Ak Parti Sultangazi İlçe Kadın Kolları “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü” kapsamında “Geleceğimiz İçin Temiz Çevre Ve Şehirler” temalı eğitim verdi.
Ak Parti Sultangazi İlçe Kadın Kolları Başkanlığı Çevre ve Şehircilik Birim Başkanlığınca “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü” kapsamında “Geleceğimiz İçin Temiz Çevre Ve Şehirler” temalı eğitimi tüm kadrolara verildi. Eğitimde geçmiş ve gelecek nesillerin günlük yaşam alanlarında dikkat edilmesi gereken konular ele alındı.
Eğitimde yer alan başlıca konular.
-İnsanların doğup büyüdüğü, barındığı, eğitim gördüğü, alışveriş yaptığı, işini ve mesleğini sürdüğü, din-lenip eğlendiği yerlerin tamamına yada başka bir ifadeyle hayatımızı kuşatan, insanları ve diğer canlıları kucaklayan yerlerin bütününü çevre olarak tanımlıyoruz. Çağ ve zaman olarak ele aldığımızda daha geniş bir ifadeyle ele aldığımızda şehir tanımını kullanabiliriz.
-Temiz ve sağlıklı bir çevre-şehir bütün canlıların yaşayabilmesi için temel koşuldur. Her canlı gibi insan da çevresiyle uyum içinde yaşamak zorundadır. İnsan hayatının devamını sağlayan sağlığı korumak ise, ancak sağlıklı ve temiz bir çevre ile mümkündür. Bu nedenle vücudumuzu ve elbisemizi temiz tuttuğumuz gibi, yaşadığımız; uzak ve yakın çevremiz olan evimizi, sokağımızı, okulumuzu, sınıfımızı, mahallemizi, şehrimizi kısaca içinde yaşadığımız dünyamızı da temiz tutmalıyız.
-İslam ahlakının temel ilkelerinden biri de çevreyi korumaktır. Yüce rabb’imiz evreni en güzel şekilde yaratmış; gökyüzünde ve yeryüzünde bulunan her şeyi insanın emrine vermiştir.(Casiye suresi, ayet 13)İnsanın huzurlu ve mutlu bir hayat sürmesi için Allah ona güzel bir çevre teslim etmiştir. İnsan kendisine emanet edilen çevreyi korumakla görevlidir.
-Yüce Allah Kur’an’da ‘’Göğü yükseltti ve dengeyi o koydu. Sakın dengeyi bozmayın.’’(Rahman 7-8)buyurarak dengeyi bozacak davranışlarından kaçınılmasını istemektedir. Peygamberimiz(sav) de ‘’Çevrenizi temizleyiniz’’ (Termizi, Edep 41) buyurmuştur. Bu nedenle çevreyi korumak biz inanan nesilleri için dini bir görevidir. Çevre temizliği dinimizin bir emri olmasının yanında ‘’Hak’’ kavramı ile de yakından ilgilidir. Çünkü içinde yaşadığımız çevreyi başkaları ile paylaşırız. Buraların temiz tutulması ve korunması hepimizi ilgilendirir. Ortaklaşa kullandığımız çevreyi kirletmek onlara haksızlık olur.Bu nedenle bir kimsenin başkalarının kullandığı çevreyi kirletmeye hakkı yoktur.Bu ‘’kendisine yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkalarına yapmamak ‘’ilkesine ters düşer.Bu önemli bir ahlak ilkesidir.
-Çevre temizliği ve yaşanılası şehirler ile ilgili olarak neler yapmalıyız?
Yaşam alanımız olan çevremizi temiz tutmalıyız. Okul, tiyatro, konser alanları v.s gibi mekânların kullanım şekli ve kurallarına uymamız hem kolaylık hem konfor hem de sağlık açısından önemlidir.
Çöplerimizi saatinde ve çöp konteynırlarına atmalıyız.
Yağ ve geri dönüşüm maddelerimizi gerekli kurallara uygun şekilde görevlilere teslim etmeliyiz.
Sosyal donatı alanlarında lavabo kullanımı kurallarına uymalı ve uyarmalıyız. Mesire alanlarında özellikle yiyecek ve içeceklerimizi sağa sola atmak, duvarlara masaların üzerine yazı yazmak; çevremizi kirletmek gibi çirkin ve sorumsuzca davranışlardan sakınmalıyız. Ev ve okul dışında yaşadığımız çevrenin temizliğine de dikkat etmeliyiz.Caddeleri ,sokakları ,park ve bahçeleri,ormanları,piknik yerlerini temiz tutmak kirletenleri uyarmak hepimizin görevidir.Bilmeliyiz ki ‘’Temiz bir dünya temiz bir çevre’’hem kendimiz için ,hem de bizden sonra gelecek nesiller için çok önemlidir.Çevreyi kirletenleri uyarmalı ve bu kötü alışkanlıklardan vazgeçirmek için gayret göstermeliyiz.Bunu yaparken nezaket kurallarına dikkat etmeli karşıdaki kimseyi üzmemeye özen göstermeliyiz.Aynı zamanda kendimizde çevre konusunda duyarlı olmalı ve bu konuda insanlara örnek olmalıyız.Kısaca sağlıklı , mutlu, huzurlu ve barış içinde yaşamak için çevremizi temiz tutmalıyız.Bunun için çevre temizliğine hem kendimiz uymalı hem de başkalarını bu konuda uyarmalıyız.
*Günlük hayatımızda sürekli olarak çevre ile iç içe yaşıyoruz. Temiz bir çevre insana huzur ve mutluluk verir.
*Sağlıklı olmak için çevremizi temiz tutalım. Çünkü kirli bir çevre birçok hastalığın kaynağıdır.
*Çevremiz Allah’ın bize bir emanetidir. Çevreme zarar verdiğimde emanete ihanet eden bir insan durumuna düşerim.
*Çünkü içinde yaşadığımız çevreyi başkalarıyla paylaştığımı bilirim. Bu nedenle ortaklaşa kullandığımız çevreyi kirletmenin, onlara haksızlık olduğu bilinciyle hareket ederim. Çevremizi bulmak istediğim şekilde tertemiz bırakmalıyım.’’Her zaman kendime yapılmasına istemediğim bir şeyi başkalarına yapmamayı ‘’ kendime ilke kabul ederim.Çok basit ve gereksiz gördüğümüz ben biliyorum diye ifadelendirdiğimiz anlatımları hayatımıza geçirmeliyiz.Şehrimizden yayılarak dünyayı kapsayan kirlilik ve kaos dolu bir yaşamı biz bizzat ellerimizle inşa ettiğimizi unutmamalı küçük dediğimiz önlemlerle daha yeşil,temiz,sağlıklı ve huzurlu şehirlere sahip olabileceğimizi unutmamalıyız.
Eş zamanla düzenlenen Eğitim’de katılımcılara rozet takıldı.
MHP Milletvekili Erdem: Milli Tarım Projesi için ziraat mühendisi istihdamı şarttır
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.