a
  • Eminhaber.Org
  • Genel
  • Tügva Sultangazi’de ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ Anlatıldı

Tügva Sultangazi’de ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ Anlatıldı

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sultangazi İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen Gençlik ve Referandum Buluşmalarının konuğu olan, Yenişafak Gazetesi Haber Müdürü Recep Yeter “Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ni anlattı.

Tügva Sultangazi İlçe Temsilciliğinde düzenlenen programda Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Ali Başkaya’da gençlere eşlik etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Tügva Sultangazi İlçe Temsilcisi Yunus Kara, 16 Nisan’a kadar arazide çalışmalar yapacaklarını ve referandum sohbetlerini her hafta farklı bir konuk ile gerçekleştireceklerini ifade etti.

Gençlere Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlatan Yenişafak Gazetesi Haber Müdürü Recep Yeter ise, Cumhurbaşkanlığı sisteminde millet iradesinin doğrudan yönetim sistemine yansıyacağını belirterek, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden tamamen ayrılarak güçler ayrılığının kuvvetlendirileceğini söyledi. Yeter, “Milletin seçtiği hükümetlere ister bürokratik yapı diyelim, ister derin yapı diyelim, ister askeri bürokrasi ya da bürokratik oligarşi diyelim, hükümetlere sen şu konularda adım atamazsın demiş ve milletin seçtiği iradenin ürünü olan hükümetler o kısımlara müdahale edememiş. Bu yapılar daha sonra uzaktan kumandalı bir şekilde devreye girerek hükümetlere müdahale ederek darbeler yapmış. Tek başına gelen hükümetler bile bu bürokratik oligarşiye müdahale edemiyor. Cumhurbaşkanı bürokratik oligarşiden şikayet ediyor. Yeni sistemde bu tamamen bitecek. 1923 yılından bugüne kadar 94 yılda 65 tane hükümet kurulmuştur. Bu şu demek bir buçuk yılda bir hükümet değişmiş. Biz bir buçuk yılda bir çalışan arabayı durdurup tekrar yola devam etmişiz. İkinci dünya savaşından mağlup çıkan ve yerle bir olan Almanya gelip bizi geçmiş. Fransa ve İtalya bizi geçmiş. Biz ise sürekli patinaj yapmışız” dedi.

IMG_9707

“Tek adamlık yok”

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, “Tek adam rejimi getiriliyor” eleştirilerinin temelsiz iddialar olduğunu kaydeden Yeter, seçimlerin yapıldığı bir yönetim sisteminde tek adamlık rejiminin mümkün olamayacağını dile getirdi. Yeter “Cumhurbaşkanlığı sisteminde asla tek adamlık diye bir durum söz konusu değildir. Bir defa tek adamlık olan bir sistemde seçim olmaz. Bütün siyasi partiler aynen devam edecek. Beş yılda bir seçim olacak. Seçim olan bir yerde hangi tek adamlıktan söz edebiliriz. Bu sistemde hiçbir zaman koalisyon ihtimali olmayacak. Seçilen tek başına ve beş yıllığına seçilecek. Hızlı ve etkili icraatlar olacak” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MHP neden ‘Evet’ dediğini anlatacak

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.