Sultangazi Taş Ocakları’nda sütre (ara duvar) çalışmalarına başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, Taş Ocaklarında başlayan sütre çalışmaları için “Toz ve gürültüyü Sultangazi halkımızın kaderi olmaktan çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Cebeci bölgesinde yer alan taş ocaklarının iş güvenliği ve çevre açısından riskler oluşturmasına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sultangazi Belediyesi harekete geçmiş, rehabilitasyon çalışmalarına başlanacağı açıklanmıştı. Taş Ocakları rehabilitasyon çalışmaları kapsamında Sütre çalışmalarına başlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, Sütre çalışmalarına başlandığını, toz ve gürültüyü Sultangazililerin kaderi olmaktan çıkaracaklarını söyledi. Konu ile ilgili twitter adresinden paylaşımda bulunan Cansız, “Rezervin verimli ve güvenli işletildiği, dünyanın en çevreci maden projelerinden biri olmaya aday “Cebeci Maden Bölgesi Projesi” nin ilk adımı olan Sütre (Çevre koruma yapısı) inşaatı çalışmaları başlamıştır” ifadelerine yer verdi.
CEBECİ, MADEN BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, Sultangazi ilçesinde bulunan bir alan maden bölgesi ilan edilmişti.
Konuya ilişkin ilan Resmi Gazete’de yayımlanmış ve şu ifadelere yer verilmişti.
Buna göre, Sultangazi ilçesinde bulunan Cebeci Agrega ocaklarındaki kireçtaşı ve kumtaşı alanlarının rezerv, kalite ve ürettiği katma değer göz önüne alınarak, güvenli, çevreyle barışık, sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla, maden bölgesi ilan edilmesine karar verildi.
Ruhsat alanları 1,53 hektar ile 214,27 hektar arasında değişen bölgede, toplam 16 şirketin 22 saha ruhsatı bulunuyor.
Ses ve gürültü kirliliği azalacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sultangazi Belediyesi ile geçtiğimiz aylarda yaptığı Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi ile Cebeci maden bölgesinde bitişik taş ocakları için birleştirme kararı aldı. Mevcut ocakların çevreye daha duyarlı ve uzun ömürlü olarak çalışabilmesi için havza madenciliğine yönelik açık ocak tasarımı yapıldı. Cebeci taş ocaklarının ilçeye olan olumsuz etkilerine en aza indirmek adına maden sahasını çevreleyecek şekilde yapay yeşil tepe (sütre) ve maden servis yolları yapılacak. Sütre yapısı ve çevresinde uygun olan maden sahası alanlarına ve atıl konuma düşecek alanlara mevcut orman yapısına uygun ağaçlandırma amaçlı peyzaj projeleri hayata geçirilecek.
Çalışma kapsamında sütre imalatı ve yapımı devam eden Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler bağlantısı aynı zamanda bitmesi ön görülüyor. Bu sayede imalat tamamlandıktan sonra ocakların Cebeci Köyü içine ve Cebeci Mahallesi Selçuklu Bulvarına direkt olarak çıkışları engellenmiş olacak. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler Bağlantısı’nda yapılacak olan trompet kavşak sayesinde maden sahasından çıkacak olan araçların tamamı otoyol üzerinden ulaşımlarını sağlanacak ve araçların mahaller içerisinden geçişleri önlenmiş olacak.
Sütre yapısının oluşması ve maden bölgesini projelendiren çalışmaya başlanması için mevcut Cebeci Köyü yolu iptal edilecek. Bu kapsamda sütre yapısının doğusu ve batısındaki yerleşimler, mevcut orman yolları ve Cebeci Köyü ulaşımı için kullanılmak üzere 15 metre genişliğinde ve 1.1050 metre uzunluğunda iki yeni yol yapılacak. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler bağlantısı kavşağının tamamlanması sonrası sütre yapısında Gazi Mahallesi-Cebeci Köyü arası tamamlanması halinde maden sahasından şehre çıkışlar tamamen önlenmiş olacak. Bu sayede kamyonlar şehirden hızlı bir şekilde uzaklaştırılacak. Bu noktada ilk etapta 2.675 metre uzunluğundaki Gazi Mahallesi-Cebeci Köyü arası ve paralel sütre yapısı tamamlandıktan sonra maden sahalarından çıkışlar mevcut kuşaklama yolundan şalt sahasına yönlendirilip oradan Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlanacaklar.
Ahmet Süt hangi partiden aday olacak?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.