AK Parti Sultangazi İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı “Yüzyıllık Parantez;1.Dünya Savaşının 100.Yılında Ortadoğu’yu Yeniden Düşünmek”konulu konferans düzenledi.
Sabah Gazetesi Dış Haberler Müdürü Taha Kılınç’ın konuşmacı olarak katıldığı “Yüzyıllık Parantez;1.Dünya Savaşının 100.Yılında Ortadoğu’yu Yeniden Düşünmek” konferansı 50. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Konferansa AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ahmet Büyükgüm, Saadet Partisi Sultangazi İlçe Gençlik Kolları Başkanı Adem Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Koç, teşkilat mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Ak Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ensar Topcu tüm katılımcılara teşekkür ederek Ortadoğu’da yaşananlara dikkat çekti.
Konfreansa konuşmacı olarak katılan Sabah Gazetesi Dış Haberler Müdürü Taha Kılınç, İslam ülkesindeki gelişmelere ve Arap Baharı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ortadoğu’yu ve orada yaşanan gelişmleri çok yakından takip eden ve “Ortadoğu’dan notlar” kitabını yazan Sabah Gazetesi Dış Haberler Müdürü Taha Kılınç, “Araplar Osmanlı’dan ayrıldıktan sonra gün yüzü görmediler” dedi.
Kılınç, “Türkiye elbette çok önemli bir ülke. İslâm dünyasında sempati ile karşılandığı da açık. Ancak insanların size sempati duymaları, sizin onları yönetmenizi de istedikleri anlamına gelmez. Arap dünyası ile ilişkilerimizde bir türlü kurtulamadığımız “Zamanında Arapları biz yönetmiştik, şimdi yine bizi istiyorlar” hülyası, zaman zaman bölgedeki gelişmeleri de yanlış algılamamıza yol açıyor. Mesela ciddi ciddi “Arap Baharı, Türkiye’nin eseridir ve Araplar, diktatörlerden kurtulduktan sonra Türkiye’yi örnek alan modeller yaratacaklar” düşüncesini savunanlara rastlamak mümkün. Bu iddiaların sahiplerinin, Arap dünyasını ancak resmi gezilerde ve iki gündüz-bir gece kalmak suretiyle tanıdıklarını görmek şaşırtıcı değildir. Bölgeyi yakından izlediğinizde, Türklere duyulan saygı ve sevgide bir mesafenin bulunduğunu fark edersiniz. Bunda bizim, o kurtulamadığımız ‘oryantalist’ bakışın etkisi vardır: Araplar, Osmanlı’dan ayrıldıktan sonra gün yüzü görmediler!
Ben, kendi ellerindeki imkânları akıllı şekilde kullanabilirlerse, Arapların kendi özgün modellerini yaratabileceklerini düşünüyorum. Türkiye “buyurgan bir ağabey” gibi değil, istenildiği takdirde yardım eli uzatmaya hazır “eşit seviyedeki bir dost” gibi durmalıdır Araplara karşı. Öbür türlüsü sahadaki gerçekliklerden uzak bir biçimde kendimizi kandırmak olur.” Diye konuştu.
Cuma namazında ‘Allah yok’ provokasyonu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Öncelikle emeği geçen tüm kardeşlerimize teşekkür ederim. Sultangazi’de bu vb. panellerin daha da çoğalması çok güzel olacaktır,İlçeye ve ilçelilere değer katacaktır.
Konuyla ilgili olarak da; Sadece Arapların mı ? Osmanlıya sırtını dönen Türkler, Kürtler, Çerkezler hatta Balkan çoğrafyasının yüzü güldü mü ? Bu bir milliyet, devlet değil; mantalite ve sistem meselesidir. Ortadoğuyu veya dün topraklarımız olan çoğrafyaları incelerken bir meta olarak değil, ruhumuzu yitirişimizin sebeplerini irdelemezsek, bütün söylediklerimiz havada kalır.