Sultangazi Belediye Meclisi 2018 Yılı Performans Programı ve 2018 Mali Yılı ve İzleyen İki Yılın Bütçesi için 11 Ekim 2017 günü belediye meclis salonunda toplandı.
“Sultangazi Belediyesinin 2018 Bütçesi 402 Milyon TL”
Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, 2018 bütçesiyle ilgili yaptığı açılış konuşmasında, 2018 Yılı bütçesinde gelir tahmininin 332 milyon olduğunu, gerek görülmesi halinde kullanılacak borçlanma miktarı için de 70 milyon düşünüldüğünü ve toplamda 402 milyonluk bir bütçe oluşturulduğunu söyledi.
Başkan Altunay, konuşmasının geri kalan kısmında Sultangazi ilçesinin kurulduğu günden itibaren yerel yönetim olarak kendi bütçelerinden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve devletin diğer kurum ve bakanlıklardan alınan hizmetlerle birlikte yapılan hizmetleri sıraladı.
Necdet Selvi, “Müdürlüklere Ayrılan Bütçe Anadolu’da Kent Bütçelerine Eşit, Hizmet Yok”
Bütçenin oylanmasından önce Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alan Necdet Selvi, bütçede müdürlüklere ayrılan harcama kalemlerinin çok yüksek olduğunu söyleyerek, Fen işleri müdürlüğüne ayrılan 125 milyonluk kalemin Anadolu’da birçok kentin bütçesine eşit olduğunu, fakat yapılan çalışmalara bakıldığında bu paranın nereye harcandığını bir türlü anlayamadıklarını söyledi. Selvi ayrıca belediyenin bütün mahallelere eşit anlamda hizmet etmediğini iddia ederek, “Gazi Mahallesi, 75. Yıl mahallesi, Zübeyde Hanım Mahallesi ve Yunus Emre Mahallelerinde belediyemizin hizmetlerini göremiyoruz.” Dedi.
Necdet Selvi’nin ardından CHP Meclis üyesi Haluk Bozkurt, bütçeyle ilgili görüşlerini açıklamak üzere söz aldı. Bozkurt, Belediye Başkanının 2018 bütçesinin nasıl harcanacağı, bu harcamaların hangi projelere harcanacağını açıklamak yerine, sanki faaliyet raporunu açıkladığını ve sürekli geçmiş hizmetlerden söz ettiğini söyledi. Bozkurt bütçede yer alan gelir-gider dengesine değindi.
Haluk Bozkurt, “Belediyemiz Geleceğimizi İpotek Altına Alarak İş Yapmaya Çalışıyor”
Bozkurt, bütçenin sürekli açık verdiğini söyleyerek, “Belediyemizin bugüne kadar tahsil ettiği gelir kalemi 182 milyon civarında. Bu gelirlerin 29 milyonu emlak gelirlerinden, 31 milyonu harçlardan, 79 milyonu merkezi hükümetten, 42 milyonu arsa satışlarından gelen rakamlardan oluşuyor.
Giderlerimiz ise 181 milyon gideri var. Önümüzdeki 3 aylık dönemde yine 66 gelir bekleniyor. 33 milyon emlak gelirleri geri kalanı ise yine merkezi hükümetten gelir bekleniyor. Bunların toplamının tahsili halinde 248 milyonluk bir gelir söz konusu.
Ancak 181 milyonluk gider kalemlerine ilave olarak, 81 milyon Fen işleri müdürlüğünün borçları var. 50 milyon diğerleri olarak belirtilen kalemler var. Yani toplamda yaklaşık 312 milyonluk bir gider rakamı karşımıza çıkıyor. Burada 60 milyonluk bir açık var. Bu açık nasıl kapatılacak.
Bana kalırsa biz ilçemizi borçlandırarak geliştirmeye çalışıyoruz ve teknik olarak bu borçları ödeyecek bir projemiz yok. Yani arsa satarak bu borçları kapatmaya çalışacağız ama maalesef satacak arsada kalmadı. Yani belediyemiz çalışırken geleceğimizi ipotek altına alıyor.” Dedi.
Doğan Olgun, “TEM Bağlantısı Artık Kent İçin Bir Eziyete Dönüşüyor”
CHP Sultangazi ve İBB Meclis üyesi Doğan Olgun’da TEM otoyolundan ilçemize bağlantı olan noktasının sadece ilçemiz açısından değil artık kent açısından ciddi bir trafik sorunu oluşturduğunu söyleyerek, Başkan Altunay’dan bu konuyla ilgili olarak bir çözüm projesi olup olmadığını sordu.
