a

Referandum sonucunun Sultangazi yansıması ve genel siyaset

Sultangazi ilçe olduğu günden beri 8’nci kez sandık başına gitti. Anayasanın 18 maddesi üzerinde yapılacak değişikliklerin oylanacağı referandumda Sultangazi’nin nasıl bir performans sergilediğini itirazlardan dolayı henüz resmileşmeyen en doğru sonuçlarını ve referandumun yansımalarını siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

SULTANGAZİ’DE 16 NİSAN RAKAMLARI

15 mahalleli Sultangazi’de toplam 858 sandık kuruldu. TÜİK’in 2016 nüfus sayımı verilerine göre 525.090 olan nüfusunun 348.712’si seçmen olarak ilan edildi.

Bu seçmenlerden 312.094 tanesi 16 Nisan’da sandık başına giderken, 36.618 kişi sandık başına gitmeyerek, referandumda etkisiz eleman olmayı tercih etmiş. Bu rakam Sultangazi’deki seçmen sayısının yaklaşık yüzde 12’sine denk geliyor. Yani Sultangazi’de seçmen yüzde 88 civarında sandık başına giderek, vatandaşlık görevini yapmış oluyor.

Kullanılan 312.094 oyun; 307.725 tanesi geçerli kabul edilirken, 4369 tanesi geçersiz olarak kabul edilmiş.

307.725 geçerli oyun; 188.862 tanesi EVET olarak kullanılmış olup, bu oran geçerli toplam oyun yüzde 61.42’sine tekabül etmektedir.

Yine 307.725 geçerli oyun; 118.863 tanesi de HAYIR olarak kullanılmış ve bu oyların toplam geçerli oya oranı yüzde 38.58 kısmına tekabül ediyor.

cats

16 NİSAN’DAN EVVEL TÜRKİYE GENELİNDE MANZARA NEYDİ?

Hepimizin bildiği gibi 16 Nisan’da halk oylamasına sunulan 18 maddelik anayasa değişikliği teklifini TBMM’ye getiren AK Parti oldu. Değişikliklerin halk oylamasına götürülmesi için AK PARTİ’NİN meclisteki milletvekili sayısı yeterli değildi.

Mecliste 41 milletvekiliyle 4’ncü parti konumundaki MHP, değiklik teklifinin kabul edilerek halk oylamasına gitmesi yönünde olumlu tavır sergileyerek, yapılan oylamalarda EVET oyu kullandı ve bu tavrını 16 Nisan referandumunda da sergileyeceğini Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından sık sık dile getirdi.

BBP’nin ve HÜDAPAR’ın da referandumda EVET oyu kullanacağını deklare etmesinin ardından EVET cephesinin son seçimlerde aldıkları oy oranı matematiksel olarak yaklaşık olarak yüzde 62.09’a tekabül ediyordu.

Buna mukabil olarak HAYIR oyu kullanacağını söyleyen CHP, HDP, SAADET PARTİSİ, VATAN PARTİSİ ve diğerlerinin oy oranı ise yaklaşık olarak, yüzde 37.91’e tekabül ediyordu.

SULTANGAZİ’DE SON DEĞERLER NEYİ GÖSTERİYORDU

Yukarıda anlattığımız genel manzaranın Sultangazi’de nasıl göründüğüne kısaca değinecek olursak durum matematiksel olarak şöyleydi.

1 Kasım 2015 seçimlerinde; AK PARTİ Sultangazi’de yüzde 60.09 oranında oy almışken, MHP yüzde 5.2, BBP yüzde 0.4 oranında oy almıştı. Bu oranların genel toplamı diğerlerini saymazsak; yüzde 65.69’luk bir dilime denk geliyordu.

HAYIR cephesinin durumu ise şöyleydi; diğerleri hariç CHP yüzde 18.9, HDP yüzde 13.1, SAADET PARTİSİ yüzde 1.0 oy alarak, genel toplamın yaklaşık olarak yüzde 33’üne tekabül ediyordu.

