CHP’nin ilçe kongreleri takvimini başlatmasının ardından ilçemiz Sultangazi’de 3 aday farklı projelerle bu yarışın startını vermişlerdi. Bu adaylardan İnşaat Mühendisi Bezat Ünal’ın ilçe başkan adaylığı için bir araya gelen KIRMIZI LİSTE çalışma ekibinin kuvvetli bir halkası olan Murat Ceylan, KIRMIZI LİSTENİN projelerinden bazılarını gazetemiz GÖZLEM’e anlattı.
*Sayın Ceylan, delegasyon seçimlerinden önce İlçe Başkan Adayınız Bezat Ünal, kamuoyuna ve partililerinize bazı projeler açıklamıştı. Bu projelerden bir tanesi de; “Parti içi eğitim” projesiydi. Bu proje ile neyi hedefliyorsunuz ve bu proje nasıl işleyecek?
Murat Ceylan; “Bizim bu projeyle yapmak istediğimiz şey özet olarak, ‘Lokal anlamda donanımlı bir üye profili oluşturmak ve geleceğin kadrolarının oluşmasına katkı sunmak.’
Biz üyelerimizden ekonomi profesörü ve siyaset bilimcisi olmasını beklemiyoruz. Ancak parti tüzüğü ve parti politikası hakkında azami bilgiye sahip, partimizin genel ve yerele ilişkin ürettiği politikayı kavrayan, bütün bunları partimizi hiç tanımayan veya eksik veyahut yanlış tanıyan insanlara doğru anlatabilecek bir üye profili oluşturmayı hedefliyoruz.
2 aylık periyotlarla yapmayı düşündüğümüz bu eğitim çalışmalarıyla aynı zamanda geleceğin kadrolarının oluşmasına da katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımıza konusunda uzman isimleri dahil edeceğiz.
Kısaca biz Sultangazi’de bir parti okulu kurmayı hedefliyoruz. Bunun örnekleri ülkemizde başka partilerde var ve başarıyla işliyor. Hatta buna dünyanın birçok yerinde birçok partinin çalışma programında rastlıyoruz.”
*İlçe Başkan adayınız Sayın Bezat Ünal’ın açıkladığı projeler arasında, “100 öğrenciye burs” başlıklı bir proje vardı. Bu projenin işleme esasları nelerdir ve burs alacak öğrencileri hangi kıstasları değerlendirerek belirleyeceksiniz?
Murat Ceylan; “Ülkemizde eğitim masrafları ne yazık ki, aile ekonomisinin en ciddi kalemlerinden bir tanesi olarak çıkıyor karşımıza. Çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak isteyen aileler bu konuda çok ciddi paralar harcıyorlar. İlçemizde ikamet eden insanlarımızın gelir düzeyini ve bu anlamıyla örneğin İstanbul’un diğer bazı ilçelerini bu değerlendirmeye alırsak göreceğiz ki, bu konuda bir adaletsizlik var.
Üniversite eğitimi alan bir çocuğumuzun eğitim masrafı yıllık olarak en az 30-40 bin TL civarında. Devlet üniversitelerini kazanan çocuklarımızın bile örneğin barınma, yol ve yemek masrafları, asgari ücretle geçinmek zorunda olan birçok aileyi zor durumda bırakıyor.
Üniversite öncesi eğitim için kırtasiye yardımı ve derslerine yardımcı olmak maksadıyla bir nevi etüt çalışması şeklinde bazı yardımlarımız oluyor. Ancak sıra üniversite öğrencilerine geldiğinde yapacaklarımız biraz sınırlı oluyor. Bu konuda devletin ilgili kurumlarından ve örgütümüzden gelen bilgiler ışığında başlangıçta en az 100 öğrenci olmak şartıyla, elbette ileride bu sayı çoğaltılarak devam edecek şekilde 100 üniversiteli öğrencimize aylık olarak belli rakamlarla burs desteği sağlayacağız.
Burs vereceğimiz öğrencilerimizi belirlerken bu arkadaşlarımızın en az 4 yıllık üniversite okuyor olma şartımız olacak. Ayrıca bu arkadaşlarımızdan kendi belirleyecekleri sayıda ilk ve orta öğretim öğrencisi kardeşlerimize derslerinde yardımcı olma şartı getireceğiz. Bu proje kendi içerisinde dayanışma ve yardımlaşma ruhunu besleyen ve büyüten bir projeye dönüşecek…”
*Bezat Ünal’ın açıkladığı projeler arasında, “Yaz Okulu” başlıklı bir proje görüyoruz. Bu projenin esası ve amacı nedir?
