a

Ahmet Haşim Baltacı o iddialara yanıt verdi

Arnavutköy gündemini son zamanlarda oldukça meşgul eden Sayıştay Raporları iddialarına Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı’dan yanıt geldi. ‘Sayıştay denetçilerinin aldıkları karar son derece tarafgir bir yorum arz etmekte, biz burada Arnavutköy’e yeni bir yapı kazandırmak adına topluma faydalı faaliyetler geliştiren bir kuruluşla çalışma yaptık, özel bir okula değil’ şeklinde konuştu.

Haber: Tuğçe HUY- EMİN HABER/ARNAVUTKÖY… Konuya dair açıklamalarda bulunan Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, İlim Yayma Cemiyetinin 1950’li yıllarda kabul edilen ve 50-60 yıl önce kamuya yararlı dernek statüsünü almış bir kuruluş olduğunu belirterek sözlerine şunları ekledi; “Bu tür kuruluşların muafiyetleri var. Yani kamuya faydalı kuruluşlarla, kamu kuruluşları işbirliği protokolü yapıp hizmetler üretebilir. Anlaşıldığı üzere daha evvelinde hazırlanmış bir protokol bu belediyeler açısından baktığımızda tabi ki Öğretmenevi gibi yapılar bizim işimiz değil. Ancak daha öncesinden belirlediğimiz bir yer vardı. Biz Milli Eğitim’e dedik ki; ‘Bu yerin tahsisini alın, biz sözümüzdeyiz yapacağız’ dedik. Hatta ben bunu seçim kitapçığıma dahi koymuştum”

‘BU TÜR KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ YAPILABİLİYOR’

İlim Yayma Cemiyeti’nin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Baltacı, birçok kamuya yararlı kuruluş gibi bu cemiyetinde bu niyetle 1954 senesinde alınan bir kararla kurulduğunu ve aynı zamanda kamu kurumlarının bu tür kuruşlarla işbirliği protokolü yapabildiğini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti; “Şimdi üstünde durmak istediğim bir diğer konu, İlim Yayma Cemiyeti; Ben bu binanın çok eski zamanlarını biliyorum. Bahtiyar beyin belediye başkanlığı döneminde başlamış, mülkiyeti yani tapusu İlim Yayma Cemiyeti’ne ait olan bir binaydı, peki nedir bu ilim yayma cemiyeti? Bu cemiyet adından da anlaşılacağı gibi kamuya yararlı bir dernek, aynı KIZILAY, YEŞİLAY ve Türk Hava Kurumu gibi kamu yararı kararı olan bir dernek Bakanlar Kurulu kararıyla alınıyor. İlim yayma cemiyeti de bu kararı 1954 senesinde yani 50-60 yıl önce kamu yararı, kamuya faydalı dernek statüsünü almış bir kuruluş olarak faaliyet göstermeye başladı. Bu tür kuruluşlarla, kamu kurumları işbirliği protokolü yapıp hizmetler üretebiliyor”

‘ÖĞRENCİLİK DÖNEMİMDE BU YURTLARDA KALMIŞTIM’

“Ben belediye başkanı olduktan sonra defalarca dedim ki ‘bakın bu binayı ne yaparsanız yapın, ister imam hatip, yurt yapın veya okul yapın yani ne yaparsanız yapın ama burayı bir an önce bitirin bizde taşın altına elimizi koyalım şurayı bir hayata geçirelim. Bir eğitim kurumu veya yurt olsun’ diye belirttik. İlçedeki ilk dönemimde bunlar güçlendirmesini yaptılar, binayı yıkmak yerine bir etkinlik alanı vesaire planladılar. Hatta bir dönem Milli Eğitim’le takas yapmayı düşündüler, görüşmeler yaptılar sonra olmadı. İkinci dönemimde yani geçen dönemde, tekrar bir araya geldik dedim ki ne yaptınız? Dediler ‘biz burayı yurt veya çalışmaya uygun başka bir alan olarak belirledik’ İmam Hatip’i genelde devlet yapıyor bu tarz vakıflar ise daha çok yurt, barınma tarzı yerler yapıyor ki bende öğrencilik dönemimde bu yurtlarda kalmış birisiyim”

‘BU KURULUŞ KAMUYA YARARLI BİR DERNEK STATÜSÜNDE’

