Sultangazi’nin istihdam havuzu ve ekonomi dinamosu olan ayakkabı üreticileri ilçemizi ulusal ve uluslar arası fuarlarda da temsil ediyorlar. Son olarak İstanbul Fuar Merkezi CNR EXPO’da düzenlenen AYMOD Ayakkabı fuarına katılan üreticilerimizin fuardaki stantlarını ziyaret ederek, kendilerine sektör üzerine sorular yönelttik.
ERSİN AYAKKABI, OWUNDY’S, MCP SHOES&BOOTS, TETTWOW VE PAUL BRANCO
AYMOD fuarında yer alan Ersin Ayakkabı standına yurt dışı ve yurt içinden gelen davetliler yoğun ilgi gösterdi. 1975 yılından günümüze kendini yenileyerek hizmet vermeyi amaçlayan Ersin Ayakkabı çalışmalarını Uğur Mumcu Mahallesi’nde bulunan modern tesislerinde sürdürmektedir. Başta Türkiye olmak üzere Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika kıtasındaki ülkelere satış yapan Ersin Ayakkabı bünyesinde owundy’s, MCP shoes&boots, Paul Branco, tettwow ve owykids markaları bulunmaktadır.
Fuardan beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Ersin Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Çukurçayır “Bizim sektöre çok değer katan bir fuar. Üreticiler ve toptancılar da bu fuara katılıyor. İç ve dış piyasaya bu ürünleri pazarlıyoruz. Üretici olmamız çok büyük bir fayda sağlanıyor. Fuara Ruslar, Araplar ve Fasların yanı sıra Avrupalılar da ilgi gösteriyor. İlgiden çok memnunuz. Çok ciddi bir talep var. Fuardan beklentimiz yüksek.” diye konuştu.
GAMAS GRUP, “LEXOS, TWİNGO ve CASSANİ”
35 yıllık tecrübesiyle ayakkabı sektörünün dinamosu olan; GAMAS Grup fuara LEXOS, TWİNGO ve CASSANİ 3 markalarıyla katıldı. GAMAS Grup şirketinin yöneticilerinden Emre Kahraman, GAMAS Grubun yaklaşık olarak 16 ulusal ve uluslar arası fuara katıldığını ve yaklaşık 100 kişi civarında işçi istihdamına sahip firmalarında günlük olarak 3500 çift, bay, bayan ve çocuk ayakkabı, bot ve halı saha ayakkabısı ile krampon imal ettiklerini, ayrıca ayakkabı tabanı imalatında da Güven Taban olarak faaliyet gösterdiklerini ve yaklaşık olarak günde 6000 civarında taban ürettiklerini söyledi. Kahraman fuarlar aracılığıyla özellikle bayan bot ve çocuk ayakkabı kaleminde üretim yaptıkları TWİNGO markasını tanıttıklarını ve bu konuda çok önemli yol kat ettiklerini belirtti.
Kahraman, Orta Doğu ülkelerine ihracat yapan firmalarının merdiven altı imalat yapan işletmelerle rekabet ederken bir takım sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Sultangazi’de düşünülen organize sanayi sitesinin kendileri açısından büyük bir yatırım ve fırsat olduğunu söyleyen Kahraman, Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın bu konuda çok ciddi çabaları olduğunu ve bu nedenle kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.
Siyaset, iş ve spor dünyasından birçok ünlü isime özel tasarım spor ayakkabı tasarlayan ve sektöre büyük bir yenilik getirerek gündeme gelen Emre Kahraman, bu konuda çok daha önemli düşünceleri olduğunu ve en büyük hayalinin İspanya’ya giderek La Liga’nın yıldızlarına özel tasarladığı kramponları onlara hediye etmek olduğunu söyledi.
Emre Kahraman, “Ayakkabı sektörüyle uğraşan birçok genç arkadaşım ve ben piyasaya gerçekten yön veriyoruz. Yeni nesil gençlik çok farklı düşünüyor… Bunun çoğunu okumaya ve bilgiye borçluyum. Dikkatinizi çekmek isterim bakın tecrübe demiyorum o ayrı bir şey. Ben 8 senedir ayakkabı piyasasındayım. İşimizi çok seviyoruz ve neredeyse haftanın 7 günü durmadan çalıştığımız zamanlar oluyor. Zaten bu şekilde başarılı olmazsanız başka şekilde çok zor. Ayrıca Gözlem Gazetesi ailesine teşekkür ederim.”
EROĞLULAR SPOR AYAKKABICILIK, “MARCO JUMPER”
Marco Jumper markasıyla Türkiye spor ayakkabı piyasasının vazgeçilmezi haline gelen Eroğlular Spor Ayakkabıcılık, fuara ilçemiz adına katılan bir başka üretici firmaydı. Firmanın yönetim kurulu başkanı Ali Eroğlu, firmasının; spor ayakkabı, çocuk, her boy bay-bayan, bot ve zenne kalemlerinde üretimlerinin bulunduğunu ve özellikle kış mevsiminde yapılan fuarlara katıldıklarını söyledi.
