a

Milletvekili Akbaşoğlu, Sistemi Anlattı

Ak Parti İlçe Teşkilatı’nın Sultangazi Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlediği aylık istişare toplantısında 16 Nisan’da gerçekleşecek olan anayasa değişikliği referandumu ele alındı. Toplantıya Ak Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu,Ak parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, Belediye Başkanı Cahit Altunay, İlçe Kadın Kolları Başkanı Nurcan Öztürkmen, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Onur Uygun, Belediye Meclis Üyeleri ve partililer katıldı.
IMG_6267
“Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi” hakkında partilileri bilgilendiren Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, soru-cevap şeklinde partililerin yeni anayasa ilgili merak ettiklerini cevapladı.  Yeni anayasada rejimin adının Cumhuriyet olduğunu söyleyen Akbaşoğlu, “Cumhuriyet demek halk ne derse o olur demektir. Biz bu konu ile ilgili bütün tartışmaları 29 Ekim 1923’de kapatmışız. O tarihlerde üniter yapı mı? Federal yapı mı? Olsun tartışmaları yaşanmış. Ve üniter yapıda karar kılınmış. 16 Nisan halk oylamasında ‘evet’ çıkmasında halinde bir federal veya eyalet sistemi asla söz konusu değildir. Aynen bugünkü sistem devam edecektir. Yeni sistemde Cumhurbaşkanına yetkiyi verdiğimiz gibi her türlü yargılama yetkisini de getiriyoruz. Denetim artıyor ve Cumhurbaşkanı her yönden Meclise karşı sorumlu hale geliyor. Yürütmenin yetkileri, yine yürütmede kalıyor. Cumhurbaşkanı sadece yürütme yetkisine ilişkin olarak kararname çıkarabiliyor, temel hak ve hürriyetleri ilgilendiren bir kararname çıkarma yetkisi yok. Kararname ile kanunlar ortadan kaldırılamayacak, değiştirelemeyecek. Bunu söyleyenler apaçık yalan söylüyorlar.” Dedi.
IMG_6236
Akbaşoğlu, bir partilinin “Recep Tayyip Erdoğan sonrası ne olacak?” sorusuna da şu cümlelerle cevap verdi: “Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için, her hangi bir şahıs, her hangi bir parti, her hangi bir grup için bir sistem kurmuyoruz. Doğru bir sistemi ortaya koyacağız, millet kimi seçerse bu doğru sisteme göre Türkiye’yi yönetecek. İlk seçimde yüzde 51 oy alan aday Cumhurbaşkanı seçilerek hükümeti kuracak, ertesi sabah hiçbir siyasi belirsizlik kalmayacak. ‘Hükümet nasıl kurulacak’ gibi sorular tamamen ortadan kalkacak. Bu millet 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek, yine Recep Tayyip Erdoğan diyecek. Ondan sonra yine Recep Tayyip Erdoğan’ın kumaşından kumaşlar gelecek hiç merak etmeyin. Bizim özgün bir duruşumuz var. Bizim milli bir şahlanışımız ve milli bir dirilişimiz var. İşte onun adı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir.”
IMG_6243
Ak Parti Çankırı Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Muhammet Emin Akbaşoğlu, 16 Nisan’da sandıktan ‘Hayır’ çıkması halinde milletin iradesi ile devletin arasına girecek olan vesayet odaklarının borusunu öttürmeye devam edeceğini belirterek, “Hayır’ın manası şudur; krizler, kaoslar devam etsin.” İfadesini kullandı.
IMG_6278
Anayasa değişikliği ile milli egemenliğin doğrudan gerçekleştiğini de anlatan Akbaşoğlu, “Milli irade ile devlet arasına kimse giremiyor. Millet iradesi çalınmıyor. Koalisyon pazarlıkları söz konusu olmuyor, yürütmede istikrar, devamlılık söz konusu oluyor. Yürütmede çift başlılık ortadan kalkıyor. Demokrasi tam manasıyla yerleşiyor. İşler, işlemler hızlanıyor. Milletin iradesi, milletin idaresine dönüşüyor. Milletin bütün yöneticileri, Cumhurbaşkanı dahil yargılanıyor. Devletin yönetimi kolaylaşıyor. Yetki ve sorumluluk netleşiyor. Bu sistemde devletle millet kaynaşıyor.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Nevzat Yılmaz: ‘Terörist’ Muamelesi Görmek Bizleri Üzüyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.