a

Adil Dayıoğlu Altunay'ı Anlattı

Adil Dayıoğlu'nun Belediye Başkanı Cahit Altunay ile tanışıklıkları 2002 yıllarına dayanıyor. Şehit Öğretmen Mustafa Gümüş İlköğretim Okulu'nda Müdür Yardımcısı olan ve sendikacı kimliğiyle ön plana çıkan Adil Dayıoğlu, dönemin Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Cahit Altunay'ın kapısını çalar. Müdür Yardımcılığını yaptığı okulun kanalizasyon sorunu için yapılan bu ziyaret Dayıoğlu ile Altunay'ın yollarının kesişmesine neden olacak ilk tanışmadır.  Başkan Altunay'ın eğitime karşı olan ilgisi o yıllarda da biliniyor ve bu eğitim camiasında kulaktan kulağa yayılıyordu. Bu ilgi dönemin Müdür Yardımcısı ve Sendikacısı Adil Dayıoğlu'nun kulağına kadar da gitmişti. Gaziosmanpaşa eğitim camiasında Cahit Altunay'ın lakabı “Eğitim aşığı”na çıkmıştı.

4,5 yıldır Belediye Başkanı Cahit Altunay'ın yanından ayrılmayan Özel Kalem Müdürü Adil Dayıoğlu, Başkan Altunay ile nasıl tanıştıklarını şu şekilde açıkladı; 

“Cahit Başkanı Gaziosmanpaşa'da eğitim camiasında hizmet verdiğim yıllardan bu yana tanıyorum. Ben eğitim sendikacısı olduğum için başkanın eğitime karşı büyük bir ilgisinin olduğunu biliyordum. Tanışmadığımız dönemlerde gerek eğitmenler olsun, gerek ise yöneticiler kendisini 'eğitimci aşığı' diye anlatırlardı.

İlk tanışmamız 2002 yılına dayanıyor. Ben o dönem Şehit Öğretmen Mustafa Gümüş İlköğretim Okulu'nda Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Okulumuzun kanalizasyon sorunu için kapısını çaldım. Fen İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı olan Cahit Altunay o ilk ziyarette benden 8 yıllık kesintisiz eğitimle iligili bir rapor hazırlamamı istedi.

Bu isteğine çok şaşırmış, ama bu şaşkınlığımı kendisine hissettirmemiştim. Çünkü Fen İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ilgi alanına girmeyen ve ülke gündeminde tartışma konusu olan 8 yıllık kesintisiz eğitim konusunda bir rapor hazırlanmasını istiyordu. Bu bir ricaydı. Ve ben bu ricaya sadece 'helal olsun' diyebildim. Belediye Başkan Yardımcılığı döneminde ilçenin eğitim sorunları ile yakından ilgilenen Cahit Başkan 2004-2009 yılları arasında İl Genel Meclis Üyesi olarak aktif siyasete devam etti. İl Genel Meclis Üyeliği döneminde bile eğitim camiasıyla yakından ilgilendi, sorunların çözümü için elinden geleni yaptı. Tanıştığımız ilk günden sonra da ilçede eğitimle ilgili birşey olduğunda ilk bize danışırdı.

Son 5 yıldır Sultangazi Belediye Başkanlığı döneminde nerdeyse her hafta bir okulu ziyaret eden Cahit Altunay, GOP Belediye Başkan Yardımcılığı ve İl Genel Meclis Üyeliği döneminde de bu ziyaretlerini gerçekleştiriyordu.”

Peki, eğitim camiasında Okul Müdürlüğüne kadar yükselen Adil Dayıoğlu'na Sultangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü teklifini kim yaptı?

2002 yılından bu yana eğitim ile ilgili en ufak bir sorunda bile Adil Dayıoğlu'na tanışarak fikir alışverişinde bulunan Başkan Altunay, 2009 yılında Sultangazi'nin Kurucu Belediye Başkanı seçildikten 6 ay sonra Plevne Lisesine Müdür olarak atanan Adil Dayıoğlu'na teklifte bulunur.

“Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçenin en eski ve en köklü lisesi olan Plevne Lisesine Müdür olarak atandım. Cahit Altunay ise 2009 yılında yeni ilçe olan Sultangazi'nin ilk ve kurucu Belediye Başkanı seçilmişti. Seçildikten 6 ay sonra bana ekibinde yer almam konusunda teklifte bulundu. Bir kez daha bir şaşkınlık yaşamış ve 'eğitim aşığı' olan bu insan 'Adil biz senin her istediğini yaptık. Şimdi sıra sende' deyince hiç düşünmeden teklifini kabul ettim. Ve 4,5 yıldır da Özel Kalem Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Başkanımız Sayın Cahit Altunay'dan hiçbir beklentim olmadı. Hatta 4,5 yıl önce yapılan bu teklifi başka bir belediye başkanı yapmış olsaydı kesinlikle kabul etmezdim.

