Serebral Palsi, gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı ilerleyici olmayan hareket ve postür kusurudur. Beyindeki lezyon kas tonusu ve koordinasyonunda sorunlar yaratır ve zamanla kas iskelet sisteminde ikincil bozukluklar da meydana gelir.
Serebral palsiye neden olan beyin hasarı:
Doğum Öncesi Nedenler:
Akraba evlilikleri ve genetik bozukluklar
Kan uyuşmazlığı sonucu ağır yenidoğan sarılığı
Annenin hamileliği sırasında özellikle ilk 3 ayda geçirilen hastalıklar (kızamıkçık, su çiçeği), ilaçlar, kazalar
Hamilelikte kanama
Hamilelikte kan basıncı yükselmesi
Doğum Sırasındaki Nedenler:
Erken (prematüre) doğum
Kordon dolonması, kordonun kısa veya uzun olması
Aşırı düşük doğum ağırlığı
Doğum esnasında oksijensiz kalma
Doğum Sonrası Nedenler:
Şiddetli enfeksiyonlar
Menenjit (beyin zarı iltihabı), ensefalit (beyin iltihabı)
Uzun süren havaleler
gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Günümüz de Türkiye’de serebral palsili bireylerin görülme sıklığı her geçen gün artarken, yapılan araştırmalarda yaklaşık 1000 canlı doğumdan 4’ünde serebral palsi tanısı konmaktadır. Çocukların bazıları serebral palsi tanısı ile doğarken, bazılarında ise bu tanı aylarca hatta yıllarca tespit edilememektedir. Bu durum çocukların rehabilitasyonunda hedeflediğimiz başarı oranını düşürmektedir. Bundan dolayı serebral palsili hastalarımızda erken tanı ve tanıya bağlı uygun rehabilitasyon çok önemlidir.
Serebral palsi beyin hasarının büyüklüğüne ve hasarın bulunduğu bölgeye bağlı olarak her çocukta değişik ağırlıkta ve tipte olur. Serebral Palsi de motor fonksiyon ve kas iskelet sistemi bozukluğunun yanı sıra; solunum zorlukları, beslenme sorunları, davranış bozuklukları, duyu bozuklukları, gözde kayma, titreme (nistagmus), zeka geriliği (mental retardasyon), öğrenme güçlükleri, dil – konuşma bozuklukları ve ağız – diş problemleri de görülebilir.
Ayhan Aras Kararını Verdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.