Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı Eminhaber’in sorularını cevapladı.
Sultan OĞUZ’UN Özel Röportajı…
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı: “İstanbul’un en büyük meydanını Bağcılar’a inşa edeceğiz. Yenikapı-Bağcılar ve Kirazlı- Başakşehir metro hattının bir istasyonu da Bağcılar Meydan’da hizmet veriyor. 56 metre derinliğinde olan metro istasyonunun üstüne 1250 araçlık otopark yapılacak. Binlerce insanın hareket halinde bulunduğu Bağcılar Meydanımızdaki çevre düzenlemesi de yapılacak. Meydana bakan binalarda siluet çalışması yapılarak mimari bütünlük sağlanacak. İnşaatı tamamlandığında yaklaşık 55 bin metrekare genişliğinde bir meydana sahip olacağız.”
Bağcılar Belediyesi olarak konut ve işyerlerinden toplanan ambalaj atıklarının geri dönüşümünün sağlanması için İSTOÇ’un yanında 2500 metrekarelik alana inşa ettiğimiz Ambalaj Atığı Ayırma Tesisi’ni yakında hizmete sunacağız. İlçemize önemli bir hizmeti yerine getirecek olan güneş enerjisi ile çalışacak olan tesiste ilçemizde toplanan plastik, kağıt gibi katı atıklar atık havuzuna boşaltılacak. Bantlar aracılığıyla taşınacak olan atıklar, ayrıştırılarak ekonomiye katkı sağlamak amacıyla değerlendirilecek.”
Bağcılar’ı dünden bugüne genel hatlarıyla tanıtır mısınız?
Bağcılar ilçemiz 1924 yılından itibaren kurulmaya başlandı. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi sonucunda Selanik’ten gelen Türkler tarafından oluşturulmaya başlanan Bağcılar, daha sonra Bulgaristan’dan gelen Türk kökenli vatandaşların da yaşamaya başladığı bir yerleşim yeri oldu. Bu yıllarda devletçe temin edilen üzüm fideleri halka dağıtılmış, 40 çeşidin üzerinde meşhur üzüm türünün yetiştiği bağları nedeniyle bölge, Bağcılar ismiyle anılmıştır. Bağcılar 1950’li yıllara kadar bağlık ve bahçelik olan yerlerden oluşuyordu. 1992 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3806 sayılı Kanun ile Mahmutbey, Kirazlı ve Güneşli semtlerinin birleşmesi ile Bakırköy’den ayrılarak ilçe statüsünü kazanmıştır. İlçemizin ismi bağ ve bahçelerinden gelmektedir.
Bağcılar’da gerçekleştirdiğiniz projeler ilçe sakinleri tarafından ilgi görüyor. Yerel Seçimlerde rekor seviyede oy alarak yeniden belediye başkanlığı görevine layık görüldünüz. Halkın hizmetine sunduğunuz önemli projelerinizden bahseder misiniz?
Geleceğimizi sağlıklı, bilgili ve donanımlı bir nesle teslim etmek istiyoruz. Yaklaşık 200 bin öğrencimiz okullarımızda eğitim görüyor. Bir vakitler ‘varoş’ diye küçük görülen ilçemiz gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla gelişiyor. Artık ülkemizde olmayan Avrupa’da da örneği çok az bulunan yatırımları hayata geçirdik. “Sanal Gerçeklik Modülü” olan “8D Sinema” ilçemizde hizmet veriyor. Bilgi Evleri, Gençlik Kampları ve İzci Kamplarımız yoğun ilgi görüyor. Yine dünyada benzeri olmayan bir kompleks olarak Engelliler Sarayı’nı inşa ettik. Burada rehabilite olan engellilerimiz kurslardaki 37 farklı branşta meslek öğreniyor. İŞKUR ile ortaklaşa programlar düzenleyerek engelli kursiyerlerimizi firma yetkilileriyle görüştürüyoruz. Açıldığı günden bu güne kadar toplam 6500 engelli hemşehrimin faydalandığı Engelliler Sarayı’nda meslek öğrenen 300’e yakın kursiyer iş sahibi oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla 2011 yılında hizmete sunduğumuz Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde bugüne kadar açılan toplam 149 kursa katılan kursiyerler de meslek sahibi oldu. 2011 yılında beş branşta 86 kursiyere hizmet veren Merkezimizden, bugün farklı branşlarda 2626 kursiyerimiz faydalanıyor. Yine, Nostalji Bahçeleri Projemiz devam ediyor. Kiraz, kayısı, Fındık, Kestane ve ceviz bahçelerimizde hemşehrilerimle dalından meyve yiyoruz ve piknik yapıyoruz. Prestij caddelerimiz de ilçe sakinlerimiz tarafından beğeniyle karşılanıyor. İlçemize öğrencilerimizin ücretsiz yüzebileceği 7 tane kapalı yüzme havuzu yapıyoruz. Kazım Karabekir, Evren ve 100 Yıl mahallelerimizdeki yüzme havuzları hizmet vermeye başladı. Diğerlerinin inşaatı devam ediyor. Öğrencilerimiz yüzme havuzlarından ücretsiz yararlanıyor.
