a

Stokçuluk

Stokçuluk insanların ellerinde bulunan ürünleri olduğundan daha yüksek fiyatlara satmak için ürünleri, raflarda veya depolarda bekleterek normal fiyatının üzerinde fiyatlarla satmaya kalkmasından kaynaklanan bir durumdur.  İnsanların alım gücünü zorlayan olumsuz bir durumdur.

Stokçuluk yapan insanlar,stokladıkları mallarla daha fazla kar elde edeceğini düşündükleri için ellerinde ki ürünleri uygun fiyatlar yerine zamlı fiyatlarla ellerinden satmayı arzu ederler. Oysaki ellerinde ki ürünleri ne kadar uygun fiyata verebilirlerse Allah ellerinde ki ürünlerin bereketini o kadar verecektir.

Özellikle elinde ki  ürünleri saklamak yerine ne kadar uygun fiyattan verirse o kadar para kazanacaktır. Raflarda ve depolarda sakladığı ürünlerde değer  kaybetmektense  paraya dönüşmüş olacaktır.

İslam dini bu kadar paylaşımı ve cömert olmayı emretmişken  insanların bazılarının stokçuluk yapması dinimiz esaslarıyla da ters düşmektedir.

Stokçuluk    üretimin de önünü  kapatmaktadır. Üretemeyen insan da   tüketemeyeceği  için, stokçuluk yapanın  elinde stokladığı malzeme bozulacak cinstense, elinde ki ürünleri tüketemeden bozulmaya mahkum edecektir.  Burada da elindeki ürünler  bozulacağı veya uzun süre bekletildiği için değer kaybedecektir.

“Al ver ekonomiye can ver” ne kadar güzel bir söz!  Alalım verelim ekonomiye can verelim: Hatta mümkün olan ürünlerde takasta yapalım. İnsanlar birbirinin kıyıda köşede kalmış ürünlerini takas yoluyla değerlendirmelidir alış-verişlerde para vazgeçilmez bir araç olmamalıdır.

Tüm  üreticilerin,   halka hizmetin, hakka hizmet olduğunun  bilinciyle   haraket  etmesi , hem işlerinin daha kolay olmasını, hem de  çevrelerinde ki insanların taleplerinin fazla olmasına rağmen bu talepleri büyük bir sabır ve itina ile karşılamaya çalışmalarına neden olacaktır.

Stokçuluk yapan insanlar ellerinde ki malları sakladıkları için piyasalarda ki malların zamlı satılmasına da neden olmaktadırlar. Normalde uygunsuz hava koşullarından dolayı yapılan stokçuluk bu günler de dövizin zamlanmasından dolayı yapılmaktadır.

Doların kurunun yükselmesi bahanesiyle ellerindeki malları stoklayan kişilerin sayısı artarken, diğer taraftan da insanlar ellerinde bulunan ürünleri zamlı satmaya başlamıştır.

Tüketicilerin haksız zam ve stokçuluğa karşı korunması için önemli tedbirler alınmalıdır. Denetimler artırılmalı, arz-talep dengesi ile oynayanlar için gerekli önlemler alınmalıdır.

Zamlar karşısında eriyerek kaybolup giden küçük büyük tüm esnafı koruyacak tedbirler anlık takip edilerek stokçuluğun önüne geçilmelidir.

İstif yaparak, ileride bulunamayacağı kaygısı ile pahalılaşacağı düşüncesiyle çok mal yığarak piyasada sıkıntıya yol açma,   insani değerlere ters bir durumdur.

“Unutmayalım her zaman ‘’Veren el alan elden üstündür.’’      

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi Sosyal Hizmetler Merkezi Halime’ye ve Ailesine Sahip Çıktı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.