İsmi kısaca TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu, yıllık değerlendirmeler bazında yaptığı açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin adres kayıtlarına dayalı olarak rakam veriyor. Yani bu durumda ülkemizde çeşitli nedenlerle bulunan kayıt altına alınmış yabancı kişileri açıklanan bu rakamlara dahil etmiyor. Durum böyle olunca örneğin ilçemiz Sultangazi’de TÜİK’in açıkladığı 525 bin 090 kişiye, resmi kayıtlara göre 34 Bin Suriyeli ve 7 Bin kişiyi bulan Pakistan, Afganistan ve Burma’lıları ilave etmek gerekiyor. Yani Sultangazi’de kayıtlı olarak yaşayan insan sayısı 566.090 kişiyi buluyor.
SULTANGAZİ’DE KAYIT DIŞI 15 BİN SURİYELİNİN DAHA BULUNDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 3 Milyonu geçti. Buna göre Sultangazi’de resmi kayıtlara göre 34 Bin Suriyeli yaşıyor. Ancak bu rakamların gerçek rakamlar olmadığı biliniyor. Resmi kayıtlara göre 34 Bin Suriyelinin yaşadığı Sultangazi’de kayıt dışı 15 Bin Suriyelinin daha bulunduğu tahmin ediliyor.
Resmi kayıtlar ve kayıt dışı yaklaşık 50 Bin Suriyeli ülkelerinde ki iç savaştan kaçarak Sultangazi’ye yerleşti. Bu rakam Sultangazi’nin memleket dağılımında ise Suriyelileri zirveye taşıdı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı verilerine göre, Sultangazi’de en çok 43 bin 949 kişi ile Adıyamanlılar yaşarken, 43 Bin 131 kişi ile Sivaslılar ikinci sırada yer alıyor. 2014 yılından itibaren Sultangazi’nin memleket dağılımında liderlik koltuğunda olan Adıyamanlılar böylece liderliği Suriyelilere kaptırdı.
Arslan ve Karabayır Ailelerinin Mutlu Günü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.