a

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken hususlar

1-Kurban Bayramı’nda kurban kesecek paramız yoksa fakat daha sonrasında kazanacağımız paralarımız mevcutsa, sağlığımız sıhhatimiz yerinde ise, altından kalkamayacak derecede borcumuz yoksa mutlaka kurbanımızı geçici süreliğine de olsa emanet aldığımız paralarla keselim. Kurbanımızın kabul olabilmesi için de emanet aldığımız parayı elimize geçer geçmez borç aldığımız kişiye tekrar verelim.

2-Bir yılımız çalışmakla geçmiş olsa dahi kurban bayramı için çıkacağımız tatili kesinlikle tatil olarak görmeyelim. Kurban bayramında kurbanımızı rahat rahat keserek farz olan bu vazifemizi doğru bir şekilde yerine getirmeye özen gösterelim.

3-Sıla-i rahim görevimizi yerine getirelim. Uzaklar da bir yerlerde yolumuzu gözleyen anne ve babalarımız ve ya yaşlılarımız, akrabalarımız varsa bayramda otellere, plajlara, denizlere gitmek yerine kan bağımız olan aile büyüklerimizin yanına giderek onlarla vakit geçirerek, bayramın mübarek gününde onların hayır dualarını alarak bayram günümüzü manevi huzurla geçirmeye dikkat edelim.

4-Elimizden geldiği kadarıyla çocuklarımıza bayramlıklar alalım. Çocuklarımız için harcadığımız paraların asla ziyan olmayacağını hatta onlar için harcadığımız paraların kat be kat yerine geleceğini, hiç paramız yokken harcadığımız paranın onların kısmeti olduğunun bilincinde olalım.

5-Kurban kesmek, oruç tutmak gibi Allah la kul arasında bir aşktır Bu aşkı en iyi şekilde yaşamak gerekiyor. Kurbanımızı keser kesmez evinde kurban kesemeyen akrabalarımıza, komşularımıza, ihtiyaç sahibi bildiğimiz ve evine et girmeyen insanlara ulaştırmalıyız.

6- Kurban Bayramı,  insanlar kurban etiyle uğraşmaya dalarak, kurban bayramı bayramlaşmaları ihmal edilmemelidir.

7-Kurban etinin, evimize ayırdığımız kısımlarından en güzel şekilde pişirdiğimiz etlerden, evimize bayramlaşmaya gelen akrabalarımıza, komşularımıza ikram ederek evimizde ki kurban etinin bereketlenmesine vesile olmalıyız.

8-Müslümanlık temizlik dini olduğu için kurban kesim alanlarımızı temiz bir şekilde bırakmalıyız.

9-Bu yıl ki bayram tatili 21-24 Ağustos tarihlerine denk gelmesi sebebiyle yılın en yüksek sıcaklık değerlerine sahip dönem gibi gözükebilir. Ama yine de gideceğiniz rotaya özel hava durumu değişiklikleri olabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce muhakkak hava durumunu kontrol edelim.

10-Yola çıkmadan önce gideceğiniz istikameti yoğunluk derecesine göre planlayalım. Örneğin Cuma iş çıkışı yola çıkmak yerine Cumartesi sabahı erken saatte yola çıkmak daha uygun bir plan olabilir.

11-Kurban Bayramında şeker ve et tüketimi artmaktadır. Özellikle kronik hastalıklara sahip ve risk grubunda olan kişilerin daha dikkatli beslenmesi önerilmektedir.

12-Kurban bayramında gerek et tüketimi gerekse geleneksel olan ikramlardan dolayı tatlı şeker tüketimi artmaktadır. Özellikle kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon,  kolestrol   gibi kronik sağlık problemleri olan kişilerin ekstra dikkat etmeleri, gerekmektedir.

13-Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Hayvanlar hemen kesildikten sonra yenilmemelidir. Kesildikten sonra sert yapıda olan etin sindirimi oldukça zordur. Bu yüzden en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar bu hususa özellikle dikkat etmelidir.

14-Doğru ısıda saklamak ve doğru şekilde (buzdolabı, soğuk su altı, mikrodalga fırın) çözünmesini beklemek gerekir. Çözündükten sonra tekrar dondurulmaması gerekir.

15-Izgara ve haşlama gibi yöntemlerle pişirme tercih edilebilir. İlave yağların eklenmesi sakıncalı olabilir.

SAĞLIKLI, HUZURLU, SEVGİ,SAYGI  MUTLULUK DOLU BAYRAMLAR DİLİYORUM.BAYRAM SEVİNDİĞİN KADAR DEĞİL SEVİNDİRDİĞİN KADARDIR…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Erdoğan, ‘muhteşem’ dediği Sultangazi Haseki Hastanesi’ni açacak

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.