Çocuklar için güvenli ulaşımın adresi olarak görülen okul servisleri, son zamanlarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle aileler için güvenilir olmaktan çıktı. Bu sorunda uzun süredir çalışmalar yapan ve çözüm için eğitim ve denetimin şart olduğunu belirten Bahçeşehir Üniveristesi Öğretim Görevlisi Osman Öztürk, son zamanlarda hata ve ihmal nedeniyle çok ağır kayıplar yaşanmasının okul servislerine olan güvenin yıkılmasında başrol oynadığını belirtiyor.
Güvenli Okul projesinin mimarı eski emniyet müdürlerinden Osman Öztürk, sahip olduğu güvenlik şirketinin 2017 Yılı Servis Sürücüsü ve Rehberleri Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Bu araştırmanın, hem sorunun kaynağını hem de çözümlerini gözler önüne serdiğini belirten Öztürk, çarpıcı rakamlar verdi.
SİLAHLI KAVGALAR, AŞIRI HIZ, UYUŞTURUCU KULLANIMI
Okul bahçesinde servis sürücüleri ve sahiplerinin silahlı, bıçaklı kavgaları, servis sürücüsünün dikkatsizliği ve/veya aşırı hızdan kaynaklanan trafik kazaları, servis sürücüsü ve rehberlerin yasal şartları taşımaması, serviste çocuk unutulması, servis sürücüsünün alkollü ve uyuşturucu madde kullanması, servislere fazla öğrenci alınması, yeni eğitim döneminde en çok yaşanan olaylardan…
Öztürk, servis güvenliğinin okul güvenliğinin önemli parametrelerinden biri olduğunu belirterek servislerdeki sorunların yasaların yetersizliğinden değil, okul ve servis arasındaki eşgüdümün, eğitim ve denetimin sağlanamayışından kaynaklandığını ifade etti.
ARAŞTIRMA SONUCU: EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞÜK!
Her okulun, okul güvenliği ve servis güvenliğini eğitim ve denetim sistematiği açısından bütüncül bir yaklaşımla yönetmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, şirketinin gerçekleştirdiği 2017 Yılı Servis Sürücüsü ve Rehberleri Araştırması’nın sonuçlarını da paylaştı. Osman Öztürk, 160 servis personeliyle yapılan araştırmanın, servis personelinin eğitim düzeyi ve öğrenci ilişkileri bağlamında zayıf yönleri olduğunu ortaya çıkardığını açıkladı.
OKUL SERVİSLERİNE DAİR KORKUTUCU SONUÇLAR
Bu araştırmaya göre Servis Personelinin;
ÖĞRENCİLERİ GÜVENLİ BİR ALANDA İNDİRMİYORLAR
Öztürk, Türkiye genelindeki 2471 öğrenci ile yapılan araştırmada, öğrencilerin %25’ine göre serviste bulundukları sırada servis şoförü ve rehberi tarafından güvenliklerinin sağlanamadığı, %23’üne göre, okul servisine güvenli bir alanda inip binmedikleri, % 24’üne göre ise servis rehberlerinin ve nöbetçi öğretmenlerin biniş ve inişlerinde kendilerine refakat etmediklerinin ortaya çıktığını söyledi.
İŞTE OKUL SERVİSİ SORUNUNUN ÇÖZÜMLERİ
Öztürk, “Öğrenci velilerinin servislere yönelik endişelerden kurtulması ve güvenli okul ikliminin oluşabilmesi için servislerin gerek, servis şirketleri, gerek okul yöneticileri ve gerekse yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak eğitilmeleri ve denetlenmeleri gerekmektedir” Dedi.
Servis Güvenliği ve Güvenli Servis Ortamı için öneriler;
Servis Sürücüleri;
Taşımacılar;
Servis Rehberi;
Servis Araçları;
ERASTA ANTALYA’DA ”TAZELENME GÜNLERİ”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.