Mustafa Demir, “Biz Bu Bütçeleri İBB Meclisinden Hiç Değiştirmeden Hep Beraber Geçiriyoruz”
Bu konuşmaların ardından söz alan Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Demir, sorulara belediye başkanının cevap vereceğini kendisinin Büyükşehir ile ilgili bölümlerde cevap vereceğini söyledi. Ancak bu konuda değindiği tek konu; “Burada hayır verip, büyükşehirde evet veriyorsunuz, bu da biraz garip oluyor.” Dedi.
Demir, Sultangazi belediyesinin bir tüccar mantığıyla çalıştığını, 2 liralık işi 1 liraya yapmaya çalıştığını söyledi. Demir, Sultangazi belediyesinin hiçbir kuruma borcu olmadığını, birçok belediyenin SGK’ya ve diğer kurumlara borcu olduğunu söyledi.
İstanbul’daki CHP belediyelerinden de örnek veren Mustafa Demir, Sarıyer ve Beşiktaş belediyesinin nüfus olarak Sultangazi’den daha küçük olduğunu ancak bütçelerinin Sultangazi’den daha yüksek olduğunu söyledi.
Demir, buradaki bütçe kalemlerini burada değiştirmek için fikirlerinizi söyleyebilirsiniz. Bu bütçenin böyle geldiği için böyle geçmesi gerekmiyor. Bu konuda fikirlerinizi söyleyebilirsiniz. Ama burada hayır diyorsunuz, biz bunu hiç değiştirmeden Büyükşehirden geçiriyoruz ve siz de orada olumlu oy kullanıyorsunuz. Bu biraz komik oluyor.” Dedi.
Altunay, “1986 Yılından Gelen Yanlışları Düzeltiyoruz ve Milletin Hakkını Ödüyoruz”
Grup konuşmalarının ardından tekrar söz alan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, muhalefet partisi meclis üyelerinin muhalefet yapma hakları olduğunu ancak bazen haksız konularda yorumlar yaptıklarını söyledi. Başkan Altunay, “Örneğin 2016 yılında belediyenin sermaye gelirinden daha fazla ödeme yaptığını söyledi.” Başkan Altunay bu ödemelerin birçoğunun 1986 yılından beri gelen bedel ödemeleri olduğunu söyledi.
Altunay, “Ne yapalım bu vatandaşların haklarını ödemeyelim mi? Biz bunları öderken neden, ‘Bu parayı nereden buldunuz?’ diye sorulmuyordu.
Başkan Altunay, 402 milyonluk bir bütçenin fazla olmadığını, 70 milyonluk bir borçlanma kaleminin ise abartıldığı kadar büyük olmadığını söyledi. Başkan Altunay, bu borçlanmaların karşılığında belediyenin gelirleri olduğunu söyledi. Altunay, “Belediyenin altına kurduğumuz AVM, belediye hizmet binasının bir bölümüne yaptığımız düğün salonu, fotoğrafçılık gelirleri, bizim bu borçlanmamızın karşılığıdır.” Dedi.
Başkan Altunay, Sultangazi Belediyesinin hiçbir zaman hesapsız kitapsız davranmadığını ve bütçelerin yaklaşık olarak yüzde 95 oranında gerçekleştiğini söyleyerek, “bana kalırsa bu yüzde 95’lik oran oldukça yüksek bir orandır.” Dedi.
Altunay, TEM bağlantısıyla ilgili üçüncü bir giriş için Ramazan ayında ihale yapıldığını ancak yükleneci firmanın yazışmalardan dolayı biraz geciktiğini, bürokratik işlemler için belediye olarak bir şey yapamadıklarını söyledi ve yüklenici firmanın yaklaşık 20 gündür Elmabahçesi mevkiinde çalışmaya başladığını söyledi.
Altunay, “Sultangazi’nin Mali Durumu Gayet İyidir”
Altunay, Gazi mahallesi ve diğer 3 mahalleye hizmet gitmediği iddiasının da doğru olmadığını söyledi. Altunay, bitmiş olanları saymayacağını çünkü öyle yaptığında, “faaliyet raporu okuyor” eleştirisi aldığını söyleyerek, devam eden ve yapılacak projelere değindi. 75. Yıl mahallesinde yüzme havuzunun bittiğini, Zübeyde Hanım Mahallesinde 60 dönümlük bir park çalışmasının başlamak üzerine olduğunu, Gazi Mahallesinde 10 dönüm üzerine 57 milyonluk bir projenin ilana çıktığını söyledi.”
Başkan Altunay, Sultangazi’nin sürekli geliştiğini, bu gelişmenin sebebinin hedeflerin yüksek tutulması olduğunu söyledi. Başkan Altunay, Sultangazi’nin mali durumu gayet iyidir ve her şey ortada ve şeffaftır.” dedi.
2018 Mali yılı bütçesi oy çokluğuyla Sultangazi Belediye Meclisinden geçti.
Habibler Mahallesi’nde elektrik kabloları yandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.