a

Sultangazi’de Yaşayan Suriyeliler

Suriye’de yaşanan zulüm ve iç savaş nedeniyle özgürlükleri kısıtlanan, köle haline gelen hükümet karşıtı halk, farklı ülkelere ve Türkiye’ye göç ederken, Sultangazi’ye sığınan Suriyelilerin hayat hikayeleri iç parçalıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle yakınlarını ve çocuklarını çatışmalarda kaybeden bazı Suriyeliler, çocuklarını ve yakınlarını defnedememenin acısını yaşıyorlar. Türkiye’nin her yerine olduğu gibi Sultangazi’ye de yerleşen Suriyelilerin ilçedeki yaşantılarını ve hayatlarını Eminhaber olarak ele aldık.

IMG_5771
İç savaştan sonra ülkelerini terk ederek Sultangazi’ye yerleşen Suriyelilerle hayatın her alanında karşılaşmak mümkün. Kimileri sokakta yaşıyor, kimileri terk edilmiş binalarda, kimileri ise kiraladıkları evlerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Sayıları bilinmemekle beraber Sultangazi’de işyeri açan Suriyeliler bile var.
SURİYELİ DİLENCİLER
Onları ilçenin her caddesinde, sokağında görmek mümkün. Suriyeli dilencilerin sayı olarak fazla olmasından dolayı halkın bakış acısı da Suriyelilere değişiyor. İlçede ki nüfus sayısının fazla olmasından dolayı ve her adımda bir dinlencinin olması ilçe halkını bezdirmiş durumda. Bazı aileler ise tedirgin; “Bazı Suriyeliler çocuklarımıza saldırıyorlar. Korkumuzdan çocuklarımızın tek başına dışarı çıkmalarına izin vermiyoruz. Daha çok ilçede dilencilik yapan Suriyeliler etrafa zarar veriyor”

IMG_5769
ONLARDA RAHATSIZ
Suriyeli dilencilerden rahatsız olan Sultangazililer dışında, kendi vatandaşları da rahatsız. Yaşamlarını çalışarak kazanan Suriyeliler; “Türkiye’de nasıl dilenciler varsa, bizim ülkemizde de dilenciler var. Sultangazi’de de maalesef sayıları fazla olduğu için, bizlere karşı halkın farklı bir bakış acısı var. Bizlerde bu durumdan hoşnut değiliz”
Tanınma korkusu ve Suriye’de kalan yakınlarının deşifre olmaması için bir çoğu fotoğraf çekmemize izin vermiyor. İç savaş yüzünden yerlerinden olmuş, göçe zorlanmış, tanımadıkları bir ilçede hayata tutunma çabasındaki Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu ülkelerinde yaşanan iç savaşın sona ermesini bekliyorlar. Ülkelerine bir an önce huzurun gelmesi için dua eden Suriyeliler, topraklarını çok özlediklerini de ifade ediyorlar.
Sultangazi’de özellikle tekstil ve ayakkabı sektöründe çalışan ve çalıştırılan kaçak Suriyeli sayısı da oldukça fazla. Onlar alınteri ile kazanmak isteyen ancak ucuza çalıştırılan Suriyeliler. Onlar ucuza çalıştırılan ancak oturdukları bodrum kat bir daireye 500 ila 700 TL arası kira ödeyen Suriyeliler.
EŞİNİ VE ÇOCUĞUNU İÇ SAVAŞTA KAYBETTİ
6 çocuk annesi Fatima kocasını ve 15 yaşındaki oğlunu ülkesinde yaşanan iç savaşta kaybettikten sonra Türkiye’ye sığınıyor. 5 çocuğu ile birlikte Sultangazi’ye yerleşen Fatima, fotoğraf çekmemize izin verirken yaşadıkları sıkıntıları özetlerken gözyaşlarını tutamadı.

IMG_5772

İç savaşta kocasını, 15 yaşındaki evladını, birçok yakınını kaybeden ve geride bırakan Fatima herşeye rağmen hayatın devam ettiğini söyledi. Yüreği yanan Fatima’nın tek isteği, Esed rejiminin devrilmesi ve muhaliflerin galip gelmesi. O zaman ülkesine, doğup büyüdüğü topraklara geri döneceği günü umutla bekliyor.
1 çocuğunu savaşta kaybeden Fatima’nın 5 çocuğuyla birlikte Sultangazi’de ki yaşam mücadelesi ise devam ediyor. 12 ve 14 yaşında olan 2 çocuğu bir tekstil atölyesinde çalışıyor. Her ikisinin aylık kazancı ise 1000 TL. İsmetpaşa Mahallesi’nde kiraladıkları bodrum kat daireye ise aylık 600 TL kira ödüyorlar. Fatima bu adaletsizliğe de isyan ediyor.
İŞYERİ AÇAN SURİYELİLER

cats
İç savaştan kaçan Suriyelilerin Sultangazi’de iş yeri açtıklarını da görüyoruz. Bunlar Suriye’nin zenginleri olarak biliniyorlar. Market, kuaför, cafe gibi işyerleri açan Suriyelilerin reyonlarında ülkelerinden getirdikleri ürünler satılırken, astıkları fiyat listeleri ise arapça.
Bu tablo ise Sultangazi’de yaşayan Suriyelilerin çoğunlukta olduğunun bir göstergesi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Başkan Altunay’ın “1 Mayıs” Kutlama Mesajı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.