CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turist sayısında geçen yıla göre toparlanma olmasına karşın bunun gelir rakamlarına yansımadığını, bunun da Avrupa’dan yaşanan kayıplardan kaynaklandığını belirterek, “Avrupa pazarında 8 ayda kayıp yıl olan 2016 yakalanamadı, turistlerin harcaması 600 dolar düzeyine indi. Sadece Rusya pazarıyla turizmde gelir ve değer artışı mümkün değil, Avrupa pazarında ciddi bir adım gerekiyor. Ama iktidar sadece seyrediyor, olan işsiz kalan turizm emekçilerine, esnafa oluyor” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 8 aylık turizm hareketliliğini değerlendirdi. Turist sayısının geçen yıla göre yüzde 26.4 artarak 21.9 milyona çıktığını ancak bu rakamın 2015 yılının yaklaşık 3.5 milyon gerisinde olduğunu kaydeden Budak, ayrıca Avrupa pazarında 2016 yılı rakamlarının bile yakalanamadığına dikkat çekti. Budak, “Turizmde 2016 yılı baz alınırsa bir toparlanma var. Ancak bu sektör açısından doğru bir değerlendirme olmaz. Çünkü 2016 yılı tamamen kayıp yıldır. Rusya pazarının geri kazanılmasıyla 2016 yılı rakamlarının üzerine çıkıldı. Ancak Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamından kayıp söz konusu. Almanya’dan yüzde 8, Hollanda’dan yüzde 15, Danimarka yüzde 24, Norveç’ten yüzde 30 düzeyinde kayıp var. Avrupa ülkelerinin toplamından 2016’ya göre yüzde 7, 2015’e göre ise yüzde 30’luk kayıp var. 2015’in 8 aylık bölümünde Avrupa pazarından 13.4 milyon turist gelirken, bu yıl 8.9 milyon turistte kalmıştır. Bu da gelir rakamlarında açıkça görülüyor” diye konuştu.
TÜRKİYE UCUZLADI
Avrupa pazarındaki kayıpların özellikle gelir kaleminde ciddi kayıplara yol açtığına dikkat çeken Budak, “Turist sayısında geçen yıla göre yüzde 26’lik bir artış var ama gelir aynı oranda artmıyor. Hatta tersine Türkiye’de turistlerin yaptıkları harcamada ciddi düşüş yaşanıyor. Geçen yıl ilk yedi ayda 9.6 milyar dolar olan turizm geliri, 10.1 milyara çıkmıştır. Turist sayısındaki yüzde 26’lik artışa rağmen, gelir sadece yüzde 5 düzeyinde artmıştır. Bu dönemde turistlerin yaptığı kişi başı harcama 800 dolardan 600 dolara inmiştir. Bu seviyeye 840 dolar düzeyinden düşüldüğü de unutulmamalıdır. Tek pazara dayalı olarak turizmde katma değer yaratılamıyor. Türkiye’nin olgunlaşmış Avrupa pazarını yeniden kazanması gerekiyor. Turizmin ana hattı burasıdır. OHAL altında bir Türkiye, şiddet dilinin hakim olduğu bir Türkiye, gazetecilerin hapiste olduğu, herkesle kavgalı Türkiye imajıyla, Avrupa pazarının kazanılması da mümkün değil. Hükümet seyrediyor, faturayı turizm emekçileri, üreticiler ve esnaf ödüyor” dedi.
SON DAKİKA DEĞİL PLANLI TEŞVİK
AKP hükümetinin turizme bir gözü kapalı bakması nedeniyle kayıp faturasının büyüdüğünü kaydeden Budak, “Turizmde kayıplar, AKP Hükümetinin bütüncül olmaktan uzak, doğru kurgulanmayan ve geç kalmış adımları nedeniyle, her geçen gün büyümektedir. Kruvaziyer turizmde turist sayısı 2 milyon düzeyinden 300 binlere düşmüş, sezonun son günlerine gelinmiş, iktidar Ekim-Kasım-Aralık 2017 için 30 dolar teşvik açıklıyor. Ciddiyetten uzak bir yaklaşım. Bu plansızlığın ve politikasızlığın belirtilerinden sadece birisi. Turizm destekleri, 2018 yılı için şimdiden ilan edilmeli ki, tüm paydaşlar ve turistler tercihini yapabilsin. Son dakika teşvikiyle bir katkı sağlanamaz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yabancı ziyaretçi sayıları şöyle:
Başakşehir Belediyesi’nde başkanlık seçimi ne zaman?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.