Sultangazi Müteahhitler Birliği Derneği, bu hafta sonu düzenlediği bir kahvaltı programında sektörün sorunlarını masaya yatırdı.
Bu sorunların en can alıcı olanı, “Yaptıklarımızı satamıyoruz” oldu…
Bu konuya girmeden evvel ilçemizin konumu ve yakın gelecekte yaşayacağı ve yaşaması muhtemel gelişmeler hakkında küçük bir hatırlatma yapalım.
Sultangazi’yi Neler Bekliyor?
*İlçemiz Sultangazi; Arnavutköy’de inşası devam eden yeni havaalanına 11-12 kilometre mesafede.
*Yine ilçemiz, TEM otoyoluna komşu ve Yavuz Sultan Selim köprü yolu, yani Kuzey Marmara Otoyoluna neredeyse sınır. Hatta ilçemizden bu yolun bağlantı yolları geçiyor.
*Henüz başlamamış olmasına rağmen, ilk açıklandığında büyük heyecan yaratan Kanal İstanbul projesine en fazla 15 dakikalık mesafede bulunuyoruz.
Emlak Satışlarında ve Fiyatlarda Patlama Olması Gerekiyor…
Burada hepsini sayamayacağımız bu ve benzeri büyük projelere komşu olmamız sebebiyle, beklenen o ki, emlak satışlarının patlaması ve fiyatların yukarı doğru ciddi bir ivme kazanması gerekiyor.
Ancak ne var ki, ilçemize komşu olan ve bu projelere daha uzak olan Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Esenler’de emlak fiyatları bizimkinden daha pahalı.
Yine bu saydığımız ilçelerde emlak satışları bizimkilerden daha hızlı.
Bizim ilçemizde yapılan binaların kalitesi ve bu ilçelerde yapılan binaların kaliteleri arasında hiçbir fark yok. Hatta diyebiliriz ki, bizim ilçemizde son zamanlarda yapılan birçok konsept projelerin bu ilçelerde esamesi bile okunmuyor.
Peki, Bu Farklılığın Sebebi Nedir?
Esenlerde 400 bin TL’ye satılan bir dairenin muadilinin Sultangazi’de 250 bin lira civarında olmasına rağmen tercih edilmemesinin sebebi ne olabilir?
Bu soruyu bu hafta sonu yapılan toplantıda müteahhitlere yönelttik, aldığımız cevap aslında bu işin sebebinin yapının kendisiyle ilgili değil, çevresel faktörlerle ilgili olduğuydu.
Milyonluk Yatırımın Sokağında Lamba Yanmıyor, Kapısında Kaldırım Yok…
Nedir bu çevresel faktörler? Müteahhit arkadaşların kendi ağzından aktarıyoruz; “Burada biz bazen milyonlarca lira harcayarak konut üretiyoruz, ancak ne var ki, bu konutu ürettiğimiz sokağın gece lambası yanmıyor.
Kaldırımında yürümek neredeyse bazen imkansız. İnşaat yapılırken doğal olarak o noktada kaldırımlar zarar görüyor ve biz bunun metrekare olarak karşılığını belediyeye ödüyoruz. Ne var ki Fen işleri zarar gören bu kaldırımları tamir etmekte hiç acele etmiyor. Bazen aylarca bu kaldırımların tamir edilmesini bekliyoruz. Buraya gelen müşteri binayı ve baktığı daireyi beğeniyor ancak kapının önüne çıktığında gördüğü manzaradan dolayı soğuyor ve çoğunlukla vaz geçiyor.
Kentsel Dönüşüm Başarılı Olmadı…
İlçemizin genel olarak eski ve düzensiz bir yerleşim alanı olması sebebiyle genel görüntüsü hiç iç açıcı değil. Bunun yanı sıra birçok yerde yeşil alan eksikliği var. Kentsel dönüşüm ada bazlı yapılmadığı için, yıkılan binanın yerine, eskisine benzeyen yeni bir bina inşa ediliyor ama bu binanın kendisine ait bir ortak yaşam alanı olmuyor.
İşte bu sorunlardan dolayı, komşu ilçelerden daha ucuza satmamıza rağmen, ürettiğimiz konutlar komşu ilçelerimizdeki kadar rağbet görmüyor.” Dediler…
İmaj Sorununu Çözmek Lazım…
Bunlar bu ilçede iş yapan birçok müteahhittin ortak görüşü, bir kenti cazibe merkezi haline getirmenin tek yolu onun sokağını süpürmek ve çöpünü almak veya alt yapısına önem vermek değildir. Bu kentin yer üstü görüntüsü ve yapılacak basit plan değişiklikler, kentin imajı açısından oldukça önemlidir.
Sultangazi’de iş yapan müteahhitlerin bu krizi aşabilmek adına ve gelecekte cazibesi daha yüksek bir Sultangazi yaratmak adına Sultangazi Belediyesinden beklediği acil çözümler var.
Adıyaman Sanayici ve İşadamları Derneği’nden ‘Teşvik Paketleri’ Konferansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.