Atık yönetimi konusunda (atıkların toplanması, depolanması, bertarafı ve- veya geri kazanımı konusunda) ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Nüfus olarak İstanbul’un en büyük ilçesi olan Bağcılar’da, günün 24 saati 2800 cadde ve sokakta çevre temizliği yapıyoruz. İlçemizde çöplerin toplanması için her yıl yaklaşık 20 milyon lira para harcıyoruz. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze bağlı 748 kişilik ekip çevre temizliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl toplam 270 milyon kilo katı atık toplandı. Çöpler, ilçenin 22 mahalledeki değişik noktalara konulmuş olan 3600 çöp konteynırında toplanıyor. Değerlendirmek ve ekonomiye dönüştürmek amacıyla yağ, pil, otomotiv lastiği, elektronik atık, kağıt, plastik, metalleri ayrıştırıyoruz. “İsrafı önlemek ve temiz bir çevrede yaşamak” amacıyla hizmete sunduğumuz projeler hemşehrilerimizin yoğun ilgisini görüyor. BAYTOM’larda toplanan bitkisel atık sıvı yağ bio-dizel yakıta dönüştürülüyor. ‘Temiz Çevre Projesi’ kapsamında Bağcılar’daki Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi ile Hayır Çarşısı’nda hizmete sunduğumuz Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi’nde sıvı atık yağları topluyoruz. 2 litre atık sıvı yağ getiren herkes karşılığında 1 TL alıyor.
Bitkisel atık sıvı yağ getirenleri sesli olarak yönlendiren BAYTOM, su ve diğer sıvı maddeler katılması halinde anında belirleyerek uyarıda bulunuyor. Toplanan atık yağları Gebze Dilovası’ndaki geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. Burada tortusu ve suyu ayrıştırılan yağlar sigaradan daha az karbonmonoksit gazı içeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor. Yağ toplama makinesi BAYTOM’lar her ay iki kez olmak üzere temizleniyor. Okul, hastane, camilerde yerleştirdiğimiz kutularda pilleri topluyoruz. Geri dönüştürülebilen piller TAP Derneği’ne veriliyor. Geri kalanı ise İSTAÇ tarafından alınarak çevreye ve insanlara zarar vermeyecek şekilde gömülüyor. Yine ekiplerimizin oto sanayi bölgelerinden topladığı lastikleri de Lokman Hekim Derneği’ne veriyoruz. Lastikler, plastik zemin yapımında kullanılıyor. Monitör, klavye, oto, telefon gibi katı atıklar da Exitcom firmasına veriyoruz. Böylece geri dönüşümü sağlanıyor. Kağıt, cam, plastik ve metal gibi atıklar ise 22 mahallede haftanın belirli günlerinde 13 araçla toplanıyor. Bu atıkların da geri dönüşümü sağlanıyor. İlçede toplanan çöpler arasındaki katı atıklar da geri dönüşümünün sağlanması amacıyla kurulan Ambalaj Atığı Ayırma Tesisi’nde değerlendirilecek. Tesiste ilçede toplanan plastik, kağıt gibi katı atıklar atık havuzuna boşaltılacak. Bantlar aracılığıyla taşınacak olan atıklar burada ayrıştırılacak. Ayrıştırılan atıklar ekonomiye katkı sağlamak amacıyla değerlendirilecek. Unutmamak lazım; her atık çöp değildir.
Bağcılar’da gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız ulaşım, otopark ve spor yatırımları nelerdir?
200 bine yakın öğrencimizin bulunduğu ilçemizde 6500 öğretmen görev yapıyor. Eğitim her zaman önceliğimiz oldu. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacını dikkate alarak yeni yurt binaları inşa edeceğiz. Demirkapı Mahallesi’nde Ateştuğla Yurt Binası’nı inşa edeceğiz. 441 metrekaralik oturum ve 2862 metrekarelik kullanım alanına sahip olacak. Yine Demirkapı Mahallesi’nde inşa edilecek olan Hayrettin Karaman Yurt binasında 575 metrekarelik oturum ve 2875 metrekarelik kullanım alanı olacak. Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi yanına da spor salonu ve yurt binası inşa edilecek. 8515 metrekarelik kullanım alanına kurulacak olan tesis 1578 metrekarelik oturum alanına sahip olacak. Trafik sorununu çözmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyemizin de katkısıyla önemli ulaşım projelerini hizmete sunuyoruz. Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerinde bulunan Bağcılar’a 343 araçlık üç katlı otopark daha inşa edeceğiz. Toplam 13 bin 336 metrekarelik bir alana inşa edilecek olan bu otoparkın, 3 bin 334 metrekarelik bir alanı ise Pazar yeri olarak kullanılacak. Pazarın kurulmadığı günlerde bu alan otopark alanı olarak halkın hizmetine tahsis edilecek. Yıldıztepe Mahallemize de 3.626 metrekare oturum alanı olan ve 14.506 metrekare kullanım alanına sahip otopark ve Pazar yeri inşa edeceğiz. Biliyorsunuz, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında konutlarımızı otoparklı inşa ediyoruz. Bağcılar artık metro hatlarıyla konuşuluyor.
