Her Aralık ayının sonunda Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının mütevelli Heyeti seçimleri yapılır ve mütevelli heyeti oluşurdu. Oysa bu sene Sultangazi’de mütevelli üyesi seçimleri sessiz ve derinden mi yapılıyor?
Her sene kaymakamlığın internet sitesinden ve yerel basına yapılan açıklama ile duyurulan sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında ki yaptıkları seçim için bir açıklama ve duyurunun yapılmadığı görülüyor.
Oysa mevcut kanunun 7 maddesinde:
“Madde 7 – (DeğiĢik birinci fıkra: 1/12/2004 – 5263/19 md.) Bu Kanunun amacına uygun faaliyet ve çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdî ve aynî yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kurulur.
(DeğiĢik ikinci fıkra: 1/12/2004 – 5263/19 md.) Mülkî idare amirleri vakfın tabii başkanı olup; ilçelerde belediye başkanı, mal müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, Sağlık Bakanlığının ilçe üst görevlisi, varsa ilçe tarım müdürü ve ilçe müftüsü vakfın mütevelli heyetini oluşturur. Ayrıca her faaliyet dönemi için, il dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının valinin çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kendi aralarından seçecekleri birer muhtar üye ile ilde kurulan ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri iki temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği iki kişi; ilçe dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının kaymakamın çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kendi aralarından seçecekleri birer üye ile ilçede kurulu ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği iki kişi mütevelli heyetinde görev alırlar.
(Ek fıkra: 20/2/2014-6525/18 md.) Büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, ikinci fıkrada hayırsever vatandaşlar arasından seçileceği belirtilen iki üye; il sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için doğrudan vali tarafından, ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için ise kaymakamın teklifi üzerine vali tarafından belirlenir.” Denmektedir.
Oysa Sultangazi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında mütevelli heyetine girecek olan muhtarların seçimi ve özellikle sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında belirleyecekleri bir temsilcinin seçimi hakkında gizli çalışma yapılmasının mantığı merak ediliyor.
Ayrıca Sultangazi halkına, Sultangazi Kaymakamlığının Valiliğe teklif ettiği iki hayırsever vatandaşın kimler olduğunu ve hangi kriterlere göre belirlendiğinin bilgisinin verilmesi gerektiği konuşuluyor.
Merkez Parti Sultangazi İlçe Teşkilatı kuruldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.