihniyetle bugün burada yapılan her türlü yapı milli servetin hebası demektir.
Yerel yönetimlerin bu alanda inisiyatif alması ve kentsel dönüşüme yönelik arsalar üretmesi lazım. İrade koyup ada bazlı planların önünü açması lazım. Bizim 20-30 yıl sonra geriye dönüp bugünü konuşmayacağımız, 20-30 yıl sonrasının planlamasını bugünden yapacağımız bir çalışma olması lazım.
Kentsel Dönüşümle ilgili yetki sizin elinizde olsaydı, siz hangi mahallelerden başlardınız?
İki tane çok önemli kuşaklama yolu ve 3. Havalimanı güzergahı üzerinde olan bir ilçeyiz. İlçemizin yukarıdan kuşbakışı seyredildiği zaman beton yığını içerisinde kaybolmuş bir ilçe görünümünü değiştirmemiz lazım. Sultançifliği, İsmetpaşa, 50. Yıl, Uğur Mumcu ve Gazi Mahallelerinin ciddi bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yetki bende olmuş olsaydı, kapı kapı dolaşıp tüm vatandaşlarımızı bu konuda aydınlatır, bilgilendirir bu yöne sevk olmalarını sağlardım. Çünkü bu problem sadece insanlarımızın bugününü değil, geleceğinde problemidir. Yerel yönetimin bu konuda sorumluluk alması lazım.
Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kararı nasıl buluyorsunuz?
Cumhuriyet Mahallesi’nde ki sitelerin yapı stoku kalitesiz. Ve bu yapının deprem yönetmenliğine uygun olmadığı bilirkişi raporları da göstermiştir. Ama Cumhuriyet Mahallesi’ni Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın veya ilgili bakanlıkların kentsel dönüşüm alanı veya risk alan olarak belirlemesini doğru bulmuyorum. Çünkü buradaki yerel yönetimlerin burnun dibinde olan, oradaki vatandaşların sorununu birinci derecede bilen, gören iradenin bu konuda bir fikir ortaya koyması lazım. Oradaki yerel dinamitlerin devreye girip, görüşlerini alması gerekiyor. Bunun da bir rıza çerçevesinde gerçekleşmesi gerekiyor. Yani bir sürgün yada tecrit şeklinde değil. Oradaki tüm tarafların masaya oturtulup rant imajını ortadan kaldıracak bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu sorun bu ilçenin kendi dinamitleriyle çözülmelidir. Herkesin rızası alınarak burada yerinde dönüşüm yapılmalıdır. İnsanların orada oluşturduğu o mahalle ve dostluk köprülerini yıkmadan, bu insanları bir yerden bir yere sürmeden bu dönüşüm sağlanmalıdır.
Sultangazi Müteahhitler Derneği olarak bir sloganımız vardı. Dernek olarak kentsel dönüşüme destek veriyoruz. Yalnız ‘yerinde dönüşüm’, ‘yerelde dönüşüm’, ‘yerel dinamitlerle’ beraber bu dönüşümün yapılması düşüncesindeyiz. Yerel yönetimin idaresinde, yerel dinamitlerinde yer alacağı bir metoda geliştirilirse Sultangazi’nin tamamı kentsel dönüşüme destek verir. Sultangazi’de gerçekleşecek olan bir dönüşümün bizi her şekilde ilgilendirdiği gerçeğini göz ardı etmemiz lazım.
Sultangazi’nin Günlük Gazete Özlemi Son Buldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.