Akasya Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tansu Kazma “Barış İmarı”nı anlattı.
Yürürlüğe konulan İmar Barışı hakkında vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getiren Akasya Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Mustafa Tansu Kazma, Emin Haber editörü Sultan Oğuz’un sorularını cevapladı.
İmar Barışı Nedir?
İmar barışı 31/12/2017 den önce yapılmış kaçak yapılaşmanın devlet nezdinde kabul görmesini sağlayan kanundur. Bu şekilde yapılmış konut ve işyerlerinin sahipleri devlet dairelerinde türlü sıkıntılar yaşamaktadırlar. Örnek vermek gerekirse 2017 yılı içerisinde yapılmış ve iskan alamamış bir yapıda insanlar su ve elektrik sayaçlarını ayıramayıp hala daha ortak sayaçlardan elektrik ve su temini sağlıyorlar bu durumda vatandaşlar arasında anlaşmazlığa yol açmaktadır. İmar barışı kanunu adı üstünde vatandaşla devlet arasında barış yapmaktır. Bu binalarda kat mülkiyetine geçilemediği için insanlar daire alım satımlarında kredi kullanamamaktadırlar. İmar barışı kat mülkiyetine geçilmesininde önünü açmaktadır.
İmar Barışından kimler faydalanabilir?
Öncelikle kimlerin faydalanamayacağını sayalım. İmar barışından boğaziçi kanununda tanımlanan boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içerisinde, İstanbul tarihi yarımada içerisinde, Çanakkale savaşları Gelibolu tarihi alanda, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda ve sosyal donatı alanlarında kalan yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez. Bu alanlarda kalmayan tüm binalar için vatandaşlar imar barışı başvurusu yapıp bu kanundan faydalanabilir.
Siz “İmar Barışı”nı olumlu buluyor musunuz?
Benim görüşüm çok olumlu bir kanun. İskan alamamış çok yeni binalar var ve bu binaların yenilenmesi demek ülke ekonomisine çok büyük bir zarar demek.
Tahmini olarak Sultangazi’de kaç kişi İmar Barışı’ndan yararlanabilecek?
Sultangazi’de yaklaşık 120.000 iskansız (kanun nezdinde kaçak) bina bulunuyor. Bunların yüzde 10’nun yapı kaydına başvuracağını düşünüyorum.
Başvuruların ilk olarak e-devlet üzerinden yapılması doğru mu? Vatandaşların başvurularda dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Alanında uzman mühendis ve yapı denetimlerden başvuru öncesi bilgi almaları gerekiyor mu?
Başvuruların e-devlet üzerinden yapılması büyük kolaylık. Vatandaşların başvuru yapmadan önce kesinlikle bina oturumunu ve kat metrekarelerini çok doğru hesaplaması gerekir. Burada yapılacak bir hata gelecekte başvuru sahibinin başına büyük sıkıntılar açabilir. Örnek vermek gerekirse, binanızın bir bölümü yan parselin sınırları içerisinde olabilir, binanız sosyal donatı alanı içerisine alınmış olabilir, vatandaşımızın ölçtüğü metrekareler harita mühendisi marifetiyle ölçülen metrekarelerle örtüşmeyebilir. Kanunda açıkça yalan ve yanlış beyanda bulunanlar için yatırılmış olan bedelin iade edilmeyeceğini ve başvuru sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtilmiştir. Bu sebeplerden dolayıda vatandaşlarımızın kesinlikle bu alanda uzman kişilerden bilgi alması gerektiğini düşünüyorum.
Akasya Yapı Denetim olarak “İmar Barışı”na hazır mı?
İmar barışı ile alakalı çok ciddi çalışmalarımız var. Harita ve mühendislik bürolarımız bu konuda hizmet vermeye başladı ve bu çalışmalarımızdan çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Kanunun çıktığı tarihten itibaren 300’e yakın vatandaşımız firmamıza danışıp, doğru şekilde yönlendirilerek yapı kaydı başvurusunu eksiksiz olarak gerçekleştirdi.
Elektrik Direğinden Düşen Şahıs Öldü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.