Son bakanlar kurulu toplantısının ardından Hürriyet Gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi’nin, “Erdoğan’ın çizdiği yol haritası” başlıklı yazısı siyaset kulislerini hareketlendirirken, iktidara yakın olarak nitelendirilen internethaber yazarlarından Süleyman Özışık, kelimenin tam anlamıyla kendisini trolledi…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanlar kurulunda 2019 seçimlerine kadar bir yol haritası çizdiğini iddia eden Abdülkadir Selvi, bu sürecin 3 ayrı bölümden oluşan bir yol haritası olduğunu iddia etti.
Abdülkadir Selvi köşe yazısında, bu 3 ayaklı yol haritasının ilk ayağında Ak Parti içerisinde bir temizlik harekatı olacağını iddia ettikten sonra şöyle yazdı; “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk talimatını ‘belediye’lerle ilgili olarak veriyor. Referandumda bazı belediyeler ile teşkilatların yeterince çalışmadığını hatta bazı yerlerde evet oylarını aşağıya çektiğini belirtiyor. “Belediye başkanlıklarını tek tek değerlendirin. Sonuçlara olumsuz etkisi olan belediye başkanlarını alın, yerine belediye meclisinden birini seçin” diyor. Ardından uyarıyor, “Bunu geciktirmeden yapın. 2018’de icraat yaparlar. 2019 zaten seçim yılı. Belediye meclisinden seçilen arkadaş başarılı olursa 2019’da onu aday gösteririz” dediğini de iddia etti.
Bu köşe yazısından sonra internethaber isimli sitede köşe yazarlığı yapan Süleyman Özışık, “AK Parti’de temizlik operasyonu başlıyor!” başlığıyla bir köşe yazısı yayınladı.
Özışık köşe yazısında sık sık Abdülkadir Selvi’nin köşe yazısına atıfta bulunarak, kendi söylemiyle, “Ankara kulislerinden aldığı bilgileri” aktardığını söyledi.
Özışık’ın bu hayli iddialı yazısının bir yerinde ilçemiz Sultangazi’yi de yakından ilgilendiren bir bölüm var. Özışık, “İstanbul’da büyük hezimet yaşayan Fatih, Eyüp, Üsküdar, Sancaktepe, Sultangazi gibi belediye başkanları da bu çalışmaya dahil edilecek.” Diye yazdı.
Özışık’ın yazısında sözünü ettiği “hezimet”in 16 Nisan referandumuyla ilgili olduğunu yorumlayarak, adı geçen ilçelerin son seçim olan 1 Kasım 2016 seçim sonuçlarını, 16 Nisan 2017 referandum sonuçlarıyla karşılaştırdık.
Çok bilinmeyenli bir denklem olduğunu en başından belirterek, bu işin ancak şöyle yapılabileceğini düşünüyoruz; 1 Kasım 2016 seçimlerinde Ak Parti oyları ve MHP oylarının toplamından, 16 Nisan 2017 referandum sonuçlarında çıkan EVET oylarını çıkararak bulacağımız sonuç, bize bu ilçelerde bir hezimet yaşanıp yaşanmadığı hakkında bir fikir verir diye düşünüyoruz.
Uzatmamak adına Özışık’ın sözünü ettiği ilçelerden örnek olarak, Eyüp ve Sultangazi’nin sonuçlarını karşılaştıracağız.
Eyüp
1 Kasım 2016 – Ak Parti yüzde 49.3 + MHP yüzde 8.6 eşittir yüzde 57.9
16 Nisan 2017 referandumunda Eyüp, yüzde 48.46 oranında EVET
Kayıp yüzde 9.44
Sonuç Eyüp açısından bir hezimet kabul edilebilir.
Sultangazi’de ise durum şöyle; 1 Kasım 2016 seçimlerinde Ak Parti yüzde 60.6 oy alırken MHP, yüzde 5.2 oranında oy almış. Bu oyların toplamı 65.8 oranına tekabül ediyor.
16 Nisan 2017 referandumunda ise Sultangazi’de EVET oylarının oranı yüzde 61.42. yani arada 4.38’lik bir fark var. Türkiye geneli ve özellikle büyükşehirler düşünüldüğünde, 4.38’lik kayıp ki bu kaybın büyük oranının hangi partilerden kaçtığını kanıtlamakta mümkün değilken bu sonuca “hezimet” diyebilir miyiz?
Görünen o ki bu konuyu Süleyman Özışık’ta düşünmüş ve günün ilerleyen saatlerinde bunun bir “hezimet” olmayacağına kanaat getirmiş. Neden mi, çünkü Özışık ilerleyen saatlerde köşe yazısının bu bölümünde değişiklik yapmış.
Özışık, “İstanbul’da büyük hezimet yaşayan Fatih, Eyüp, Üsküdar, Sancaktepe, Sultangazi gibi belediye başkanları da bu çalışmaya dahil edilecek.” bölümünü;
“İstanbul’da büyük düşüş yaşayan Fatih, Eyüp, Üsküdar, Sancaktepe, Küçükçekmece ve Beyoğlu gibi belediyeler de bu çalışmaya dahil edilecek.” Diye düzeltmiş.
Fatih, Eyüp, Üsküdar, Sancaktepe ilçeleri sabit kalırken, Sultangazi ilçesinin yerine; Küçükçekmece ve Beyoğlu ilçesi eklenmiş.
Şimdi biraz niyet okuyalım, biraz eleştiri yapalım, biraz da soru soralım…
“Ankara kulislerinden aldığım duyumlar” derken sözü edilen kaynakların, Küçükçekmece ve Beyoğlu isimlerini Sultangazi olarak telaffuz etme ihtimalleri isimlerin harf dizilişlerine bakacak olursak neredeyse imkansız.
Özışık, Abdülkadir Selvi’nin köşe yazısını okuduktan sonra 1 Kasım sonuçlarını, 16 Nisan sonuçlarıyla karşılaştırarak ve oy oranı düşen ilçeleri sıraladıysa, neden Sultangazi?
Bütün bunlar doğru değilse son soruyu soralım; NEDEN SULTANGAZİ?
İçerde 32. bölüm fragmanı yayınlandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.