a

Hasan Kahraman İle Ayakkabı Sektörü Üzerine

Sultangazi’nin istihdam havuzu ve ekonomi dinamosu olan ayakkabı üreticileri ilçemizi ulusal ve uluslararası fuarlarda temsil ediyorlar. 4- 7 Nisan tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’na Sultangazi’den de çok sayıda firma katıldı.

37 yıllık tecrübesiyle ayakkabı sektörünün dinamosu olan Gamas Ayakkabı’da CNR EXPO’ya katılarak yeni ürünlerini görücüye çıkardı. Gamas Ayakkabı, LEXOS, TWİNGO ve CASSANİ markalarıyla ziyaretçilerin karşısına çıktı.

AYMOD FUARI VERİMLİ GEÇMEDİ

Gamas Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kahraman ile AYMOD fuarını, piyasanın son durumunu ve sektörün yaşadığı sıkıntılarını konuştuk. Dünya genelinde kürsel bir krizin var olduğuna vurgu yapan Kahraman, “Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde bir kriz var. Geçen sezon hava şartlarından ve küresel krizden dolayı ayakkabı sektöründe yaşanan bir iş düşüşü vardı. Hava şartlarından dolayı toptancı ve perakendecilerin depoları geçen yıldan kalma ürünlerle dolu. Maalesef bu iki nedenden dolayı bu yıl 59.’uncusu düzenlenen AYMOD fuarı da sektörümüz açısından verimli geçmedi.” Dedi.

ZİNCİR MAĞAZALARDAN DOLAYI SOKAK KÜLTÜRÜ AZALDI

Ayakkabı sektörünün tekelleştiğini dile getiren Gamas Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kahraman, buna örnek olarak da bakkalları gösterdi.  Kahraman, “Nasıl eskiden ufak bakkallar çok yaygındı ve hepimiz alışverişini mahalle bakkallarından yapardı. Maalesef mahalle bakkallarını yerini şimdi marketler, süpermarketler aldı. Ayakkabı sektörü de şu anda mahalle bakkallarının yaşadığı süreci yaşıyor. Çok değil birkaç yıl önce sektörümüzde ufak perakende mağazaları vardı. Şimdi bu mağazaların yerini AVM’ler aldı. Halkımız perakende mağazalarına değil, AVM’de bulunan mağazaları tercih ediyor. AVM’lerde zincir mağazalar kurulmaya başlandı. Zincir mağazalar bununla da kalmıyor, il ve ilçelerin işlek caddelerinde de mağazalaşıyorlar. Bu mağazalarda deyim yerinde ise ‘bedava’ ayakkabı satılıyor. Ne yazık ki, bu zincir mağazalardan dolayı sokak kültürü azaldı. Artık insanlar tüm ihtiyaçlarını AVM’lerden karşılıyor. Büyük markalar özellikle AVM’lerde bulunan mağazalarında sezon sonu indirimine gidiyorlar ki, bu küçük esnaf için tam bir facia. Bu indirimlerden dolayı kepenk kapatan çok sayıda esnaf oldu.

Ayakkabı eski zamanda ihtiyaçtı, şimdi aksesuar oldu. Günümüz tabiriyle moda oldu. Üretici olarak şunu belirtmek isterim ki, bu şartlarda ya fasoncu olup markalara hizmet edersin, ya da kendi markanı yaratıp zincir mağazalarla bu şekilde mücadele edersin. İkinci seçeneği yerine getirmek için çok güçlü bir ekonomiye sahip olmak gerekiyor. Ama bugünkü şartlarda ülkemizde marka olmak çok kolay değil, hatta çok çok zor. Bizde bir tabir vardır; Rüzgar nereye eserse, sende peşinden gitmek zorundasın.  Dönmesi gereken tezgahınız, yapılması gereken ödemeleriniz var. Ama burada kazanan markalar oluyor. Onlar gücünü kullanıyor ve kendi markasıyla istediği gibi size ürün yaptırabiliyor. Bu durumdan şikayetçi değiliz, ancak bizleri zorlayan az önce bahsettiğim gibi çok uygun fiyatlara ayakkabı satılması.” Şeklinde konuştu.