Eğitim yatırımları ve okullaşma oranında Bağcılar’ın durumunu değerlendirir misiniz?
İlçemizde şu an 6.500 öğretmenimiz ve eğitim kurumlarımızla görev yapıyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın işbirliğiyle eğitimin hak ettiği yere ulaşması için çalışıyoruz. Özverili çalışmalarımızla Bağcılar’daki eğitim çıtasını daha yukarılara çıkarmak için mücadele veriyoruz. Biz, bütün Bağcılar’ı bir okul olarak görüyoruz ve eğitimin söz konusu olduğu her yerde biz varız. Sadece son 10 yıl içinde hayırseverlerimizin de desteğiyle 50 civarında okul yapılmasını sağladık. Son bir yıl içerisinde de okullarda 50 trilyon liralık çalışma gerçekleştirdik. Bu bir başka belediyenin bütçesine denk geliyor. Vergi ödeyerek eğitime ayrıca katkı sağlıyoruz. Bağcılar’da sınıflar 30’ar kişi oluncaya kadar eğitimle ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Okullarımızın dış cephe düzenlemesi ve mantolamasını da belediye olarak biz yaptık. Okullarımıza güvenlik kameraları yerleştirdik. Okullarımızın bahçesine kapalı spor salonları inşa ediyoruz. Henüz yeni hizmete sunduğumuz Bağcılar Meydanı’ndaki Dil Evi’nde hemşehrilerim Arapça ve İngilizce pratik yapma imkanı buluyorlar. İnönü Mahallesi’nde hizmete sunulan “Sanal Gerçeklik Modülü” olan “8D Sinema Salonu ile Planetaryum dikkat çeken projeler arasında. 8D Sinema Salonu ve Planetaryum” dünyanın önemli turizm merkezleri olan Paris, Londra, Oslo, Zürih, Amsterdam ve Barselona’da bulunuyor. Üzerindeki gözlem evinde ise çocuklar gönüllerince uzay filmi izliyor. Yine hemşehrilerime hizmet veren Göztepe Mahallesi’ndeki Medipol Üniversite Hastanesi ve Kemerburgaz Üniversitesi’nin yanı sıra yeni üniversite bölümlerinin de kurulacağı ilçemizde yurt ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla da projeler geliştiriyoruz. Şu an 16 Bilgi Evi’nde 50 bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. 22 mahallemizde de Bilgi Evi inşa edeceğiz. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezimiz de önem kazandı. İlçe genelinde 82 bin 261 öğrencimizin test edilmesiyle hayata geçirdiğimiz proje meyvesini vermeye başladı. Öğrencilerimiz, ‘Dönüştür Kazan’, ‘Sensörlü Sandalye’, ‘Robotlu İşlematör’, ‘Robot’ gibi projeleriyle dikkat çekiyor.
Katı atıkların toplanması ve değerlendirilmesi ile ilgili hizmete sunacağınız tesis ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu tesisin ilçeye ne tür bir avantajı olacak?
Bağcılar Belediyesi olarak toplanan çöpler arasındaki katı atıkların geri dönüşümünün sağlanması amacıyla dikkat çekici bir projeyi yakında hizmete sunacağız. İSTOÇ’taki 2500 metrekarelik alana inşa ettiğimiz Ambalaj Atığı Ayırma Tesisi’ni yakında hizmete girmiş olacak. İlçemize önemli bir hizmeti yerine getirecek olan tesiste ilçemizde toplanan plastik, kağıt gibi katı atıklar atık havuzuna boşaltılacak. Bantlar aracılığıyla taşınacak olan atıklar burada ayrıştırılacak. Ayrıştırılan atıklar ekonomiye katkı sağlamak amacıyla değerlendirilecek.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞACAK
Belediyemiz tesisi 60 çalışanı ve 13 ambalaj atığı toplama aracı ile ambalaj cinslerine göre ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılacak. Kapasite itibariyle 2000 ton kağıt, 400 ton pet, 200 ton naylon, 100 ton metal, 300 ton cam ayıklanacak. Bu sayede kağıt geri dönüşümü ile 34 bin ağaç kesilmekten kurtarılacak, plastik atıkların geri dönüşümü ile 8400 megawatt enerji kazanılacak, metal atıkların geri dönüşümü ile 390 ton hammadde tasarrufu sağlanacak. Sistem güneş enerjisi ile çalışacak.
