Ev işleri yapmak ya da çocuk bakmak dışında bir meşgaleleri olmuyordu çoğunun. Hayalleri bir meslek sahibi olmak, aile bütçelerine katkı yapmaktı. Sultangazi Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 50. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen meslek edindirme kursları ile Sultangazili ev hanımlarının hayatları bambaşka bir yönde ilerledi. Aldıkları kurslarla bileklerine taktıkları altın bilezikler, hayatları boyunca onlara ışık oluyor.
Meslek edindirme kurslarından öğrendikleriyle hayatlarına yön veren kursiyerlerle işyerlerinde görüşüyoruz. 36 yaşındaki iki çocuk annesi İhtibar Keskin, meslek edindirme kurslarından aldığı derslerden sonra kızının adıyla bir işyeri açtığını söylüyor.
Okula gitmek gibi bir şansı olmayan İhtibar Keskin, 16 yaşında çalıştığı işyerinde makinaya olan hevesini keşfediyor. Babasının aldığı makineyle 20 metrekarelik küçük bir dükkan açmaya karar veriyor. İşinde daha da ustalaşmak istediği için başladığı meslek edindirme kurslarından giyim ve mefruşat konusunda eğitim alıyor:
“Hocalarımın sayesinde kurslardan makine nakışı, mefruşat, gelinlik ve giyim üzerine öğrenmek istediğim her şeyi aldım. Kız kardeşimin gelinliğine başlayınca artık bu işi yapabileceğime inandım. Gelinlik ve abiye siparişleri için arkadaşımın işyerine yerleştim. Burada da makine nakışı ve diğer mefruşat işlerini yapıyorum.”
1.5 senelik kursun sonunda dükkanını 90 metrekareye çıkaran Keskin, kursları bıkmadan, usanmadan azimle takip ettiğini vurguluyor. Kurs hocaların ise birer ailesi gibi olduğunu söylüyor:
“Hocalarımdan her konuda destek alıyorum. Hayatım birçok zorluklarla geçti. Hep umudumu diri tutmaya çalıştım. Kurs hocalarım da yaşadığım her sıkıntıda yanımda oldular. Giyim ve mefruşatla ilgili her yeni tasarımda onların bilgilerine başvurdum.”
Annesinin tuhafiye dükkanında konuştuğumuz 24 yaşındaki Kübra Doğan da mefruşat kursu aldıktan sonra hayatının çok değiştiğini söyleyenlerden. Kübra Doğan’ın, elişleriyle uğraşı daha küçük yaşlarından başlıyor. Mefruşat kursuyla birlikte yaptığı kurdela nakışı, havlu, seccade, masa setleri ve bohçaları annesi Gülsevim Çetinkaya’nın işyerinde satışa sunuyor. Kurstaki arkadaşlarının yaptığı malzemeleri de annesinin işyerine alarak satışını sağlıyor:
“Kurstaki malzemeler daha önce ilçe dışında satılıyordu. Biz de annemle kursiyerlere kendi işyerimizi göstererek destek olduk. Kursiyer arkadaşlarımın bütün malzemeleri burada vatandaşa ulaşıyor.”
Kursa başlamasıyla birlikte sosyal hayatının güzelleştiğini de ekliyor:
“Mefruşat Hocamız Leyla Sezer’in sıcak kanlılığıyla oluşan kurs ortamı bizi mutlu ediyor. Kursa gelen herkes için bir terapi merkezi gibi oluyor. Arkadaşlarımızla yaptıklarımızı ve öğrendiklerimizi paylaşarak eğlenceli zaman geçirebiliyoruz.”
45 yaşındaki Sevim Küçük’ü de çalıştığı atölyesinde ziyaret ediyoruz. Küçük, makine nakışıyla piko yapıyor. Mefruşat kursuyla aldıkları becerilerini de evde başka malzemeler yaparak kullanıyor:
“Kurdele nakışı, el nakışı ve iğne oyası kurslarına da gittim. Öğrendiklerimle evde yaptıklarımı çevreme satıyorum.”
Üç çocuk sahibi olan Küçük, arkadaşları vasıtasıyla başladığı kurslardan sonra tam bir iş kadını olmaya başladığını söylüyor sevinçle.
“Evde sıkılıyordum. Hayatım sürekli bir stresle geçiyordu. Kursla beraber hayatım değişti. Maddi kazanç sağlamanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Maddi açıdan eşime fazla yüklenmiyorum. Kendime olan özgüvenimin daha da geliştiğini söyleyebilirim.”
Altın Bilezik sahibi olan kadınlarımızdan sadece bir kaçıyla görüşüyoruz. Kendi ayakları üzerinde durmanın kendine kattıklarını anlatırken her birinin gözleri ışıldıyor. Hepsinin diğer kadınlara ise tek bir mesajı var: “Başaracağınıza inanın ve yola çıkın!”.
Kaynak: Sultangazi Belediyesi (Sultangazi Bülteni)
Sultangazi’de Elektrik Kesintisi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.