“Biz belediye olarak sonuç itibarı ile Arnavutköy’e bir eğitim kurumu kazandırıyoruz. Bunun adı ister yerel olsun ister genel, dedik ki bizde bunun bir ucunda olabiliriz.  Onlar bizden çocukların toplanabileceği, hem mescit hem de etkinlik alanı yapmak istiyoruz dediler. Bize de bu konuda yardımcı olabilir misiniz diye sorduklarında, bizde baktık kendi bütçemize göre makul bir bedel belirledik, bunu da bir protokole bağladık. Belediye yasaları var, burada diyor ki ‘kamuya yararlı dernek statüsünde olan kuruluşlarla belediye belirli maddesinin belirli fıkrasına göre karşılıklı iş birliği protokolü yapabilir. Biz bunu yapmanın karşılığında kurumunuzun gerek yüzme havuzunda, gerek kütüphanesinde ve gerek konferans salonunda dilediğimiz zaman yararlanma sağlayabileceğimiz gibi aynı zaman da ‘Arnavutköy’den üniversiteyi kazanan öğrenciler için yurtlarınızda belli bir kontenjan istiyoruz’ dedik. Buralara bizim çocuklarımızın öncelikli olarak yerleştirilmesini talep ettik. Bunları protokole döktük ve imzaladık. Kanun gereği meclis kararı almamız gerekiyordu, meclis kararı aldık. İşte işin özeti bu”

‘BİZ ÖZEL BİR OKULA YARDIM ETMEDİK’

“Sonradan Sayıştay denetimi gelmiş ve protokol neticesinde ilgili yapıya bakmışlar. Bu yapı özel okul olarak faaliyet gösterdiği tespit edilince bize şu yorumu yaptılar; ‘Siz bir özel okula yardım ettiniz’ Yani bu o kadar mantığı zorlayan bir şey ki, biz özel okula yardım etmedik, yani KIZILAY’ın bir yeri olsa burayı kiraya verse yasal olarak bunu verebiliyor mu? Verebilir, hiçbir mahsuru yok. Beni ilgilendirir mi hayır ilgilendirmez. Hadi diyelim ki bu bir suç, yasal olmayan durumsa ki değil, o zaman bunu bana soramazsınız; sen kendi mülkiyetini neden kiraya verdin diye sorarsın bu beni ilgilendirmez. Ona zimmet çıkartırsın beni ilgilendirmez. Oradan tahsil edersin beni ilgilendirmez. Dolayısıyla burada bir mantık hatası var”

‘TARAFGİR BİR YORUM VAR’

“Savunma talep ettim, temyiz aşamasında dedim ki ‘bunu geleyim ilgili dairede ben anlatayım’ burada çünkü tırnak içerisinde söylüyorum ‘tarafgir bir yorum var’ bunun sebebini bilmem ama ilgili Sayıştay denetçisi arkadaşların ya konuyu anlamadıklarından ya da bakış açılarından taraflı bir yorumları olduğunu görüyorum. Yazılı olarak temyiz aşamasında dilekçe verdim. Dilekçemde gelip açıkça bunu savunmak istediğimi belirttim. Ancak ilgili daire yani bu kararı veren daire görmezden geldi”

‘KARAR ALINMIŞ VE BİTMİŞ GİBİ GÖSTERLİYOR’

“Şimdi bu süreç bitmedi daha bir üst kurulu var, oraya gideceğiz. Karar alınmış ve bitmiş gibi gösteriliyor, henüz bitmedi. Şimdi o aşamada tekrar duruşma talep ettim. Bu konuyla ilgili yasal süreç devam ediyor. Şuan ay sonuna kadar temyiz başvurumuzu yapıyoruz. Bu kararın düzeltilmesi talebinde bulunacağız. Oraya tekrar davet edildiğimiz takdir de bu konuyu tekrar konuşacağız, notlarımızla daha iyi anlatacağız”

‘VİCDANEN RAHATIM ÇÜNKÜ BU KARAR HAYIRLI BİR KARARDIR’

“Diyelim olumsuz bir karar çıktı. Ben vicdanen son derece rahat olduğumu söylemeliyim. Hatta demem o ki vicdanen rahat ettiğim konular arasında hangisi var deseler, kesinlikle aldığımız bu karar başında gelir. Çünkü bu hayırlı bir karardır. Topluma hizmet eden bir kuruluşa hem destek vermiş olduk hem de Arnavutköy, metruk bir alandan kurtuldu”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Eğitim Önceliğimizdir

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.