a

Kurtlukta kanun…

Sırrı Özkan yazıları ile artık sitemizde siz değerli okuyucularımızla birlikte olacak.

 

İşte Sırrı Özkan’ın sitemizdeki ilk yazısı…

 

Kurtlukta kanun…

 

Hayvanlar aleminin kendisine has bir yaşam biçimi var. Milyonlarca hayvan türünün içerisinde hepsinin bir birinden farklı ayırt edici özelikleri var. Yaşam alanlarında kendilerinin geliştirdikleri belli kuralları var. En belirleyici olan kural ise güçlü olan kendi türü içerisinde ve gücünün yettiği diğer hayvan türleri içinde kural koyucudur. Hayvanlar aleminde yaşamın en vazgeçilmez öğesi kaba güçtür. Neden mi? çünkü belli türler diğer hayvanları yiyerek besleniyor. Etobur da diyebiliriz….

 

Asya bozkurtları bazı özellikleri ile diğer hayvan türlerinden ayrılırlar. Sadece Asya bozkurtlarında görülen ve diğer hiç bir hayvan türünde görülmeyen özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı Türk milleti kendine simge olarak Bozkurt’u seçmiştir. Türk milletinin en önemli destanlarının konusu bozkurt olmuştur.

 

Bir kaç örnek verecek olursak;

 

Asya bozkurtlarını evcilleştiremezsiniz. Esareti kabul etmez. Evcilleştirirseniz intihar eder. Sürü halinde gezerler ama mutlaka sürünün bir lideri vardır. Leş yemezler. Diğer hayvan türlerinde yeni doğmuş bir yavrunun annesi ölürse yavru da ölür. Yavruyu sahiplenmezler.

 

Asya bozkurtlarında ise başka bir anne o yavruyu sahiplenir ve sürünün içerisinde yaşatırlar. Belli bir hiyerarşik yapı vardır ve herkes bu yapıya uyar. Uymayan ise lider tarafından sürüden dışlanır. En önemli özellikleri ise bugün ata sözüne dönüşmüş olan kurt kanunu sözünün nedeni olan kış mevsiminde ki yiyecek bulma şekilleridir. Kış mevsiminde kar bastırdığı zaman bozkurtlar günlerce sürü halinde yiyecek ararlar. İyice yoruluncaya kadar ararlar ve bulamayınca bir halka oluştururlar. Halkanın içerisine yavrular dahil edilmez. Oluşturdukları halka dönmeye başlar. Bir nevi ölüm halkası da diyebileceğimiz bir halka etrafında bir bozkurt yere düşene kadar dönerler. Yorgunluktan ilk düşenin üzerine atlayarak parçalayıp yemeye başlarlar. Bir sürünün tamamen yok olmasındansa sürüden sadece bir ferdin feda edilmesine yönelik olan bu ölüm halkasına da kurt kanunu diyorlar. Dilimize pelesenk olan “kurtlukta kanundur düşeni yerler” sözünün kaynağı işte bu ölüm halkasıdır.

 

Bu günde aynı kurallar geçerli değil mi? Hafif ayağı sendeleyen bir dostumuzu ya da tanıdığımızı tutup kaldıra biliyor muyuz? Düşenin dostu olmaz ata sözü bu ölüm halkasının bir başka şekli değil mi? Tamamen faydacı bir toplum olmaya doğru giden Türk toplumu aynı durumda değil mi? Bozkurtlar belki bütün sürüyü feda etmektense sadece en zayıf olan bireyi feda etmeye yönelik bir kanun koymuşlar aradaki tek fark bozkurtlar sürüyü kurtarmak için düşeni yiyorlar.
Günümüz insanı ise kendini kurtarmak için düşeni yiyor. Bozkurtlar toplumsal düşünüyor. Günümüz insanı ise bireysel. Her ne sebepten olursa olsun günümüzde artık kurt kanunu geçerli “düşeni yerler” herkesin kendi ölüm halkası içerisinde düşmeden yaşaması dileğiyle Haftaya görüşmek üzere Hoşça kalın.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi Devlet Hastanesi ne zaman bitecek?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.