a

Beklenen deprem ve kentsel dönüşüm

17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açmıştı. Bu büyük felakette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı.

17 Ağustos Depremi’nin 18. Yıldönümünde “kentsel dönüşüm” bir kez daha gündeme geldi.

Sultangazi’de Kentsel Dönüşüm Şart mı?

Sultangazi ilçesi, çevresine yapılan ve planlanan projelerle birlikte çok değil, birkaç yıl içerisinde İstanbul’un merkez ilçelerinden biri haline gelecek. Peki, ilçenin konut yapısı bu yeni kent olgusuna uygun mu?

2008 yılında Gaziosmanpaşa’dan ayrılan ilçenin nüfusu 445 Bin civarındayken, 2016 yılı verileri ilçenin nüfus yoğunluğunun 525 Bin civarında olduğunu gösterdi. “Kentleşme olgusu” kavramı bir yerin nüfus artışının düzenli olarak yükselmesini de kapsar. İlçemiz için yukarıda sözünü ettiğimiz yeni ve önemli projeleri de işin içerisine katarsak, Sultangazi konjonktürel olarak Türkiye’nin ticari, ekonomi, turizm ve kültürel olarak en büyük kentinin merkez ilçelerinden biri olmaya aday.

 “İSTANBUL’UN EN UZUN CADDESİ, ESKİ EDİRNE ASFALTI”

İstanbul’un en uzun caddesi olarak tanımlanan ve bazı bölgelerde isim değişikliğine uğrasa da, TEM otoyolundan evvel, İstanbul’un Trakya ile bağlantı yolu anlamında en önemli yol olan; Eski Edirne Asfaltı’nın önemli bir bölümü ilçemiz sınırları içerisindedir. Bu cadde aynı zamanda ilçemizin en işlek ticari merkezlerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır.

Üzerinde kurumsal olarak büyük birçok işletmeyi barındıran Eski Edirne Asfaltı, aynı zamanda devam eden projelerden farklı olarak ilçemizin ilk raylı sistemin olduğu tek ve yegane caddesidir. Bu caddenin ileride ilçemiz açısından ticari önemini muhafaza edeceği de aşikardır.

Peki, bu caddenin üzerinde ki yapılaşma ilçemizin modern yapısına ve kent dokusuna uygun mu?

Cadde üzerinde bulunan binalardan bazıları, taşra ilçelerinde bulunan ve yıllarca bakımı yapılmayan, alt kısımları dükkan olarak kullanılan ancak üst kısımları dökülen yapıları andırmakta. Ayrıca Sultangazi’nin ilçe olmasından evvel yapılan bu binalar, imar yönetmeliğine de aykırı olarak yapılmıştır. Yeni yapılan binalar imar yönetmeliği usullerine göre kaldırımdan daha uzak mesafeye inşa edilirken, eski binalar neredeyse kaldırımların üzerine inşa edilmiştir.

Yeni projelerin tamamlanmasından sonra dünyaca tanınan markaların tercih edeceği bu cadde, bu haliyle talebi karşılamaya kesinlikle uygun değildir. Ayrıca gayrimenkul uzmanları bir yerleşim bölgesiyle ilgili fiyat değerlendirmesi yaparken, o yerin stratejik konumuna ve yakınında bulunan önemli projelere göre değerlendirmeler yaparlar. Bu değerlendirmelerin sonucunu etkileyen en önemli etkenlerden bir diğeri ise, bölgenin ticaretinin döndüğü önemli caddelerinin pozisyonudur. Bağdat Caddesi, Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi,  Alemdağ Caddesi ve daha birçok cadde bu konuda emsal teşkil etmektedir.

Eski Edirne Asfaltı üzerinde yapılacak bir kentsel dönüşüm, hem caddenin hem de ilçemizin ticari hacmine ve kentsel dokusuna önemli katkılar sunacağına inanıyor ve ilçemizin kentsel dönüşüm sayesinde yaşanacak bu büyük değişime daha hazır hale geleceğine inanıyoruz…

“BEKLENEN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM”

1999 yılında yaşanan Marmara depremi ve uzun süredir gündemde olan büyük İstanbul depremi konusu da ilçemizi yakından ilgilendirmektedir. Olası depremin ilçemizde birçok binayı olumsuz etkileyeceği öngörüsü öyle sanıyoruz ki, uzak bir ihtimal değildir. İlçemizde can ve güvenliği anlamında bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğu gerçeği ışığında konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NE DEDİLER?

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, 2009 yılından bu yana Sultangazi’de 54 bin yeni konut üretildiğini, bunların içerisinden 5 bin yapının eski yapılardan oluştuğunu ve yenilendiğini söyledi. Altunay, “Bizim asıl çabamız ilçemizde bulunan eski yapıların yıkılıp yerine sağlıklı yapıların yapılmasıdır.” Dedi.

Sultangazi Müteahhitler Derneği Başkanı Mahir Polat ise “Sultangazi depreme hazırlıklı bir ilçe mi?” sorusuna, “Maalesef Sultangazi hala depreme dayanıksız yapı stoku anlamında sorunlu bir ilçe. Yapıların büyük çoğunluğu eski ve depreme dayanıksız yapılardan oluşuyor. Sultangazi, kendisine benzeyen diğer ilçelere oranla biraz daha geç kentsel dönüşümle tanışıyor. Sultangazi genel olarak gecekondu şeklinde inşa edilmiş bir ilçe değil. Daha çok yığma bina olarak isimlendirdiğimiz, apartman tarzı binalara sahip. Bu yapıların ekonomik ömrünü tamamlaması ve yık-yap şeklinde yeniden dönüşmesi biraz daha zaman alabilir. Ve ilçemizde kentsel dönüşüm kaçınılmazdır” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi’de ‘Şehit Özay Gezgin Deprem Eğitim Parkı’ açıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.