Murat Ceylan; “Sultangazi’nin yüzde 35’i genç nüfustan oluşuyor. Fakat Sultangazi’ye baktığımızda örneğin bir tane bile sinema salonu yok. Genç nüfusumuz sosyal etkinlik anlamında ne yapabilir? Maalesef bu anlamda hiçbir kurumumuzun konuya çare olacak bir projesi yok. Belediyemizin birkaç yıldır bir buz pateni projesi var, ancak ben sormak istiyorum, ‘Kaç gencimiz bu projeden faydalanabiliyor?’
Bu kadar ciddi bir genç nüfusa sahip olan, ancak sosyal etkinlik ve sosyal yaşam anlamında hiçbir projenin üretilmediği bir yerde ne yazık ki genç nüfusun kanalize olacağı yerler ve alışkanlıklar hepimizin malumudur. Biz bu konuda elimizden gelen ne varsa onu yapmaya, yani taşın altına elimizi koymaya gayret edeceğiz. Başlangıçta yaz okulları, kurslar, etkinlikler ve geliştireceğimiz sosyal ve kültürel projelerle bu gençlerimizi, kendisine, ailesine, topluma ve devlete faydalı birer birey haline getirmeye çalışacağız…”
*Projelerinizden bir tanesi de, ‘Online radyo’ projesiydi. Hayata geçirmeyi düşündüğünüz bu radyo, nereden yayın yapacak, yayın aralığı nasıl olacak ve yayın politikanız ne olacak?
Murat Ceylan; “Artık iletişim çağında yaşıyoruz. Bugün farklı yaş gruplarından birçok insan sadece sosyal medyayı bile dikkate alacak olursak bir şekliyle internet üzerinden farklı insanlarla iletişim halindeler.
‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan büyük toplumsal olayların internet üzerinden başlatılması ve organize olması bize şu gerçeği kanıtladı ki, internet ve iletişim kabul etsek de, etmesek de hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Bunu bizim de kullanmamız ve bu konuda projeler geliştirmemiz, bu anlamıyla çok elzem bir durum.
Biz insanların işten ve okuldan döndükten sonra kendilerine ayırdıkları zaman içerisinde yayın yapan bir internet radyosu kurmayı hedefliyoruz. Her programda kendi alanlarında yetkin insanların davet edildiği, insana, yaşama ve gündeme vurgu yapan bir yayın politikamız olacak. Biz parti olarak insanlarımıza ulaşmanın bütün yollarını deneyeceğiz. Bu yollardan bir tanesinin de internet olduğunu düşünüyoruz. Bu projemizi geliştirerek bu iletişim kanalını kullanmayı hedefliyoruz.”
*Projeleriniz arasında “parti yayın organı” başlıklı bir proje gözümüze çarpıyor. Bu projenin ne olduğunu ve bu projeyle neyi hedeflediğinizi sorduktan sonra, bu projenin ilçede yayın yapan yerel medyaya alternatif bir çalışma mı olduğunu ve partide aktif görev yapan bir isim olarak, yerel medyaya nasıl baktığınızı sormak istiyorum?
Murat Ceylan; “Aslında bu projeyi anlatmadan evvel, neden böyle bir projeye ihtiyaç duyduğumuzu açıklamak istiyorum.
Üyelerimizin birçoğu emekçi insanlar. Bu insanların gün içerisinde mevcut gelişmeleri ve gündemi takip etmeleri neredeyse olanaksız, çünkü çalıştıkları yerlerde işveren tarafından mesai saatleri içerisinde telefonları toplanıyor. Siz partinizin hedeflerine ulaşması için tam donanımlı bir üye profiline ihtiyaç olduğunu söylüyorsunuz fakat üyelerinizin bir çoğunluğu yaşam koşullarından dolayı gündeme bile yabancı kalıyor. Öyleyse bu sorunu aşmanın bir yolunu bulmak zorundayız. Biz bu konuda oturup düşündüğümüzde, insanlarımızın güncel olayları takip edebileceği, partimizin gündeme ilişkin tavrını, söylemlerini ve geliştirdiği politikaları takip edeceği bir yayın organına ihtiyacı olduğu sonucuna vardık.
Bu saptamamız doğrultusunda periyodik yayın yapacak ve kullanım açısından daha uygun olduğu için bu materyalin bir dergi olmasına karar verdik. Yayınlamayı düşündüğümüz bu dergi sadece üyelerimizi hedef alan, üyelerimize gündemi ve parti politikalarımızı yansıtırken aynı zamanda onların kişisel gelişimine ve siyaset bilincine katkıda bulunacak bir yayın politikası izleyecek.
