Türkiye Belediyeler Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde düzenlenen ‘Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’nda toplandı. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliği yaptığı forumda, yerel yönetimlerin sığınmacılar ile ilgili yapacağı çalışmalar da ele alındı.
‘Türkiye en fazla sığınmacıyı barındıran ülke!’
Forumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin şiddet ve savaştan sığınanlara bağrını açtığını belirtti. Türkiye’nin dünyada en fazla sığınmacıyı barındıran ülke olduğunun altını çizen Oktay, “Göç dalgasının başlangıcından bu yana ortaya koyduğumuz etkin göç yönetimiyle güvenlik, sağlık, barınma, gıda ve eğitim gibi temel hizmetler sığınmacılara en etkin şekilde sunulmaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla Suriye’de oluşturulan güvenli bölgelerin bugün gönül rahatlığı ile yaşanılabilir yerler olduğunu da söyledi. “Hem sınırlarımızın güvenliğini sağlamak, hem de sığınmacıların yurtlarında güven içinde yaşayacakları bir bölge oluşturmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Terörden temizlenen bölgelere ülkemizden yaklaşık 370 bin kişi geri dönüş yapmıştır ‘diye konuştu.
Güvenli bölge ile ilgili üzerinde çalışılan taslak hakkında bilgi veren Oktay, ” taslak planında 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı bulunmaktadır. 200 bin civarında konutun da Barış Pınarı Harekatı bölgesinde inşa edilmesi öngörülmektedir. Buradan, bölgede istikrar ve huzur isteyen tüm tarafları güvenli bölgenin yapılanmasına destek vermeye davet ediyorum. ‘ diye belirtti.
Sultangazi Belediye Başkanı Dursun: Sığınmacıların uyum süreci çok önemli
Foruma panelist olarak katılan Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, yerel yönetimlerin sığınmacılar konusundaki rolüne değindi. Türkiye’nin son 5 yılda aldığı göç dalgasıyla yerel yönetimlere büyük görev düştüğüne dikkat çeken Başkan Dursun, “Yerel yönetimlerin sığınmacılar ile ilgili yapacakları elbette çok fazla. En önemlisi ise, sığınmacıların uyum problemi yaşamasını engelleyen çalışmalardır” dedi.
Sosyal Koruma Projesi
Sultangazi Belediyesi olarak sığınmacıların uyum sorunu yaşamaması adına çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Başkan Dursun, Türkiye’de ilk olarak Sultangazi’de uygulanan Sosyal Koruma Projesi ‘ne de değindi. Mültecilere psiko-sosyal ve hukuksal desteğin verildiği merkezde, mültecilerin uyumu ve entegrasyonunu sağlamaya yönelik faaliyet gerçekleştirildiği belirtildi.
Başkan Dursun, “Bu süreçte psikolojik destek çok önemli. Sığınmacıların yaşadığı tramvayı atlatabilmeleri adına alacakları psikolojik destek, uyum sürecini hızlandıracaktır” diye konuştu.
Sultangazi’de kebapçıda yangın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.