MARKANIZ PİYASADA OLSUN

Kahraman meslektaşlarına da bir takım tavsiyelerde de bulundu. 37 yıllık tecrübesine dayanarak meslektaşlarına kendi markalarını üretmeleri noktasında nasihat veren Kahraman; “Meslektaşlarıma tavsiyem kendi üretimlerini yapmalarıdır. Kendilerini komple markalara hizmet etmeye adamasınlar. Mutlaka %40 civarı kendi markalarının üretimini yapsınlar. Markanız ve ürettiğiniz ayakkabılar piyasada olsun. Çünkü bugün büyük markalar var, belki de yarın olmayacaklar. Piyasadan silinmemek için mutlaka kendi markanızı yaratın. Geleceğe yönelik planlamalarınızı mantıklı ve doğru adımlarla yapın.” İfadelerini kullandı.

ÇEK NAMUSTU, ŞEREFTİ

Ayakkabı sektörünün en büyük problemlerinden birinin de uzun çek vadeleri olduğunu söyleyen Gamas Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kahraman, şunları kaydetti;

“Sektörde en büyük problem asıl büyük sorun uzun çek vadeleridir. Bir örnek vermek gerekirse, bugün ürettiğiniz bir ürünün ödemesini en iyi şartlarda 10-12 ay sonra parasını bankadan tahsil edebiliyorsunuz. Son derece yanlış bir uygulama. Çünkü 1 ay sonra kimin ne olacağının garantisi yok. Kimsenin anlayamadığı, çözemediği bir çek yasası var. Yasa gereği, cezası ve caydırıcılığı olmayan bir çek yasasından bahsediyorum. Bu yasadan dolayı ‘hiçbir şey olmaz’ düşüncesiyle çeklerini ödeyemeyen çok sayıda insan var.

Bu yasadan önce hapis cezası vardı. Bundan dolayı insanlarda bir korku vardı. Ve en önemlisi büyüklerimiz de ticaret ahlakı vardı. Çek namustu, şerefti. Maalesef artık böyle bir devir kalmadı. Yeni çek yasasıyla birlikte ticari ahlakta kalmadı ve piyasada dolandırıcılar cirit atıyor. Bu dolandırıcılar firmaların sahte çeklerini oluşturup, piyasaya sürüyorlar. Bunların mağdur ettiği insanların hayatları bir anda alt üst oluyor, aileler dağılıyor. Bundan dolayı bir an önce çek yasası gözden geçirilmeli ve büyük cezalar getirilmelidir.”

İĞNEYİ KENDİNİZE ÇUVALDIZI BAŞKASINA BATIRIN

Sektörde, ‘Çakma’ diye isimlendirilen imitasyon üretiminin çok fazla arttığına dikkat çeken Hasan Kahraman, bu sorunun önüne kimsenin geçemeyeceğini ifade etti.  İmitasyonun ekmek kapısına dönüştüğüne vurgu yapan Kahraman, “İmitasyon artık başlı başına bir büyük piyasa artık. Aslında üretimi yapılan bir marka için de büyük reklam. Bundan dolayı onlarda karışmıyor ve uğraşmıyor. Bana göre imitasyon ile birlikte kendi reklamlarını bedavaya yapmış oluyorlar. Tabi ki bunu doğal karşılamıyoruz ve bunu yanlış buluyoruz. Herkes kendi markasını yapsın, rekabete dahil olsun.

 Kimse imitasyon konusunda kendini yerden yere vurmasın. Atalarımızın dediği gibi;‘iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın.’ ‘İmitasyon ayakkabı yapılmasın, devlet müdahale etsin’ diyen arkadaşlarımız maalesef imitasyon üretenlere taban malzemesi satıyorlar. Bu ticaretle bir nevi insanları bu işe teşvik ediyorlar.” Dedi.

Sektörde çok büyük bir rekabetin var olduğunu, ama bu rekabetin adaletsiz bir şekilde gerçekleştiğini belirten Kahraman, “Çünkü ben vergi mi, sigorta mı tam öderken piyasadaki birçok firma kaçak çalışıyor. Hiçbir şeyi düzgün şekilde yerine getirmeyen bu firmalar karşımıza rakip olarak çıkıyor. Sektörümüzde denetleme yetersiz olduğu için, bu sorun da maalesef karşımıza çok çıkacak.” Diye konuştu.

Gamas Ayakkabı’nın hedeflerine de değinen Hasan Kahraman, yurtdışı fuarlara katılım sağlayarak yabancı müşteri ağını genişletmeyi planladıklarını belirtti. İhracat payını yukarılara taşımak için dünyanın birçok ülkesine satış yapmayı amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Kahraman, hali hazırda Mısır, Kuveyt, Irak, Makedonya, Kosova ve Bulgaristan gibi ülkelere yoğun şekilde ürün satışı yaptıklarını dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Sultangazi Güzergâhı Yapımı Devam Ediyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.