a

Yayla Mahallesine Önce Haritadan, Sonra Yakından Baktık

Sultangazi ilçesi, 2008 yılında Gaziosmanpaşa ilçesinden ayrılan ve 15 mahalleden oluşan bir ilçe. Bu mahalleler arasında imar konusunda en sorunlu mahalle kuşku yok ki, Yayla Mahallesi.

İmar konusu hakkında var olan muammanın ilk ayağı, Yayla Mahallesinin büyük bölümünü ilgilendiren “Burası orman arazisi midir, değil midir?” konusu.

Yayla Mahallesinin ilk yerleşimcilerinin 1970’li yıllarda mahalleyi kurduğu tahmin ediliyor. Daha evvel Eyüp ilçesine bağlı olan Yayla Mahallesi, 2008 yılında Sultangazi ilçesine bağlanan yaklaşık 10 bin kişinin ikamet ettiği bir mahalledir.

sultangazi-yayla-mahallesi_DSC8456

Mahallede bulunan mezarlık nedeniyle, “Mahallede ölü sayısı, diri sayısından fazla” sözü çok sık kullanılan bir sözdür. Gömüye açık aktif 2 adet mezarlık nedeniyle mahalleye özellikle bayram günlerinde girip çıkmak imkânsızdır.

Bir tane ilkokulu bulunan mahallenin ki, bu okulun bir kısmı prefabrik dersliklerden oluşuyor ve bu okul deyim yerindeyse adeta dökülüyor. Bir tane sağlık ocağı, bir tane PTT şubesi var ve bunların tamamı prefabrik ve hepsinin durumu okul ile aynı…

BİR DOKUN, BİN AH İŞİT…

Özellikle Merkez Habipler mahallesinde yaşanan tapu sorunu nedeniyle gazetemizin konuyu yakından takip etmesi, mahalle sakinlerinin bu konuyla ilgili olarak kurduğu dernek ve bu derneğin çalışmalarını gündem yapmamızdan dolayı Yayla Mahallesinden, “Neden bizim sorunlarımızı da gündeme taşımıyorsunuz?” gibi telefon ve elektronik mesajlar aldık. Bunun üzerine ziyaret ettiğimiz Yayla mahallesinde ‘Bir dokun, bin ah işit’ atasözünde olduğu gibi mahalle sakinlerinin ahlarını dinledik ve sorumlu gazeteci kimliğimiz gereği siz değerli okurlarımızla bu haberi paylaşmak istedik.

KİBAR, “BÜTÜN SORUNLARIN KAYNAĞI İMAR SORUNU”

sultangazi-yayla-mahallesiMUHTAR

Mahalle Muhtarı Kemal Kibar, “Bizim mahallemize hizmet gelmiyor” diyerek başladığı konuşmasında mahallenin en temel sorununun imar sorunu olduğunu belirtti. Kibar, “imar sorunu çözülemediği için diğer sorunlar zincirleme olarak birbirini takip ediyor” diyerek sorunların neredeyse tamamının imar konusundan kaynaklandığını belirtti.  Mahallenin eğitim, sağlık ve sosyal yaşam alanlarında birçok eksiği bulunduğunu sıralayan Muhtar Kibar, imar sorunu hakkında ilçe ve İBB ile yaptığı yazışmaları ve konuyla ilgili olarak Ankara’ya Bakanlık düzeyinde bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiğini, bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştüğünün altını çizdi.