Bu dergi bir magazin dergisi veya güncel haberleri içeren bir dergi olmayacak. Bu sebeple ilçede yayın yapan yerel basına alternatif bir yayın organı olmayacak bu dergi. Aksine ilçemizde yayın yapan yerel basın mensuplarının bu konuda desteğine ihtiyacımız olacak. Belki bazı konularda onlardan destek talebimiz olacak.
Sorunuzun ikinci bölümünde aktif siyaset yapan biri olarak ilçede yayın yapan yerel basına nasıl baktığımı sormuştunuz. Ben hemen hemen ilçede yayın yapan bütün arkadaşlarımızı tanıyor ve gerek gazetelerini gerekse internet üzerinden yayınladıkları haber sitelerini takip ediyorum. Bu konuda çok başarılı olan ve ilçemizde gerçekten gündemi belirleyen arkadaşlarımız var. Basın dünyanın neresinde olursa olsun ve ister ulusal ister yerel olsun, tarafsız olduğu sürece tercih edilir, değeri artar. Bu anlamıyla ben ilçemizde yayın yapan arkadaşlarımızı bu zor koşullarda başarılı bir yayın politikası izledikleri için tebrik ediyorum. Umarım yeni dönemde bu arkadaşlarımızla daha sık iletişim halinde oluruz.”
*Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Murat Ceylan; “Bizim bütün gayemiz ve çalışma esasımız Cumhuriyet Halk Partisini iktidar yapmaktır. İşte bütün ürettiğimiz ve anlatmaya çalıştığımız bu projelerin tamamı Cumhuriyet Halk Partisinin iktidar olmasıdır.
Çok ciddi bir üye sayımız var, biz üyelerimizi deyim yerindeyse kalifiye bir insan profiline ulaştırmaya çalışıyoruz ve bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. Biz üyelerimizi dünya gündemi, ülke gündemi ve yerel gündem konusunda bilgi sahibi olan, tercihlerini yapmadan evvel sorgulayan ve doğruyu tercih eden bir insan profiline ulaştırmayı hedefliyoruz.
Bütün bunları yaparken ürettiğimiz projeler üzerinden önce üyelerimizi, daha sonra bütün insanlarımızı sadece duyduklarına inanan değil, sorgulayabilen ve geleceği için gerçekten inandığı tercihler yapan donanımlı birer birey haline dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Bugün dünya gündeminden bihaber, sadece iç politikada söylenenlere inanan insanlarımızın sayısı maalesef azımsanmayacak kadar çok. Ülkemizin son 15 yılına baktığımızda, söylenenlere körü körüne inanan, Mars’ta yaşam kolonileri kurmaya çalışan bilim adamlarına, devletlere ve anlayışlara kendisini alternatif gibi gösteren ancak yıllardır pozitif anlamda bilim ve teknolojiye hiçbir katkı sunmayan, hatta bunun için en ufak bir çaba içerisinde olmayan insanlara inanan bir çoğunluk var.
Biz bütün bunları değiştirmek için bu projeleri geliştirmeye çalışıyoruz.
Bunun için bütün iletişim kanallarını, bütün yol ve yöntemleri kullanarak, bütün insani değerleri tekrara hatırlatan ve bunlar üzerinden projeler geliştiren bir anlayışa sahip olacağız ve bütün çabamız bunları hayata geçirmek olacak. Biz bütün bunların Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı ile devamlılık arz edeceğini ve kalıcı olacağını düşünüyoruz. İşte bütün gayretimizin ana sebebi budur.”
MURAT CEYLAN KİMDİR:
*1981 yılından beri Sultangazi’de ikamet eden Ceylan ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Murat Ceylan, 1991 doğumludur.
*Ceylan’ın annesi Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı, babası ise aslen Kırklareli nüfusuna kayıtlı bir ailenin erkek çocuğudur.
*İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi mezunu olan Ceylan, özel sektörde faaliyet gösteren bir kuruluşta Bütçe Uzmanı olarak görev almaktadır.
*2010 yılından beri Cumhuriyet Halk Partisinde aktif siyaset yapan Murat Ceylan sırasıyla; CHP Sultangazi Gençlik Kolları Yöneticiliği ve Mahalle Birim Başkanlığı görevlerinin yürütmüş, şu anda ise CHP Sultangazi ilçe başkanlığı yardımcılığı görevini yürütmektedir.
*Ceylan, CHP parti okulu mezunu ve aktif olarak CHP Parti Okulu eğitmenliği görevine devam etmektedir…
CHP İstanbul’da kongreler durduruldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.