a

Sultangazililer vatandaşlığa ‘hayır’ diyor

Son günlerde gündeme gelen “Suriyelilere vatandaşlık verilmesi” konusunu Sultangazi halkına sorduk.

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve sayıları artık milyonlarla ifade edilen Suriyeliler sorunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık vermek için gerekli çalışmaları yapıyoruz” sözüyle yeni bir boyut kazandı.

BM VE ULUSLAR ARASI KURUMLAR KONUYA FRANSIZ KALDILAR

Savaşın ilk başladığı dönemlerde Suriyeli sığınmacılar için sınıra yakın yerlerde kurulan mülteci kampları daha sonra mülteci göçünün yoğun olması sebebiyle yetersiz kalmaya başladı. Birleşmiş Milletler ve konuyla ilgilenen uluslar arası kuruluşların da bu konuda yetersiz kalması sonucu, Suriye’deki iç savaştan kaçan mülteciler, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve güney kentlerimize yoğun olarak göç etmeye başladılar.

AB, SIĞINMACI KONUSUNDA UCUZ OLANI YAPTI

Ege denizini balıkçı motorları ve şişme botlarla geçerek hayatları pahsına AB ülkelerine geçmeye çalışan Suriyeli mültecilerin bir bölümü, bu tehlikeli yolculukta trajik haberlerle gündeme gelirken, sayıları 1 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar bazı AB ülkelerine sığınmacı olarak ulaşmayı başardılar. Ancak daha sonra AB’nin ileri gelen devletleri ülkemizle bir sığınmacı antlaşması imzalayarak, takas usulüyle bazı sığınmacıları iade ederek, bunların yerine çocuk, kadın, yaşlı ve engelli sığınmacıları kabul edeceklerini söylediler. Ayrıca bu antlaşma gereği AB ülkelerinin oluşturduğu fondan ülkemize 3 milyar Euro’luk bir ödeme yapacağı söylenirken, bu ödemenin bir türlü yapılmadığı devlet büyükleri tarafından dönem dönem dile getirildi.

CUMHURBAŞKANI, “SURİYELİ KARDEŞLERİMİZE VATANDAŞLIK İMKANINI VERECEĞİZ”

Yaşam koşullarının ağır olmasından dolayı özellikle dilenci sayısında enflasyona sebep olan Suriyeli sığınmacılar, ucuz iş gücü, fuhuş ve daha birçok toplumsal sorunun da ana kaynağı haline gelmeye başlamışken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis’te katıldığı bir iftar programında, “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var. Bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak, onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz” diyerek konuyu farklı bir mecraya taşıdı.

SULTANGAZİLİLER VATANDAŞLIĞA “HAYIR” DİYORLAR…

Bu açıklamadan sonra özellikle sosyal medya üzerinden toplumun farklı kesimlerinden farklı fikirler gündeme gelirken, yaklaşık 20 Bin Suriyeli’nin ikamet ettiği Sultangazi’de mikrofonu vatandaşa uzattık. “Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye sorduğumuz Sultangazililer genel olarak, “Vatandaşlık verilmesinden yana değilim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi Belediyesi Temmuz Ayı meclis toplantısı yapıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.