ÖNCE TAPU VERİLMİŞ, SONRA ORMAN ALANI DENİLMİŞ…

Kibar, “Daha evvel devlet buralarda yaşayan insanlara evlerinin tapusunu vermiş, ancak geldiğimiz noktada, ‘Burası orman alanı’ diyerek, imar konusunda bir düzenleme yapmadığı gibi, insanların tapulu yerlerini elinden almak gibi bir sürece getirmiş işi. Sizinle mahalleyi dolaşalım, 30-40 senedir bu mahallede yaşayan insanlar var. Burası bırakın ormanı, orman arazisini kaybetmiş arazi bile değildir. Ancak imar sorunu hakkında ilçe belediyesi sürekli olarak topu İBB’ye attı. Biz bu konuda İBB ile gerekli yazışmaları yaptık ve nihayetinde İBB; bize, ‘o mahallenin imar düzenlemesini ilçe belediyesi yapar’ diye resmi bir evrak gönderdi.

unnamed (4)

Konuyu Orman ve Su işleri Bakanımızla da paylaştık. Burada yaşayan insanlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bu insanlarında devletin her türlü hizmetinden faydalanma hakkı var. Şimdi 30-40 senedir burada ikamet eden insanlara, ‘tapularınız geçersizdir, burayı terk edin’ diyebilir misiniz? Buraya tapu veriyorsunuz, mezarlık yapıyorsunuz, okul yapıyorsunuz, sağlık ocağı yapıyorsunuz sonrada ‘burası orman’dır’ diyebilir misiniz?” diyerek konunun hakkında bilgiler verdi.

“AHMET GENÇ’TEN SONRA YAYLA UNUTULDU”

Mahallede rast gele ziyaret ettiğimiz esnaflardan biri, “Bu mahalle Eyüp ilçesine bağlıyken ben yedek meclis üyesiydim. Buraya hizmet sadece eski Belediye Başkanı Ahmet Genç zamanında geldi. Ondan sonrada Yayla Mahallesi kendi kaderine terk edildi.” Dedi.

sultangazi-yayla-mahallesiahmet gençten sonra

“YAYLA’YA BİR HARİTADAN BAKIN, BİR DE YAKINDAN BAKIN, BİRBİRİNE BENZİYOR MU?”

Başka bir esnaf, “Büyük fotoğrafa bakarsanız biz, Kuzey Marmara Otoyolu ve TEM Otoyolu arasında, sadece İstanbul’un değil, ülkenin hatta iki kıtayı birbirine bağlayan iki büyük köprünün yakınında, dünyanın en büyük havaalanına birkaç dakika mesafede yaşıyoruz. Mahalleye şöyle bir bakın, sizce bu küçük fotoğraf, demin söylediğim büyük fotoğrafın bir parçası olabilir mi? Yayla’ya bir haritada bakın, bir de yakından bakın bakalım birbirine benziyor mu?” diyerek şikayetlerini sıraladı.

sultangazi-yayla-mahallesikomşu ilçe başlığı (2)

“KOMŞU MAHALLEDE SATILAN FİYATININ ÇEYREĞİNE YAYLA’DA BİNA SATAMAZSINIZ”DAİRE

İnşaat sektörüne yönelik olarak iş yapan başka bir esnaf, “Bizim yanı başımızda yer alan mahallelerde daire fiyatları 1 milyon’a yakın rakamlarla alıcı bulurken, burada 5 katlı bir binayı o daire fiyatının 4’te birine satamazsınız. Bu adaletsizlik değil midir?” diyerek şikayet ederken, mahallede rastladığımız gençler sosyal yaşam alanlarının olmamasından, kadınlar okulun durumundan şikayet etti.

sultangazi-yayla-mahallesiyayla bbüyük fotoğraf başlığı

Yani kısaca Yayla Mahallesinde mutlu insana rastlamadık. Bundan sonra mahalle ile ilgili sorunları daha sık dile getirerek sorumlu isimleri göreve davet edeceğiz.

Tüm Yorumlar (1)
  • serdar aydın
    7 yıl önce
    0 0

    99 senesinde arsa aldık nerdeyse 20 yıl olacak vergi veriyoruz ama ne hikmetse bir türlü imar verilmiyor kardeşim ozaman paramızı verin mezarlık yapin yada imar verin oy almaya gelince istda en çok oy veren 3 ilceden birisi sultangazidir yatırım desen mescidi selama kadar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Bu Çağda Böyle Okul

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.