a

İstanbul Göbeğindeki Cebeci Köyü

İstanbul yaz aylarına, “merhaba” derken, toprak ana senenin ilk ekinlerini veriyor. İstanbul’un orta yerinde Cebeci Köyü yeşil dokusuyla beliriyor. Sultangazi Belediyesi yaptığı çevre düzenleme çalışmalarıyla bambaşka bir görünüm kazanan Cebeci Köyü’nde organik tarımla ilgilenen Konuk ailesi, ekinlerini bir bebek gibi baktıklarını söylüyor.

sultangazi-cebeci-köyü-sultangazi-belediyesi

Sabahın ilk ışıklarıyla çıkıyorlar yola. Ellerinde çapaları ve yüreklerinde ekinlerinin durumunu görme heyecanıyla. Konuk ailesinin bütün fertleri Cebeci Köyü’ndeki tarlalarda canla başla çalışıyorlar. 45 yaşındaki Seher Konuk, ekinlerine bir bebek gibi baktıklarını söylüyor.

 

“Onları bir bebek gibi büyütüyoruz. Suyunu ilacını itinayla veriyoruz. Biz ne kadar iyi davranırsak onlar o kadar verimli oluyorlar. Bel fıtığım var; bacaklarımda damar tıkanıklığı var ama yine de topraktan vazgeçemiyorum. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum.”

 

Konuk ailesi, 50 dönüm arazi üzerinde semiz otu, nane, kara lahana, yeşil soğan ve bakla gibi sebzeleri ekerek geçimini sağlıyor.

 

“Kendi emeğimizle üç beş kuruş kazanabiliyoruz. Gezmiyoruz; tozmuyoruz burada akşama kadar ekinlerle uğraşıyoruz. Helal lokma kazandığımız için şükrediyoruz.”

 sultangazi-cebeci-köyü-3

GÖBEK KIVIRCIĞININ İLK TOHUMLARI CEBECİ KÖYÜ’NDEN

 

42 yaşındaki Cemal Konuk ise babasının eski bahçıvanlardan olduğunu söylüyor:

 

“Babamız 40 yıl bahçıvanlık yapmış buralarda. Biz de bu toprakların yabancısı değiliz.”

 

Amerika’dan getirdikleri tohumlarla göbek kıvırcığının Türkiye’ye ilk buradan dağıtıldığını aktarıyor:

sultangazi-cebeci-köyü-1

“Göbek dediğimiz yeşillik türünü babamlar buradan İstanbul’a ve Türkiye’ye alıştırıyor. Şimdiyse Sultangazi’den sebze haline toptan olarak mal gönderen bir tek biz varız. Ürünlerimiz tamamen organik. İlaçlarımızı da organik tarıma göre kullanıyoruz. Ürünlerimizin en sağlıklı kalitede olması için çok çalışıyoruz. Her bir ekin benim dert ortağım. Ektiklerimle dertleşirim her gün. Onlar benim canlarım. İlaçlarını, sularını eksik etmem. Onların boy attığını görmek benim için büyük mutluluk.”

 

55 yaşındaki Bediha Pay da Konuk ailesinin yanında çalışıyor:

sultangazi-cebeci-köyü.-pediha-pay

“Küçüklüğümden bu yana çiftçilikle uğraşırım. Doğanın içinde böyle bir atmosferde olmayı çok seviyorum. Toprakla uğraşmak kadar güzel bir şey yok.”

 

“TOPRAK BİZİM VERGİMİZDİR”

 

Traktörün üzerinde rastladığımız 77 yaşındaki Şaban Konuk, tarlalarını anlatırken gözleri ışıldıyor.

 

“1964’lerden bu yana tarlalardayım. Toprak bizim vergimizdir. Biz ona ilacını suyunu veririz; o bize ekinlerimizi verir. Torunlarım, 17 yaşındaki Mustafa ve 12 yaşındaki Samet de bizimle çalışıyor. Hepimiz burada ekmeğimizi kazanıyoruz. Allah’ın ikramını paylaşıyoruz; toprağın vericiliğiyle karnımız helal rızıkla doyuyor.”

 sultangazi-cebeci-köyü-4

Cebeci Köyü’nün yeni halini görmeye gelenler, Konuk ailesinin tarlalarını da ziyaret ediyor. Hafta sonları ve yazın kalabalıklaşan Cebeci Köyü, taş duvarları, yeni yolları ve tarlalarıyla İstanbul’un saklı güzellikleri arasında yerini alıyor.

 

KAYNAK; SULTANGAZİ BELEDİYESİ HAZİRAN AYI BÜLTENİ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İBB’den Haftasonu Uyarısı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.