Sultangazi’nin kanayan yarası haline gelen taş ocaklarıyla ilgili olarak; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sultangazi Belediyesi ve İlçe kaymakamlığından yetkililerin katıldığı toplantılarda çok önemli kararlar alındı…
SULTANGAZİ’DE KAÇ OCAK RUHSATLI?
Sultangazi’de 16 tanesi faal olmak üzere toplamda 20 ocak bulunuyor.
KALAN REZERV NE KADAR?
Sultangazi’de bugüne kadar aralıksız olarak maden çıkartılmasına rağmen hala yaklaşık olarak 500 milyon metreküp maden rezervi olduğu öngörülüyor.
KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YOLDA…
Bu rezervin çevreye zarar vermeden ve daha az fireyle çıkartılarak işlenmesi ve iş güvenliği anlamında daha sağlıklı bir ortama kavuşması için denetim mekanizmasının sıkılaştırılması ile ilgili bir takım önlem ve yaptırımları masaya yatıran devlet kurumları, bugüne kadar hep farklı gerekçelerle kulak ardı edilen veya görmezden gelinen bu işletmelerin yapısını köklü olarak değiştirmeye karar verdi.
TEK RUHSAT…
İşletme sahiplerine tebliğ edilen ve 6 aylık bir süre tanınan ilk etapta, işletmelerin (ruhsatı bulunan 20 işletmenin) bir araya gelerek tek çatı altında yeni bir işletmeye dönüşmesini istedi.
İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği fakültesinden danışmanlık hizmeti alabilecekleri bildirilen bu işletmeler, 6 aylık bir süreç içerisinde ortak bir şirket kurmaya çalışacaklar. Bakanlık diğer ruhsatları iptal ederek sadece bu yeni şirkete ruhsat verecek.
Peki, bu işletmeler aynı çatı altında birleşmeyi başaramazlarsa ne olacak?
6 aylık süre sonunda ruhsat sahibi işletmeler tek çatı altında birleşmeyi beceremezlerse, bakanlık bazı şartlara haiz olan tek bir ruhsat için ihale açacak ve bu ihaleye bu 20 eski ruhsatlı firmanın yanı sıra madencilik sektöründe faaliyet gösteren başka firmalarda katılabilecek.
DENETİM TEK ELDE TOPLANACAK…
Ruhsatın 1’e indirilmesi denetimin de daha sağlıklı yapılmasına fırsat verecek. Toplantıya katılan kurumların temsilcilerinden oluşan bir komisyon ve bu komisyonun belirlediği bir isim başkanlığında ocağın çalışma koşulları ve piyasa işlemleri denetlenecek.
RUHSAT İPTALİ MÜMKÜN…
Kullanılacak makinelerden, çalışan personelden, çıkartılan maden miktarından, bu madenin işletilmesinden ve taşınmasından tutun, çevreye vereceği zararların önlenmesine kadar bütün faaliyetler, bu komisyon tarafından denetlenecek. Bu komisyona ruhsatın iptalini gerektirecek hataların düzeltilmemesi halinde ruhsatı iptal yetkisi verilecek.
1 YILLIK CİRO 2,5 MİLYAR TL…
Mevcut işletmelerin 1 yıllık ciroları hesaplandığında her işletmenin yaklaşık olarak 150 milyon civarında kazanç sağladığı ve toplamda yaklaşık 2,5 milyarlık bir kazancın söz konusu olduğu bu piyasa, artık devlet tarafından en ince detaylarına kadar incelenecek ve yönlendirilecek.
Madenin kamyonlarla taşınmasında yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına ilişkin bir takım projelerinde konuşulduğu toplantılarda, madenin raylı sistemle yerleşim birimlerine uzak bir toplama istasyonuna taşınması ve buradan çevre yolları üzerinden dağıtılması hakkında karar alındı.
Ayrıntılarının yakında kamuoyu ile paylaşılacağını düşündüğümüz bu toplantıların, ilçenin kabusu olan taş ocaklarına radikal çözümler getireceğine inanıyoruz. Bu konuda edindiğimiz bilgileri siz değerli okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz…
‘İsa Mesih’ olduğunu iddia eden eski vekil Hasan Mezarcı’dan olay düğün
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.