a

Metin Kaya “Adaların imara açılması katliamdır” dedi

Her seçim döneminde sakinliğiyle bilinen Adalar’ın bir bir imara açılması gündemde. İki adanın koruma alanından çıkarılıp imara açılması bu ihtimalleri güçlendiriyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde, ‘Adalar imara kurban ediliyor’ başlıklı manşet haberimiz büyük yankı uyandırdı. Haberimizden sonra birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri harekete geçti. Konunun yakın zamanda meclis gündemine taşınması beklenirken, bir çıkış da CHP Adalar Belediye Başkan Aday Adayı Metin Kaya’dan geldi.

“Bu bir çılgınlık”

Adalar imara açılırsa bir tarihin yok olacağını ifade eden Metin Kaya, “Adalar’ın imara açılması tam bir katliam olur. İmar çılgınlığına birileri dur demeli” dedi. Bugüne kadar doğası ve sakinliği ile ün salmış Adalar’ın korunması gerektiğini söyleyen Kaya, “Adalar’ın korunmasına yönelik oluşturulan kalkan, 2012 yılına kadar yukarı doğru bir grafik seyrederken, bu tarihten itibaren grafiğin seyri sert bir düşüşle aşağı doğru yöneldi. İmar değişikliği ve mevzuatın diğer Adalar’a da sıçramasından endişe ediyoruz” dedi. “Adalar’a gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz” diyen Kaya, “Bu hükümet denizin ortasına bile imar verecek zihniyete sahip. Göz koyulmadık bir Adalar kalmıştı, şimdi buraya da göz koydular. Ama Ada halkı bu numaraları yemez. Biz bu çılgınlığa izin vermeyiz” dedi.

Koruma örtüsü bir bir kaldırıldı

Bilindiği gibi 2012 yılında Yassıada ve Sivriada’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisleri  gerçekleştikten sonra bu iki adanın üzerindeki koruma örtüsü tek tek kaldırıldı.  Yassıada’nın 1. Derece Doğal Sit statüsü değiştirildi. ‘Sivriada tarihi sit değildir’ denildi.  ‘Yassıada ve Sivriada’da yapılacak olan planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemeler 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi değildir’ diyen, adrese teslim bir kanun maddesi yürürlüğe konuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yassıada ve Sivriada’yı yapılaşmaya açan 1/5000 ölçekli revizyon planları ve 1/1000 ölçekli planları yaptı, emsalleri belirledi. Bununla da yetinilmedi, revize planlara yapılan çok sayıda itirazı uygun bulmadığını bildiren Bakanlık, kendi yaptığı planlarda yaklaşık 4 ay sonra değişikliğe gitti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Gürsel Tekin, CHP Kadın Kollarını ziyaret etti