”Vatandaş Bakışıyla İstanbul İlçelerinin Belediye Yönetişim Karnesi” kamuoyuna açıklandı. 37 ilçenin baz alındığı çalışmada belediyeler; süreç yönetişimi, yönetişim ilkeleri ve öğrenme döngüsü gibi 3 ana başlıkta ele alındı.
Argüden Yönetişim Akademisi’nin, Sabancı Üniversitesi, Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu ve ARGE Danışmanlık’la birlikte hazırladığı ”Vatandaş Bakışıyla İstanbul İlçelerinin Belediye Yönetişim Karnesi” İstanbul Pera Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.
İSTANBUL’UN 37 İLÇESİ ESAS ALINDI
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği, stratejik plan hazırlama ölçeğinde yer almamaları nedeniyle, Şile ve Adalar Belediyeleri çalışmaya dahil edilmedi. İstanbul’da bulunan 37 ilçe belediyesinde gerçekleştirilen çalışmada; belediyelerin büyük ölçüde 625 puanının altında kaldığı gözlendi.
EN ÇOK PUANI ALANLAR: AVCILAR, BAĞCILAR VE KADIKÖY BELEDİYELERİ OLDU
Süreç yönetişimi, yönetişim ilkeleri ve öğrenme döngüsünden oluşan 3 ana başlıkla belirlenen karne puanlarında 37 ilçe belediyesinden sadece Avcılar, Bağcılar ve Kadıköy belediyeleri 625 puanın üstüne çıkarken, Büyükçekmece,Çatalca ve Esenyurt belediyeleri 325 puanın altında kaldı.
İŞTE BELEDİYELERİN ALDIĞI OYLAR
Bunun yanı sıra Ataşehir, Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Çekmeköy, Esenler, Fatih, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sultangazi, Şişli ve Tuzla belediyeleri 500-625 puanları aralığında yer bulurken, 325-500 puan aralığında ise, Arnavutköy, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beylikdüzü, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kartal, Pendik, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu yer aldı.
Yenikapı’daki Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi”nde konuşan Altunay, şehirlerin aslında hafızalarda yer alması gerektiğini ve şehrin adının okunduğunda bir şeyleri hatırlatması gerektiğini söyledi.
Değişen ve gelişen dünyada insanların idarelerden beklentilerini arttığını belirten Altunay, “Bilgi işlem konusunda yaptığımız çalışmalar akıllı şehirler konusunda çok büyük önem arz ediyor. Eskiden ne verirsen teşekkür eden bir toplum varken bugün toplum hesap soruyor, sorguluyor, bilgi ediniyor ve takibini yapıyor. Böyle bir topluma hizmet ederken nelere dikkati etmemiz gerektiği çok önemli.” diye konuştu.
Elektronik arşivden önce dosyalar yoluyla arşivlerin tutulduğunu hatırlatan Altunay, seneler öncesinde saklanan bu dosyaların bilgiye ulaşmadaki zorluğun yanı sıra sağlık açısından ciddi riskler barındırdığını ifade etti.
“KURBAN SATIŞ ALANIMIZDA ARTIK ONLİNE”
Altunay, hem belediye yöneticilerinin hem de halkın dijital kanallardan bu arşivlere rahatlıkla ulaştığını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Vatandaşlar, e-imar durumları, ekspertiz raporları, dijital kütüphaneden yararlanabiliyor. Açtığımız dijital kütüphaneye 17 bin kitap aldık. Vatandaşlar dijital ortamda kitabını okuyabiliyor. Bu kitapları telefonuna yükleyebiliyor. Ulaşım araçlarında bu kitaplarını okuyabiliyor. Belediyenin wifi’sine bağlanarak, parklarda dahi bunu okuyabiliyor. Kurban satış alanımız da artık online. Eskiden kuyruklara girilirdi ya da noter satışları ile bir sürü çile çekiliyordu. Şimdi hayvan satıcısı köyünden sisteme bağlanarak kurban satış yerini belirliyor ve ödemesini yaparak, hayvanını yükleyerek belediye hiç görmeden yerine geçiyor. Yaptığımız mahalle hizmet binaları yeşil bina ve engelsiz bina özelliği taşıyor. Arsası çok kıt ve çok pahalı olan İstanbul’dan bir kumaştan çok elbise çıkarma projesidir. Her binanın en uygun noktasına binayı inşa ediyoruz. Bu binada 14 fonksiyon icra ediyoruz. Hızır acil, aile sağlığı merkezi, İSMEK, etüd merkezi, PTT, gençlik ve kardın merkezleri, çok amaçlı salonlar, otopark ve pazar alanı var. Bu uygulamalar sayısında belediye gelen insan sayısı yarı yarıya azaldı. 2019’da Sultangazi’de sokak pazarı kalmayacak.”
Kaynak: sözcü/hürriyet
Ak Genç Sultangazi’de İcra Belli Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.