a

Sultangazi’de 1 Proje, 2 Mahkeme Kararı

Sultangazi Kent Meydanı projesi içerisinde kalan ve artık bütün kamuoyunun “Küçük Uğur Mumcu” olarak isimlendirdiği mahallede, mahalle sakinleriyle mahallenin dününü, bugününü ve muhtemel geleceğini konuştuk.

Gözlem gazetesi olarak büyük bir dönüşüm içerisinde olan Sultangazi’nin çözüm bekleyen sorunlarını siz değerli okurlarımıza aktarmaya devam ediyoruz. Son olarak “Küçük Uğur Mumcu” olarak isimlendirilen ve Cebeci Şehir Parkı, Sultangazi Devlet Hastanesi İnşaatı, Sultangazi Belediye Hizmet Kompleksi ve Ahmet Yesevi Caddesi arasında kalan; 60 parsel ve yaklaşık 300 daireden meydana gelen mahalleliyle bir araya geldik.

BÜTÜN DETAYLARIYLA, KÜÇÜK UĞUR MUMCU_DSC6482

1 Proje, 2 Mahkeme Kararı

Sultangazi Belediyesinin, “Sultangazi Kent Meydanı” olarak projelendirdiği alanda kalan ve kamulaştırılarak mahallenin karşısında bulunan alana taşınacağı gündeme getirilirken,  Küçük Uğur Mumcu Mahallesi sakinleri, evlerinden çıkmayacaklarını ve bu konuyla ilgili olarak başvurdukları 2 ayrı mahkemeden kendi lehlerine 2 gerekçeli karar bulunduğunu söylüyorlar.

“Cefasını Çektik, Sefasını da Sürmek Hakkımız”

Mahalle sakinleri 1970’li yıllardan beri bu mahallede ikamet ettiklerini ve yıllardır bu mahallenin kahrını çektiklerini söyleyerek, “Tam rahata ve huzura kavuşacağımızı düşündüğümüz esnada bu söylentiler çıkmaya başladı.” Diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Bu konu ilk gündeme geldiğinde mahalleden seçtikleri 9 kişilik bir heyetle Belediye Başkanı Cahit Altunay’ı ziyaret ettiklerini söyleyen mahalle sakinleri, başkanın kendilerine, “eğer mahkemeye gidecekseniz bu projeyi iptal ederim çünkü sizin huzurunuzu bozmak istemem” dediklerini belirtiyorlar. Mahalleli olarak kendilerine resmi bir tebligat iletilmediğini ancak kendileriyle ilgili olarak yapılacağı söylenen projeleri yerel basına yansıyan haberlerden öğrendiklerini dile getiriyorlar.

BÜTÜN DETAYLARIYLA, KÜÇÜK UĞUR MUMCU_DSC6486

İlk Tepki Yol Genişletme Kararına

İBB’nin 12.10.2010 tarihinde aldığı bir meclis kararıyla yol genişliklerinin 12 ve 15 metreye çıkarılması için kendi adalarının da içerisinde bulunduğu alanda imar istikametinin geri çekilmesiyle ilgili bir karar alındığını öğrendiklerini söyleyen mahalleliler, 1/1000’lik bu plana itiraz ettiklerini ve konuyu mahkemeye taşıdıklarını söylüyorlar.

“Bizi kaldırıp AVM’mi Yapacaklar?”

1/1000’lik ve 1/5000’lik planlarına ayrı ayrı 2 dava açtıklarını belirten mahalle sakinleri her iki mahkemenin de kendi lehlerine karar verdiğini belirtiyorlar. 1/5000’lik planlarda meydan düzenleme çalışmalarında bir maddenin bulunduğunu ve bu maddeyle meydan olarak düzenlenecek alanda ticari bir takım yapılarında bulunabileceği yazıldığını belirterek, “Yani bizi buradan kaldırarak bizim bulunduğumuz yere AVM yapmak istiyorlar”

Dernekleşmek için bir girişim başlattıklarını söyleyen mahalle sakinleri çok kısa bir süre sonra Küçük Uğur Mumcu yardımlaşma ve dayanışma derneği adı altında mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

Kendileri için yapıldığı söylenen mahallenin karşısındaki proje ile ilgili olarak fikir birliği içerisinde olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, “Bizim yerimiz zemin olarak oradan daha sağlam. Biz yerimizden ayrılmak istemiyoruz. Zaten burası ile ilgili kamulaştırma yapılamayacağına dair mahkeme kararı da var.”

BÜTÜN DETAYLARIYLA, KÜÇÜK UĞUR MUMCU_DSC6488

“Yerinde Dönüşüme Evet”

“Şayet bu alan ticari amaçla kullanılmak isteniyorsa yerinde dönüşüm şeklinde çözüm üretilebilir. Ancak böyle bir projede ilk hak bizim olmalı. Şayet burası sadece kamu yararına kullanılacak bir yer olacaksa, yani bu alanda ticari hiçbir faaliyet olmayacaksa biz daha evvel de söyledik, bizim mahallenin tamamını yeni Ramazan etkinlik alanının karşısında bulunan arsaya taşısınlar.”

“Sadece Evimiz Değil, Anılarımız da Var”

“Bizim burada sadece evlerimiz yok. Bizim burada yıllardır devam eden komşuluk ilişkilerimiz var. Biz bunları da kaybetmek istemiyoruz. Mahallemizde her gelir düzeyinden insan yaşıyor. Bizim aramızda aidat ödeyemeyecek aileler de var. Yani neden biz yerimizden sökülerek yeni bir yaşama mecbur edilelim ki?” diyen mahalle sakinleri, her platformda haklarını aramaya devam edeceklerini söylüyorlar…

BÜTÜN DETAYLARIYLA, KÜÇÜK UĞUR MUMCUIMG_6568

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İstanbul’daki belediyeler, Ramazan hizmetleri için 300 Milyon TL harcadı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.