Sürekli iş düşünen, sürekli çalışan, sürekli halkın içinde olan Başkan Altunay ile 4,5 yılın nasıl geçtiğini anlamadım. Tabiri caizse 4,5 yıllık görev süremde sürekli çalışan bu adamı durdurmak imkansızdı. Kendisiyle sohbet etmek istesen bile çok fazla şansın olmuyordu. Konuşmasının her 3 cümlesinden biri işe dayanıyor. Herşeyini bir kenara bırakmış kendini Sultangazi'ye adamış. Sultangazi için daha fazla ne yababilirim, artı ne çözerim düşüncesine sahip. Başkan hizmet ettikçe, başarı sağladıkça bizde ekibi olarak mutlu oluyoruz.

4,5 yıllık görev süremde hiçbir zaman pişman olduğum bir anım bile olmadı. Başkan Altunay'dan gelen ilk teklifi kabul ettiğimde 'Belediyeler siyasi yerler seni yıpratırlar. Ayak oyunları olur. Gittiğine çok pişman olacaksın.' diyen arkadaşlarım bile oldu. Evet öğrencilerimi özlüyorum ama keşke “Okul Müdürülüğünde kalsaydım” dediğim bir an bile olmadı.

Başkan Altyunay'ın tecrübesine hayran olan, öğrencilerini çok özleyen, ama öğrencilerinin geldiği noktalarla gururlanan Sultangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Adil Dayıoğlu ile çay tadında devam eden sohbetimizde, diğer ilçelerde ki eş,dost, akarabalarının ve eğitimcilerin Sultangazi'yi kıskandıklarını da öğreniyoruz;

“Cahit Altunay Başkanımızın tecrübesine ve olayları süzüşüne hayranım. Başkanın sezgileri çok kuvvetli. Daha önce bazı konularda fikir ayrılığına düştüğümüz günler oldu. Fikir ayrılıklarına düştüğümüz konularda Başkanın haklı çıkması kendisine olan hayranlığımı daha çok artmasına neden oluyor. Bazen 'Acaba başka biri olsaydı ne olurdu' diye düşünüyorum. Hakikaten Başkan Altunay Sultangazi için büyük bir kazanç. İstanbul'un farklı ilçelerinde yaşayan eş, dost, akrabalarım, öğrencilerim ve eğitim camiasından arkadaşlarım bile bana 'Başkanı ikna et. Bizim ilçemizden aday olsun. Sultangazi'de eğitime verilen hizmet ve okulları kıskanıyoruz' dediği günler bile oldu.”

4,5 yıl içerisinde Başkan Altunay'ın tecrübesine hayran kalan Adil Dayıoğlu kendisinin de daha çok bir tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Peki Nasıl?

“Şu 4,5 yılda diğer yıllarımdan daha çok tecrübeye sahip oldum. Yaptığımız iş çok ama çok stresli. Belediye Başkanımız Sayın Cahit Altunay'ın mesai arkadaşlarına en büyük talimatı ise, 'Haklı yada haksız kimse bu binadan yüzü asık çıkmayacak'. Bu talimat bizim en büyük korkumuzdur. Bir vatandaşın 'Beni azarladılar. İlgilenmediler' gibi belediye personelini şikayet etmesi Başkanı çok üzer. Tabiri caizse işte biz o zaman kaçacak delik ararız.

Ama bu tür şikayetler çok fazla yaşanmadı. Her vatandaşı memnun etmeniz imkansız. Siz vatandaşı dinleyip sorunu konusunda yardımcı olsanız da, mutlaka sizi şikayet eder. Bu örneği çok yaşadık. Örneğin, bir vatandaşımız Belediye Binamıza gelerek bizlere hakaret etti. Biz o vatandaşa tek kelime bile cevap vermedik. Ona rağmen bizi Başkana şikayet etti. Başkana konuyu anlattık. Kendisi 'Neden gönlünü almadınız? Neden ikna etmediniz?' dedi.”

Haksız talepte bulunanlar oldu mu?

“Haksız talepte bulunan çok oluyor. Bende o taleplerde bulunanlara şaşırıyorum. Bazen insanların haksız bulundukları talebi kendilerinin hakkıymış gibi istediklerine şahit oluyorum. Ben hiçbir zaman Başkanımızın gelen taleplere olumsuz cevap verdiğini görmedim. Böyle bir talimatı da asla olmadı. Kanuna aykırı talepleri bunların dışında tutuyoruz.”

Aslen Trabzonlu. Çocukluğu Trabzon'da geçen Adil Dayıoğlu'da diğer hemşerileri gibi koyu bir Trabzonspor fanatiği. Bazen onu Trabzonspor üniformasıyla mesai saatleri dışında Özel Kalem Müdürlüğü odasında görmeniz mümkün. Ve en son oğlunun sünnet düğünün de salon Bordo-Mavi renkli balonlarla süslenmişti.