Bağcılar’ın 2015 yılı için hedefleriniz nelerdir?
Bağcılarımızın daha hızlı ve daha konforlu ulaşım imkanına kavuşması için yatırımlarımıza devam ediyoruz. İnanması çok güç ama Cumhuriyet’in 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılında Bağcılar tramvay ve metro hatlarıyla ulaşım meselesini tamamen çözmüş olacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde teşrifleriyle 2006 yılında Bağcılar – Zeytinburnu Cadde Tramvayı’nı, 2013 Temmuz ayında da Olimpiyatköy – Başakşehir – Bağcılar Kirazlı – Otogar Metro Hattı’nı hizmete aldık. 18 km’lik Mecidiyeköy – Kağıthane – Alibeyköy – Mahmutbey Metro Hattı’nın sözleşmesi imzalanarak inşaatına başlandı. 2017 yılında hizmete alınması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyemizin 2014 hedef projeleri arasında 9 km’lik Bakırköy İDO – Bağcılar Kirazlı Metro Hattı yer alıyor ve bu hattın da 2017 yılında hizmete alınması hedefleniyor. Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemizde, kentsel dönüşüm ile otopark meselesi çözülmüş olacak. İSTOÇ, MASSİT, OTOCENTER, AUTOMALL ile Bağcılar, İstanbul’da çok önemli bir yerde bulunuyor. Kentsel dönüşümün ardından ulaşım meselesini de çözecek olan ilçemizin 2023 Vizyon hedefi, “Kongre ve Ticaret Şehri Bağcılar”. O yüzden yeni sloganımızı “Yeni Gelecek Bağcılar” olarak belirledik.
2014 yılı ile ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Bağcılar her yıl yeni projelerin ve hizmetlerin sunulduğu ilçe haline geldi. Yurt içinden ve yurt dışından ilçemize yatırım yapmak için gelen işadamları için cazibe merkezi haline geldi. Bağcılar Belediyesi olarak mesai arkadaşlarımla birlikte ilçemize hizmetin kalitelisini sunmak için çalışıyoruz. Hepimiz daha yaşanabilir ve daha huzurlu bir Bağcılar için çalışıyoruz. 2014 yılında da tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte uyumlu çalışarak sorunlarımızı kısa sürede çözüme kavuşturduk. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin yüzde 1’i Bağcılar’da yaşıyor. Bu nüfusla 52 ilden daha büyük bir ilçeyiz. Bağcılar hizmete doymuyor, bizler de hizmet etmeye doymuyoruz. Belediye olarak 486 kişilik bir ekip ve iki bin kişilik bir aileyiz. ‘Önce insan’ anlayışından hareketle, çağdaş yönetim ilkeleri çerçevesinde yerel hizmetleri etkin ve verimli yürütmek suretiyle halkın yaşamını kolaylaştırmak misyonu ile yola çıktık. Belirlediğimiz misyon doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz. Bağcılar Belediyesi olarak hayallerin ötesinde hizmetler sunmaya çalışıyoruz. Hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi amaçlayan belediyecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Belediyemiz, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi kalite sertifikalarına layık görüldü.
Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık % 15-20’si geri kazanılabilir nitelikli atıklardan oluşuyor. Bağcılar Belediyesi olarak çevremizi temiz tutmak, katı ve sıvı atıkları değerlendirmek için projeler üretiyoruz. Bu konuda uzman olan mesai arkadaşlarım görev yapıyorlar. Hemşehrilerimle birlikte ilçemizi temiz tutmak için çalışıyoruz. En iyi temizlik kirletmemektir şiarıyla hareket etmeliyiz. Katı ve sıvı atıkları en iyi şekilde çevreye zarar vermeden dönüştürerek ülke kalkınmasına da katkı sağlamaya çaba gösteriyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Bize sunulan emaneti en iyi şekilde değerlendirerek gelecek nesillere teslim etmek için çalışıyoruz. Siyaseti hemşehrilerime hizmet etmek amacıyla yapıyorum. İlçemizi 2023 vizyonuna kavuşturmak için projeler üretiyoruz ve en kısa sürede hayata geçiriyoruz. Hedefimiz herkesin daha fazla mutlu olduğu bir Bağcılar. Amacımız; Bağcılarlı hemşehrilerime hizmetin en iyisini sunabilmek. Halkımız kendisine hizmet eden herkese vefalı davranmıştır. Bize çalışmalarımızda yardımcı olan tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum.
Otogarda usulsüz otopark ücreti alan şirkete foyası çıktı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.