Günlük olarak yaklaşık 4000 çift ayakkabı imalatı yaptıklarını söyleyen Eroğlu, ayrıca AYM Taban olarak da 15.000 adet civarında da taban imalatı yaptıklarını belirtti.
Eroğlu, yaklaşık 100 civarında işçi istihdam eden Eroğlular Spor Ayakkabıcılık olarak ürün satışının bütün Türkiye pazarına hitap ettiğini ancak Pazar paylarında en büyük hacmi Güneydoğu Anadolu pazarı olduğunu söyledi. Ali Eroğlu, “Güney Doğu pazarı bizim bel kemiğimiz. Orada yaşayan halk yoksul. Doğal olarak büyük firmaların markalarına fahiş fiyatlar ödeyerek ayakkabı alamıyor. Fiyatların uygun olmasının yanı sıra, bağında, bahçesinde, tarlasında çalışırken bizim markalarımızı tercih ediyor.” Dedi. Eroğlu son dönemlerde Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan karışıklığın doğal olarak kendi ticaretlerini de olumsuz etkilediğini söyledi.
Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra yaklaşık 70.000 çift ayakkabı siparişlerinin de iptal edildiğini söyleyerek, “istikrar ticaretin gelişmesinde çok önemli” dedi.
Merdiven altı imalatından şikayetçi olduklarını söyleyen Ali Eroğlu, “kayıtsız olarak çalışan, işçinin sigortasını ödemeyen, vergi vermeyen ve bizim gibi firmaların modellerini taklit eden imalatçılar nedeniyle çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konuda devletimizin bazı yasalar çıkararak ve denetimlerini sıklaştırarak bizleri koruması gerekiyor” dedi. Eroğlu, yapılması konuşulan organize sanayi sitesi konusunda da yetkili isimlerin üzerine düşen şeyleri yerine getirmediğini ve bu projenin gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.
FOR-TİS, “BEWLİD”
İlçemizin en büyük ayakkabı üreticilerinden biri olan FOR-TİS Ayakkabıcılık ise fuara BEWLİD markasıyla katıldı.
Firmanın yöneticilerinden Güntay Karakaya, yazın spor ayakkabı, kışın ise bot imalatı yaptıklarını, firmalarında yaklaşık olarak 100’ün üzerinde işçi istihdam ettiklerini ve günlük olarak 2500 çift ayakkabı imal ettiklerini belirtti. Karakaya bunun yanı sıra, Türkiye’de ilk defa kendilerinin Faylon taban ürettiklerini, günlük olarak yaklaşık 4000 adet Faylon taban ve 5000 adet Fighting taban imalatı olduğunu söyledi.
Türkiye pazarına hitap eden ürünler imal ettiklerini söyleyen Karakaya, son dönemlerde Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı bir talep daralması yaşandığını belirterek, sektörle ilgili yapılan bütün büyük fuarlara katıldıklarını ve bu fuarlardan dönüşler aldıklarını belirtti.
Sultangazi’nin dinamosu konumundaki ayakkabı sektörü ve tekstil sektörünün en büyük açmazlarından birinin mahalle aralarında işletilen imalathanelerde üretim yapmaları olduğunu söyleyen Karakaya, “Bu imalathaneler hem sosyal yaşamı, hem üretimi hem de trafiği olumsuz şekilde etkiliyor. Bu imalathanelerin konutların alt katlarında bulunması, o mahallede ve sokakta yaşayan insanların hayatlarında bazı olumsuzluklara neden oluyor. Örneğin o sokaktaki binalarda yaşayan çocuklar sokağa çıkamıyorlar çünkü yoğun bir trafik oluyor sokaklarda. Belediyenin de bu işletmeleri kontrol etmesi noktasında ihtiyaç duyulan bir organize sanayi sitesi ihtiyacı var. Yani yaşam alanı ile iş alanlarını birbirinden ayırmak gerekiyor.”
Güntay Karakaya ayrıca kendi sektörlerinin emek yoğun özelliği olan sektörler arasında bulunduğunu ve bu sektörlere yeterince önem verilmediğini söyledi. Karakaya, “Üreticilerin yer aldığı emek yoğun sektörler özellikle istihdam açısından çok önemli sektörler. Bu sektörlerde insana ihtiyaç vardır. Örneğin bir müteahhit bir binanın inşasında kaç kişi çalıştırır ve daha da önemlisi ne kadar süreyle çalıştırır. Bizim gibi emek yoğun sektörler ise var oldukları ve üretime devam ettikleri sürece insana ihtiyaç duyarlar. Yani bir insan işi bıraksa o üretim bandı durur. O noktaya hemen başka bir insan işe almak gerekir. Bizim sektörlerde kar marjı düşüktür ama emek yoğundur. Bu sektörlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Büro Kapatıldı Ama
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.