Sultangazi Esentepe Mahallesi’nde bulunan İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’nda Öz Gıda-İş Sendikası ve DİSK/Gıda-İş Sendikası yöneticileri karşı karşıya geldi. Fabrikada çalışan üyelerinin baskıya maruz kaldığını ve işten çıkarılmakla tehdit edildiğini öne süren DİSK/Gıda-İş yöneticileri ile Öz Gıda-İş yöneticileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bilgilendirilmesi üzerine fabrikaya çok sayıda polis sevk edildi.
Konu ile ilgili her iki sendikanın yöneticileri Emin Haber’e konuştu.
Disk’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan “Halk Ekmek A.Ş’de çalışan 364 işçi arkadaşımız yıllardır kendisini temsil etmeyen, kendisini etme yeteneğini göstermeyen, işçilerin fabrikalardaki çıkarlarını, haklarını korumayan sendikaya bir ders vermek için iş yerinde istifaları başlattılar. İşçiler istifalarını verdikten sonra daha önce burada toplu iş sözleşmesi yapan Öz Gıda-İş Sendikasının yöneticileri gelip buradaki üyelerimizi tehdit ederek, üzerlerinde baskı kurarak işten atmakla tehdit ettiler. Bunun üzerine bizde bu fabrikanın genel müdüründen randevu talep ettik. Bugün burada kendisi ile görüşecektik. Ancak biz bu kapıya geldiğimizde genel müdürün fabrikada olmadığını bize ifade ettiler. Ancak Öz Gıda-İş Sendikasının yöneticileri hukuksuz ve keyfi biçimde fabrikanın bahçesine girmiş durumdalar. Burada çalışan işçi arkadaşlarımıza özgür iradeleriyle sendika seçme haklarının kendilerine tanınmasını istiyoruz. Hiçbir koşulda ne işverenden, ne yöneticilerden, ne sendikalardan işçilere baskı yapılmasını istemiyoruz. Buradaki keyfi baskıların durdurulmasını istiyoruz. Bu konuda burada mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ise, “Halk ekmek tek buradan oluşmuyor. 3 fabrikadan oluşuyor. Burada yarım asırdır Öz Gıda-İş Sendikası örgütlü ve yetkili bir sendikadır. Toplu iş sözleşmesi yapıyoruz. Halen de devam eden toplu iş sözleşmemiz var. Buna rağmen Gıda-İş Sendikası burada birkaç arkadaşa yalan, yanlış bilgiler vererek birkaç arkadaşı kendilerine üye yapmaya uğraşıyorlar. Birkaç arkadaşı üye yapmışlarda. Bugünde yetkili bir sendikanın olduğu iş yerine içerideki arkadaşlarla görüşmek için buraya geliyorlar. Türkiye’de çalışanların yüzde 99’u örgütsüz. Sadece yüzde 5 çalışanın sendikası var. Sen Türkiye Cumhuriyeti’nde yüzde 95 örgütsüz olan işçilerin içinde yüzde 5 örgütlü olan yere çomak sokmaya çalışıyorsun. Her hangi bir sendikaya üye olmak, her hangi bir sendikadan istifa etmek anayasal bir haktır. Kimse buna müdahale edemez. Arkadaşlarımızın böyle bir tercihi, böyle bir teveccühü varsa biz buna saygı duyarız. Ama burada bir sendikanın arkadaşlara yalan, yanlış bilgiler vererek istifa ettirip, örgütlü yapıyı bozmaya çalışmalarını ne bir sendikacıya yakıştırırım, ne de bir sendikaya yakıştırırım. Bizim rahatsız olduğumuz konu bu. Bu arkadaşların niyeti örgütlenmek değil. Kanımca örgütlü yapıyı bozmak. Buradan birilerine maddi, manevi çıkar sağlamak diye düşünüyorum” diye konuştu.
Sultangazi Şehir Ormanlarında atlı polisler göreve başladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.