GÜNCEL SONUÇ ve DEĞERLENDİRME

16 Nisan günü yapılan referandumdan çıkan sonuç, yukarıda saydığımız verilerin kağıt üzerinde gerçekleşmediğini gösterdi. Çünkü 16 Nisan sonuçlarından çıkan EVET oylarının yüzdesi 61.42’ye tekabül ediyor. Yani AK PARTİNİN 1 Kasım seçimlerinde aldığı yüzde 60.09’dan neredeyse sadece 1 puan üstünde.

Buna mukabil olarak CHP, HDP ve SAADET PARTİSİ’NİN 1 Kasım’da aldıkları oy oranını yüzde 33’ten, yüzde 38.58’e yükselttiğini söyleyebiliriz.

Elbette burada EVET cephesinin aldığı yüzde 61.42’lik kısmının hangi partinin tabanı tarafından kullanıldığı veya hangi partinin tabanından kaymalar olduğunu kesin olarak söyleyebilmek mümkün değil.

BU SONUÇLARLA NE OLUR, NE OLMAZ?

Referandum sonrası hakkında yorum yaparken aslında hemen herkes en az Türkiye genelinde en az yüzde 60’a 40 gibi bir sonucu değerlendiriyor ve bunun üzerinden yorum yapıyordu. Fakat yüzde 51’e 49 deyim yerindeyse her sonuca gebe bir sonuç.

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Bize göre oy oranlarının birbirine bu kadar yakın olması muhtemel bir erken seçim ihtimalinin zayıf olduğunu gösteriyor.

UFUKTA FETÖ TEMİZLİĞİ GÖRÜNÜYOR

Bu sonuçlardan sonra; 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra herkesin beklediği, siyasi partilerin kendi kadroları içerisine sızmış FETÖ mensuplarının temizlenmesi operasyonunu bir an önce gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Çünkü özellikle 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 16 Nisan 2017 seçimlerinin ortak özelliği, sürekli olarak değişen oy oranları… Bu oy kaymalarının sebebi FETÖ’cülerin manipüle çalışmalarının ürünü olabilir.

CUMHURBAŞKANI AK PARTİYE ÜYE OLUNCA NELER DEĞİŞECEK?

Özellikle Cumhurbaşkanının sonuçların resmi olarak açıklanmasından sonra kendi partisi olan AK PARTİYE üye olması ve doğalında Cumhurbaşkanın yeniden AK PARTİ Genel Başkanı olması için bu üyelik işleminin ardından gerçekleşecek ilçe ve il kongreleri ve genel kurulun bu anlamda tam bir temizlik harekatına dönüşeceğini düşünüyoruz.

CHP KILIÇDAROĞLU BİLİNMEZLİĞİ NASIL SONLANACAK?

HAYIR oylarının beklenilenin üzerinde çıkması CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kaynayan muhalefet kazanının soğumasına neden olmadı. Özellikle seçim sonuçlarının gayrı resmi açıklanmasının ardından basına konuşan Kılıçdaroğlu’nun “yumuşak ve uzlaşmacı” konuştuğunu iddia eden muhalifler genel merkez önünde toplanarak, Kılıçdaroğlu’nu istifaya çağırdı. Bu sonuçlar Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı koltuğuna mal olabilir.

MHP ve MUHALİFLER…

MHP’nin EVET oyu kullanacağını açıklamasından sonra Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkanlık adaylıklarını açıklayan; Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’ın başını çektiği, “Türk Milliyetçileri Hayır Diyor” platformu üyeleri şayet yeni bir parti kurmazlarsa, MHP’nin il ve İlçe kongrelerinde etkin olmaya çalışarak, genel kurulda başka bir aday çevresinde toplanarak, Devlet Bahçeli’nin yeniden genel başkan seçilmemesi için çalışacağa benziyorlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Davasına Sadık Kalanlarla Beraber Olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.