a

Selami Akpınar İle İmar Barışı’nı Konuştuk

Son günlerin çok konuşulan İmar Barışı konusunda İstanbul ZİRVE Yapı Denetim Hizmetleri ve İstanbul ZİRVE Mimarlık ve Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Selami Akpınar ile konuştuk.

Emin Haber, 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek ‘imar barışı’yla ilgili kamuoyunun merak ettiği konuları İstanbul ZİRVE Yapı Denetim Hizmetleri ve İstanbul ZİRVE Mimarlık ve Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Selami Akpınar’a sorduk.

“İmar barışı 31 Aralık 2017’ye kadar inşa edilen binaları kapsıyor.” diyen Selami Akpınar, “İmar Barışı, 3194 sayılı İmar Kanunun geçici 16. Maddesi’nde yapılan değişiklikle beraber uygulamaya geçti. Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ başlıklı tebliğ, 6 Haziran Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İmar Barışı’ndan yararlanmak isteyenler, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet ve bakanlığın açtığı irtibat büroları üzerinden  ‘Yapı Kayıt Belgesi Formu’nun doldurulmasıyla başvuru yapabilirler. İlçemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının irtibat bürosu Sultangazi Belediyesi’nin Uğur Mumcu Mahallesi’nde bulunan hizmet binasında bulunmaktadır. İrtibat bürolarına yapılan başvurular vatandaşların tamamen e-devlet şifresi üzerinden yürüyor. Vatandaşta bundan dolayı her hangi bir sorun yaşanacağını düşünmüyor. İrtibat bürolarındaki bakanlık personelli vatandaşın verdiği bilgileri işleme alıyor. Vatandaşın vereceği yanlış bir bilgiden bakanlık personeli değil, vatandaş sorumludur. Ayrıca yanlış bilgi vermenin ceza yaptırımlarının da olacağını belirtmek isterim. Bunu başvuru yapacak vatandaşlarımızın çok iyi bilmesi gerekiyor. Ayrıca başvurular ise 31 Ekim’e kadar devam edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı olmasından dolayı İmar Barışı yürürlüğe girdi. Burada, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş olan, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenleme olup, bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç olmak üzere, imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapılara yasallık kazandırılması amaçlandı.

Ben bu uygulamanın doğru bir adım olduğunu düşünüyorum. Örneğin, bir vatandaş yapısını otel, dükkan vb. şekillerde kullanıyor, ama vergisini daire bazında ödüyor. Burada devlettin ciddi bir vergi kaybı oluyordu. Ayrıca bu kanunla beraber iş yeri ruhsatlarındaki yaşanan bazı sorunlarda ortadan kalkmış olacak.

Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaş, bu süreçten sonra isterse kat mülkiyeti tapuya geçiş yapabilir. Bunun içinde mevcut binanın projesinin çizilmesi lazım. Bundan dolayı da mühendislik, yapı denetim büroları ile işbirliği yapması lazım. Binanın projesi çizildikten sonra ve onay aldıktan sonra kat mülkiyeti tapusunu vatandaşlar alabilecek. Bu süreçte vatandaşın başvuru sürecinde verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmalarında örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Bundan dolayı benim vatandaşlara tavsiyem ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları ile çalışmasıdır. Ölçüm çalışmaları yapıldıktan sonra vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyorum.” Dedi.

İstanbul Boğaziçi Sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile tarihi yarımada içindeki bazı alanların imar barışı dışında kalacağını belirten Akpınar, “Ayrıca yeşil alan, okullar ayrılmış alanlarda yapılmış olan yapılar ve başkasının parselleri üzerinde yapılmış olan yapılar İmar Barışı kapsamına girmiyor.” İfadelerini kullanarak, Sultangazi’de kaç kişinin imar barışından yararlanıp, yararlanamayacağına dair verilerin net olmamakla birlikte binlerce Sultangazilinin bu kanundan yararlanacağını söyledi.  Sultangazi’nin eski bir yapılaşma bölgesi olduğuna dikkat çeken Akpınar, ilçede bulunan 30 yıllık binaların büyük bir bölümünün kaçak olduğunu dile getirdi.

İstanbul ZİRVE Yapı Denetim Hizmetleri ve İstanbul ZİRVE Mimarlık ve Mühendislik bürosunun Barış İmarı konusunda vatandaşlara hizmet vermeye başladığını belirten Selami Akpınar süreci başından bu yana takip ettiklerini belirterek, “İmar barışı konusunda şirketimiz bünyesin de özel bir ekip kuruduk. Bu ekibimiz konuya tamamen vakıf ve bu alanda uzman isimlerden oluşmaktadır. Şirket olarak vatandaşlarımızdan gelen başvuruları kabul etmeye başladık. Sürece tersten yani önce ölçüm çalışmalarını tamamlayarak bize başvuru yapan vatandaşların mağdur olmamasını sağladık.” Diye konuştu.

Selami Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacağını, arsa emlak değeri, belediyelerden öğrenilebileceğini söyledi. Akpınar, yapıların maliyetini hesaplamak için de tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye 1.000 lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye 1.600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira değer alınacağına dikkat çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İşte Sultangazi seçimlerinin mahalle mahalle sonuçları!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.