Halk arasında ‘Çekçekçiler’ diye anılan kağıt toplayıcıları, Sultangazi Belediyesi’nin Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, geri dönüşüm sistemine dahil edildi. Geri dönüşüm firması tarafından istihdam alanı oluşturulan sokak toplayıcıları, tek tip elbise ile hijyenik şartlarda ve modern araçlarla çalışmaya başladılar. Sokak toplayıcıları ile ilk iş gününde bir araya gelen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, uygulama ile sokak toplayıcılarına iş güvencesi sağlandığını söyledi.
Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte işe koyulan, çöpleri adeta altın madeni gibi eşeleyen, her mahallenin hatta her sokağın kendi deyimleriyle “atık kağıt işçileri” veya “çekçekçiler”i var. Adları ne olursa olsun, bir gerçek var ki, hayata tutunmak için sokakların çöpleri ekmek kapıları…
Sultangazi Belediyesi, çöpten ekmeklerini çıkartan sokak toplayıcılarına ekonomiye katkılarını artırmak için harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, “Toplama-Ayırma Lisansı” bulunan geri dönüşüm firmasıyla ortak bir projeye imza atarak, sokak toplayıcılarına yeni istihdam alanı oluşturuldu. İlk etapta 87 sokak toplayıcısı 23 araç ile çalışmalara başladı.
“İŞ GÜVENCESİ SAĞLANDI”
Sokak toplayıcıları ile ilk iş günlerinde bir araya gelen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Sokak toplayıcıları ilkel şartlarda çalışıyorlardı. Şimdi ise modern şartlarda, topladıklarını hangi firmaya teslim edeceklerini bilerek ve iş güvencesi sağlamış olarak çalışacaklar” dedi. Uygulama ile diğer ilçelere örnek olacaklarını kaydeden Başkan Altunay geri dönüşüm çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek, ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesinin ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade eden Başkan Altunay, “Geri dönüşümü ekonomik olarak önemsiyoruz. Bizim için her malzeme değerlidir ve boşa gitmemelidir” dedi.
UYGUN İŞ KIYAFETİ VE GÖREV KARTI
Geri dönüşüm firması tarafından istihdam alanı oluşturulan sokak toplayıcıları, tek tip elbise ile hijyenik şartlarda ve modern araçlarla çalışma imkanı buldular. Yeni uygulama ile birlikte sokak toplayıcılarına görev kartı da verildi.
Atık toplamada kullanılan el aracı ile iş elbiselerinin düzgün ve temiz olması ve ambalaj atıklarını yerinde ayrıştırmadan toplanmaları hususunda gerekli eğitimlerde ihmal edilmedi. Ambalaj atığı toplama sistemimize dahil olan sokak toplayıcılarının lisanslı firma tarafından sağlık kontrollerinin düzenli periyotlarla yapılması hususunda da çalışma başlatıldı. Atık toplama araçları ise Sultangazi Belediyesi’nin sistemine dahil edilerek GPS ile takip edilmesi sağlandı.
HURDA DEPOLARI TAHLİYE EDİLİYOR
Öte yandan Sultangazi Belediyesi’nin hurda depoları ile ilgili tahliye çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu çalışma ile hurda depoculuğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor. Hurda depolarını işleten şahıslar, toplayıcı personelleri ile birlikte Belediyemizle protokolü bulunan toplama ayırma tesisi lisanslı firmaya kayıtlarını yaptırması ve mobil toplama sistemine geçerek geri dönüşüm sistemine dahil olması hedefleniyor.
MHP, Sultançiftliği Seçim Bürosunu Dualarla Açtı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.