Belediye Başkanı Cahit Altunay ve eşi İlknur Altunay'ın da Beşiktaşlı olduklarını Dayıoğlu'ndan öğreniyoruz. Öyle ki, Trabzonspor-Fenerbahçe arasında yaşanan kupa gerilimi İlknur Altunay ve Dayıoğlu ile arasında geçen 1 numaralı sohbet gündemi;

“Bazen Trabzonspor fanatikliğini abarttığımı düşünüyorum. Arkadaşlar arasında, 'Benim sigara, alkol, kumar gibi alışkanlıklarım olmadı. Benim tek zararlı alışkanlığım Trabzonspor' diyorum. Çocukluğumda Trabzonspor'un ev sahibi olduğu maçları kaçırmazdım. Ekstra para biriktirir mutlaka maça giderdim. Ben Trabzon'da büyüdüm. 18 yıl Trabzon'dan çıkmadım. İstanbul çocuğu değilim. Trabzon'da büyümemden dolayı da fanatikliğimde bu etkinin var olduğunu düşünüyorum. Trabzon kapalı devre bir sistem. Herkes Trabzonspor fanatiğidir. Galatasaray- Beşiktaş gibi takımlar öyle antipati duyduğum takımlar değildir. Çok iyi hatırlıyorum Galatasaray-Monaco maçında arabalara binip Trabzon içinde şehir turları attık. Bu turu Galatasaray'ın elemesinden dolayı yaptık. Ama İstanbul'a yerleştiğimizde Anadoluda olduğu gibi olmadığını anladık.

Başkan Altunay'da Beşiktaşlıdır. Başkanımız Beşiktaşlı olmasına rağmen futbol sohbetlerini pek sevmez. Sadece yeri geldiğinde o konu ile ilgili yorumunu yapar. Başkanımızın eşi İlknur Altunay'da Beşiktaşlıdır. Trabzonsporlu olmamdan dolayı İlknur Hanım beni kızdırmak için Fenerbahçeli olduğunu söyler ve muhelefet eder.”

4,5 yıl önce eğitim camiasını geride bırakan ancak öğrencilerinden kopmayan Adil Dayıoğlu, öğrencilerinin geldiği konumları gördüğünde iki duyguyu bir arada yaşıyor;

“Öğrencilerimin büyüdüğünü görmek yada onların geldiği noktaları görmek bana iki duyguyu yaşatıyor. Biri öğrencilerinizle gurur duyarsınız. İkincisi yaşlandığınızı hissediyorsunuz. Ben şu anda 39 yaşındayım. Öğrencilerim Özel Kalem Müdürlüğümüze iş için geldiklerinde pozitif ayrımcılığım oluyor. Gelen öğrencimi biliyorsam, tanıyorsam ve o öğrencim kendini yetiştirmişse daha iyi referans oluyor pozitif ayrımcılığım. Sosyal medyayı öğrencilerim yüzünden kullanıyorum. Onlarla sosyal medya aracılığıyla görüşmek ve yaptığım paylaşımları öğrencilerimin beğenmesi, yorum yapması beni mutlu ediyor. O an sevildiğinizi hissediyorsunuz.” 

Sürekli Belediye Başkanı Cahit Altunay'ın yanında olan Adil Dayıoğlu ailesine zaman ayırabiliyor mu? Dayıoğlu sohbetimizin sonunda bu soruya biraz da hüzünlenerek cevap veriyor;


 
“Eşim Zekine Dayıoğlu'da eğitim camiası içinde olduğu için çalışıyor. İkimiz de çalıştığımız için çocuklarımıza biraz haksızlık etitğimizi düşünüyorum. Ama her fırsatta ikimiz de çocuklarımıza zaman üretmeye çalışıyoruz. Çok şükür mutlu giden bir evliliğimiz var. Zaman zaman eşim il dışında yapılan seminerlere katılmak zorunda kalıyor. Bu durumda ve yoğunlukta çocuklara bakmak bana düşüyor”

Çay tadında devam eden sohbetin sonunda Adil Dayıoğlu'nun birde teşekkürü vardı. Görev süresi boyunca kendisinden manevi desteklerini esirgemeyen başta ailesi olmak üzere tüm dostlarına teşekkür etti. Mesai arkadaşlarını da unutmayan Dayıoğlu, bu söyleşi için Eminhaber'e de teşekkür etti. 

Tüm Yorumlar (2)
  • yavuz bulut
    10 yıl önce
    0 0

    Başkanımız Sayın ALTUNAY IN Eğitime ,öğretime vermiş olduğu hizmetler asla unutulmaz ilçemizde 27 yıl eğitime hizmet etmiş biri olarak nerden nereye geldiğimizi anlatmakla bitmez .Sayın Adil beyın öğremen kimliği bu hizmete rehber olmuştur ilçemizin öğrencilerini çevre okullar kabul etmezdi şimdi modern okullarımızla çevre okullara örnek hale geldik.Sayın Altunay a ve ekibine teşekkür ederim yeni görevinde de başarılar dilerim ,Ayrıca ÖĞRETMEN Adil beyi de tebrik ederim.

  • fatih
    10 yıl önce
    1 0

    Sayin adil bey.
    Elini belediye is alimindan cek.senden ricam bu. Senin tanidik es dost oncelik dedigin cevren yuzunden is bulamiyoruz.yaziklar olsun

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Dombıra'yı birde Altunay'dan dinleyin