a

Sultangazi’de Kentsel Dönüşüm Şart mı?

“NÜFUS ARTIŞI 7 YILDA BİR ANADOLU KENTİ KADAR”

2008 yılında Gaziosmanpaşa’dan ayrılan ilçenin nüfusu 445 Bin civarındayken, 2015 yılı verileri ilçenin nüfus yoğunluğunun 521 Bin civarında olduğunu gösterdi. Yani 7 yıllık süreçte ilçe nüfusu yaklaşık olarak 76 bin civarında bir artış göstermiş. Bu artış sık sık vurgu yaptığımız gibi, Anadolu’da birçok kentin toplam nüfus yoğunluğuna eşit.

“YENİ PROJELERDEN SONRA BAMBAŞKA BİR SULTANGAZİ”

“Kentleşme olgusu” kavramı bir yerin nüfus artışının düzenli olarak yükselmesini de kapsar. İlçemiz için yukarıda sözünü ettiğimiz yeni ve önemli projeleri de işin içerisine katarsak, Sultangazi konjonktürel olarak Türkiye’nin ticari, ekonomi, turizm ve kültürel olarak en büyük kentinin merkez ilçelerinden biri olmaya aday.

3 (1)

Yeni havaalanı ve 3. Köprünün ilçemize neler kazandıracağını yine gazetemiz aracılığıyla siz değerli okurlarımıza sunmaya çalışmıştık. Şimdi ilçemizin bu dönüşüme hazır olup olmadığını masaya yatıracağız.

Bu konuyu bir örnekle zenginleştirerek ve çok fazla ayrıntıya girmeden ilçenin kentsel doku anlamında bu büyük değişme hazır olup olmadığının sonucunu yine kamuoyunun vicdanına bırakacağız.

“İSTANBUL’UN EN UZUN CADDESİ, ESKİ EDİRNE ASFALTI”

İstanbul’un en uzun caddesi olarak tanımlanan ve bazı bölgelerde isim değişikliğine uğrasa da, TEM otoyolundan evvel, İstanbul’un Trakya ile bağlantı yolu anlamında en önemli yol olan; Eski Edirne Asfaltı’nın önemli bir bölümü ilçemiz sınırları içerisindedir. Bu cadde aynı zamanda ilçemizin en işlek ticari merkezlerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır.

Üzerinde kurumsal olarak büyük birçok işletmeyi barındıran Eski Edirne Asfaltı, aynı zamanda devam eden projelerden farklı olarak ilçemizin ilk raylı sistemin olduğu tek ve yegane caddesidir.

1 manşette kullanılacak

Bu caddenin ileride ilçemiz açısından ticari önemini muhafaza edeceği de aşikardır.

Peki, bu caddenin üzerinde ki yapılaşma ilçemizin modern yapısına ve kent dokusuna uygun mu?

Cadde üzerinde bulunan binalardan bazıları, taşra ilçelerinde bulunan ve yıllarca bakımı yapılmayan, alt kısımları dükkan olarak kullanılan ancak üst kısımları dökülen yapıları andırmakta. Ayrıca Sultangazi’nin ilçe olmasından evvel yapılan bu binalar, imar yönetmeliğine de aykırı olarak yapılmıştır. Yeni yapılan binalar imar yönetmeliği usullerine göre kaldırımdan daha uzak mesafeye inşa edilirken, eski binalar neredeyse kaldırımların üzerine inşa edilmiştir.

2 eski edirne asfaltı başlığı altında kullanılacak

“İSTANBUL VE ÖNEMLİ CADDELERİ”

Yeni projelerin tamamlanmasından sonra dünyaca tanınan markaların tercih edeceği bu cadde, bu haliyle talebi karşılamaya kesinlikle uygun değildir. Ayrıca gayrimenkul uzmanları bir yerleşim bölgesiyle ilgili fiyat değerlendirmesi yaparken, o yerin stratejik konumuna ve yakınında bulunan önemli projelere göre değerlendirmeler yaparlar. Bu değerlendirmelerin sonucunu etkileyen en önemli etkenlerden bir diğeri ise, bölgenin ticaretinin döndüğü önemli caddelerinin pozisyonudur. Bağdat Caddesi, Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi,  Alemdağ Caddesi ve daha birçok cadde bu konuda emsal teşkil etmektedir.

Eski Edirne Asfaltı üzerinde yapılacak bir kentsel dönüşüm, hem caddenin hem de ilçemizin ticari hacmine ve kentsel dokusuna önemli katkılar sunacağına inanıyor ve ilçemizin kentsel dönüşüm sayesinde yaşanacak bu büyük değişime daha hazır hale geleceğine inanıyoruz…

“BEKLENEN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM”

1999 yılında yaşanan Marmara depremi ve uzun süredir gündemde olan büyük İstanbul depremi konusu da ilçemizi yakından ilgilendirmektedir. Olası depremin ilçemizde birçok binayı olumsuz etkileyeceği öngörüsü öyle sanıyoruz ki, uzak bir ihtimal değildir. İlçemizde can ve güvenliği anlamında bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğu gerçeği ışığında konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz…

4 hisar residence

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Yaşar, Süleyman Şah Üniversitesi Öğrencilerine OSES’in Başarısını Anlattı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.