a

İşte Sultangazi’deki ‘Dernekçilik’ Anlayışı

Sultangazi’de köy dernekleri ile birlikte yaklaşık 1000’e yakın dernek bulunmaktadır.  Bu derneklerin büyük çoğunluğunun yaşadıkları ilçeye katkısı SIFIR…

Şimdi size Sultangazi’de dernekçiliğin geldiği son noktaya dair bir örnek vereceğiz…

İlçemizde iki tane Sultangazi Çankırılılar Derneği Bulunmaktadır.

Biri 10 yıllık, diğeri daha yeni…

Bu iki derneğin kısır çekişmeleri, bir birlerine çalım atmaları, birbirini sahtekarlıkla suçlamaları sosyal medyaya taşındı…

10 yıllık dernek “Asıl Sultangazi Çankırılılar Derneği benim” diyor.

Yeni dernekte “Orada dur. Asıl Sultangazi Çankırılılar Derneği benim” diyor. Ve sosyal medyada orijinal Çankırılılar Derneği olduğuna dair resmi evrakları yayınlayarak, eski derneği sahtekarlık ve yalancılıkla suçluyor.

Yeni dernek hızını alamamış olacak ki, “ismimizi kullanmaya devam ederseniz, konuyu yargıya taşıyacağız” tehdidinde de bulunuyor.

Bu iki derneğin atışması, Sultangazi’deki dernekçilik anlayışının geldiği noktanın özetidir.

Aslında iki derneğin de birbirilerinden hiçbir farkı yok.

Eski dernek, 10 yıllık geçmişiyle hava atma çabasında. Kendilerine göre yaptıkları çalışmaları yine sosyal medyada paylaşarak gövde gösterisi yapmaya çalışıyor. Türbe ziyareti, Bursa, Edirne gibi gezileri çalışma olarak sayıyor. İlçe belediyelerinin kendilerine tahsis ettiği otobüslerle yaptıkları gezileri çalışma diye yorumluyorlar.

Basında haber olmayı çalışma olarak görüyorlar. Belediyenin Ramazan ayında verdiği iftar yemeğini çalışma olarak görüyor. Çalışma olarak gördüklerini sıralarsak liste uzar,gider.

Yeni derneğin de eski dernekten bir farkı yok. Yeni dernek teknede verdiği iftar yemeğini çalışma olarak görüyor. Futbol turnuvasını da sanki onlar icat etti.

Sultangazi’de adı Çankırılılar Derneği olan eski ile yeni derneğin bu kısır çekişmeleri, sosyal medyaya yansıyan “kavgaları” ilçe genelinde neredeyse kendine sivil toplum örgütü diyen tüm derneklerde yaşanıyor. (İstisnalar hariç)

Sultangazi’de dernekçilik güç gösterisi ve iktidarın arka bahçesi olmak üzerine yürüdüğü içinde, her iki dernekte aynı mantıkla hareket ediyor. Birbirleri ile çatışmaktan dernekçilik yapmaya pek fırsat bulamıyorlar…

Yaşadığı ilçeye hiçbir katkısı olmayan, dernekçiliği sadece şov amaçlı gören beyinlere sormak gerek;

Dernekçilik nedir?

Bugüne kadar yaşadığınız ilçenin hangi sorununa derman oldunuz? (STK’ların amaçlarından biride budur)

Bugüne kadar kaç tane ihtiyaç sahibi hemşerinize ulaştınız?

Kaç tane garibanın karnını doyurdunuz?

Kaç tane öğrencinin eğitimine katkı sundunuz? Kaç tanesine burs sağladınız?

Vs. vs. vs…

****

Yukarıdaki sorular sadece eski ve yeni Çankırılar Derneği için değil, bu ilçede şov peşinde olan tüm dernekler için geçerlidir…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Read Eşmer’i Boğarak Öldürmüş

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.