Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV)’nin düzenlediği söyleşi programının bu haftaki konuğu Tasavvuf Müziği Sanatçısı Neyzen Ender Doğan oldu.
ESEV’de gerçekleşen programda, müzisyen Ender Doğan “Ney ve Müzik” üzerine ESEV’de çeşitli sanat dallarında eğitim alan öğrencilerle sohbet etti. Müzik yaşamıyla ilgili öğrencilere bilgi veren Neyzen Doğan, “Ney nefestir, neyzenin nefesiyle güzelleşir” dedi. Ney üfleyen bir insanın başka sanat dallarıyla da ilgilenmesi gerektiğini belirten Doğan, “Ney üfleyen bir insanın başka sanat dallarından da beslenmesi gerekir. Başka sanat dallarıyla da uğraşan insan, kendi işini daha iyi yapar. Sanatçılar, her bir güzellikten nasibini almalıdır. Bu çok önemli bir şey.” diye konuştu.
Ney’in insana sabretmeyi öğrettiğini anlatan Doğan, sabrın kişiyi olgunlaştırdığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre bir enstrüman kullanan insanların kullanmayanlara göre empati kurma yeteneğinin daha güçlü olduğunu belirten Doğan, enstrümanın insan ilişkilerini de olumlu yönde etkilediğini belirtti.
DERVİŞLİK ALÇAK GÖNÜLLÜK DEMEK
Ney ile ilgilenen gençlere tavsiyeler de veren Doğan, “ Ney üfleyen hocalarınızı dinleyin. Konserlere gidin. Dinlediğiniz sanatçıyı tanıyın, araştırın” dedi, Dinleyicilerden gelen soruları da cevaplayan Doğan, dervişlikle derviş olmak arasındaki farkın ne olduğu sorusunu da şöyle cevapladı:
“Dervişlik alçak gönüllük demektir. Dervişler alçak gönüllü olur. Kâinattaki bütün hadiselerin hakiki sebebinin nereden geldiğini bilip işin ilim tarafını irfana dönüştüren insanlardır. Dervişlik ise; dünya hayatında hiç bitmeyen bir arayışı ifade eder.” Doğan, konuşmasının ardından ney’ini eline alarak ESEV öğrencilerine özel, kısa bir ney konseri verdi.
Öğrencilerin Karne Sevinci
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.