Mimar Sinan’ın 450 yıl önce, İstanbul, Sultangazi Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Alibey Deresi üzerine inşa ettiği Mağlova Su Kemeri, Dünya Su Günü’nde yeniden gün yüzüne çıkıyor. Kemerlerin çok yakında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması bekleniyor.
TAM BİR ŞAHESER
Sultangazi ilçesi Alibey Barajı üzerinde 450 yıl önce Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mağlova Su Kemeri, 22 Mart Dünya Su Günü’nde turist rehberlerini ağırladı. Dünyanın en önemli mimarlık şaheserlerinden biri olarak gösterilen 450 yaşındaki Mağlova Su Kemeri 258 metre uzunluk, 36 metre yüksekliğe sahip olan barındırdığı mühendislik-mimari ve estetik özellikleri sebebiyle şaheser olarak nitelendiriliyor.
“MİMAR SİNAN TURLARI DÜZENLENECEK”
Mağlova Kemerleri’ni dünya mirasına kazandırmak için harekete geçen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, TURSAB ile ortaklaşa bir projeye imza atarak Mimar Sinan Turu düzenlemek için harekete geçti. Sultangazi Belediyesi projesi kapsamında eğitim alan yaklaşık 50 turist rehberine Mağlova Su Kemeri’ni gezdirdi.
REHBERLER MAĞLOVA’YA HAYRAN KALDI
İlk önce İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Cebeci köyüne götürülen rehberler burada tarihi bir kiliseyi de gezdi. Rehberler daha sonra Alibey Deresi’nin yanındaki patika yollardan Mağlova Su Kemerleri’ni ziyaret etti. Kemerleri gören turist rehberleri kemerlerin mimarisine hayran kalırken fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedi.
“MİMAR SİNAN SADECE MAĞLOVA’YI YAPSAYDI YİNE AYNI ŞÖHRETE KAVUŞURDU”
Sultangazi Belediyesi’nin desteğiyle Mağlova Su Kemerleri’ni belgesel yapan Umut Mete Soydan, Kemeri tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.
Soydan, şu an içinde bulundukları Mağlova Su Kemeri’nin 450’nci yılında bir belgesele konu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Türkçe ve İngilizce olmak üzere 60 dakikalık bir belgesel hazırladık. Nisan ayında gala yaparak tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Çünkü, Mağlova sahip olduğu özellikler nedeniyle dünyanın en önemli eserlerinden biri. Uzmanlar, Mağlova Su Kemeri için şunu ifade ediyor; ‘Sinan, Süleymaniye ve Selimiye gibi hiçbir eserini yapmamış olsaydı, sadece Mağlova Su Kemeri’ni yapmış olsaydı, aynı şöhrete kavuşurdu’ diyorlar.”
“BURADA GİZLİ BİR HAZİNE VAR”
Dünyada mimar olarak bilinirliği en yüksek olan kişinin Mimar Sinan olduğunu kaydeden İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de Mimar Sinan’ın İstanbul’da birçok eseri bulunduğunu belirtti.
Bilgili, Mimar Sinan’ın eserlerinden bir kültür turizmi ürünü ortaya çıkarmak için alt yapı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu alt yapının içerisinde bu turu turistlere anlatacak yetişmiş rehberlere ihtiyacımız var. Rehberlerimiz bu konuda teorik ve uygulamalı eğitimlerini aldı. Eğitimin son gününde bu kemerlere geldik. Maalesef burayı mimarlar da Türkler’de çok fazla bilmiyor. Turumuzun amacı, mimarlık kültürüne meraklı insanlara, mimarlara, yerli ve yabancı turistlere bu turu tanıtmaktır. İnsanlar İstanbul’da belirli yerleri gezip İstanbul bitti diye düşünüyor ama burada gizli bir hazine var.”
“MAĞLOVA SU KEMERİNİ TURİSTLERE TANITMAYI BİR BORÇ BİLİYORUZ”
Çin ve Japonya’dan gelen yabancı turistlere rehberlik eden ve Mimar Sinan Turu eğitimi alan rehberlerden Ali Aktaş, TURSAB’dan aldıkları eğitim sayesinde Mimar Sinan’ın hiç bilmedikleri eserlerini öğrendiklerini kaydederek “Mimar Sinan’ın muhteşem eserlerini gördük. Burayı tüm turistlere tanıtmayı bir borç biliyoruz” şeklinde konuştu.
MAĞLOVA BELGESELİ ÇOK YAKINDA TRT EKRANLARINDA…
Habibler Mahallesi’nde Silahlı Saldırı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.