Dünkü yazımızda 2019 seçimleri öncesi ülkenin iki büyük partisinde il ve ilçe kongrelerinin yapılacağı ve bu kongrelerin seçim stratejisi açısından önem arz ettiği için köklü bir takım değişiklerin gündemde olduğuna değinmiştik. Bugünkü yazımızda ilçemiz Sultangazi’de Ak Parti için ne tür değişikliklerin yapılacağı ihtimalini irdeleyeceğiz.
Bütün bunlardan evvel yazımıza konu olan “değişim” konusu hakkında yerel ve genel bazı konuları okuyucuya vermenin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz.
DEĞİŞİM KONUSU NEDEN VE NASIL GÜNDEME GELDİ?
16 Nisan’da yapılan, anayasal bazı değişikliklerin oylandığı ve aslında artık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı makamlarıyla, hükümet ve TBMM’nin yapısıyla ilgili olarak bazı değişimlerin kabul edildiği referandumdan sonra artık Türkiye’yi yönetebilmenin esası en az yüzde 51 oy almak.
Referandumda Cumhurbaşkanının partili olması maddesinin de kabulü ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurucusu olduğu Ak Partiye yeniden üye oldu ve yapılan olağanüstü kurultaydan sonra yeniden Ak Parti genel başkanı oldu.
ERDOĞAN, “GÜNCELLEYECEĞİZ, METAL YORGUNLUK VAR”
Erdoğan genel başkan olmasının ardından kurultayda yaptığı açıklamada, “Bu yılsonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz, çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019’a hazırlanmamız gerekiyor.”
ARTIK SEÇİM KAZANMAK İÇİN 50+1’E İHTİYAÇ VAR…
Cumhurbaşkanı, metal yorgunluktan ve güncellemekten ne kast ediyor hepimiz aslında farkındayız. Ancak Erdoğan’nın, “”Sandıkta yüzde 50’nin üstüne çıkmak için milletimizin tamamını hedeflemek durumundayız…” sözü aslında k Partinin seçim stratejisini ve yaşanacak değişimin yönünü anlamamız açısından oldukça önemli…
Uzun süreli iktidarlarda parti hiyerarşisinde bulunan kadrolar bir müddet sonra heyecanlarını kaybederek atalet içerisine düşebiliyor.
SULTANGAZİ’DE METAL YORGUNLUK VE ATALET NE ZAMAN BAŞLADI?
İlçemizde bunu çok net olarak, 2014 yerel seçimlerinde gördük. İlçede kurulan Seçim Koordinasyon Merkezinde görevli isimler, partinin seçimleri kazanması için bir takım çalışmalara katkı vermek yerine, kendi makamlarının ve güçlerinin verdiği duyguyla ciddi bir atalet yaşadılar.
Elbette bunu somut delillere dayanarak söylüyoruz. Mesela Cebeci mahallesinde ikamet eden bir hanım teyze, sokağına bayrak astırabilmek için son çare olarak yerel basın mensuplarını telefonla aramıştı. Hanım teyze bu konuyla ilgili olarak SKM’yi aradığını ancak olumlu bir dönüş olmadığını söylemişti.
Daha sonra yapılan 7 Haziran seçimlerinde Ak Partinin mecliste tek başına hükümet kurma sayısına ulaşamadığı seçimlerde ise ilçe yönetiminde görevli ve seçim çalışmalarında aktif çalışan isimlerden bazıları, Güneydoğu Anadolu bölgesinde düşen Ak Parti oylarından sonra kendi sosyal medya hesaplarından sinkaflı cümleleler kurarak Kürt kökenli seçmene küfretmesi, aslında seçim çalışmalarında bu isimlerin, büyük çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenli vatandaşlarla kuramadığı ilişkinin de göstergesiydi.
1 Kasım seçimlerinde ve hemen ardından 16 Nisan referandumunda ilçe teşkilatının yerel yönetimle yaşadığı sorunların teşkilat sınırlarını aşarak ilçenin neredeyse tamamında konuşulması ve ardından bazı yerel basın mensuplarının adeta kamplaşarak karşılıklı bir karalama kampanyası başlatmasının da teşkilatın değişime direnemeyeceği gerçeğini göz önüne koyuyor…
Cumhurbaşkanı artık seçim kazanmak için Türkiye vatandaşlarının tamamına hitap etmek gerekiyor derken, aslında tam da bunu tarif ediyor. Yani kendi partilileriyle bile temas etmeyen yönetici kadroların yerine, vatandaşların tamamıyla temas edebilen yöneticilerin gerekliliğinden söz ediyor.
CUMHURBAŞKANI “HERKESİN ALTERNATİFİ VAR” DEDİ…
Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ağırlıkla eski parti yöneticileriyle yeni örgüt olur mu? Herkes kurulu ilişkilerini sürdürmeye devam edecek. Madem yeni bir döneme, toplumun en az yüzde 80’ine ulaşmak gereken bir döneme giriyoruz, o zaman gereği yapılmalı. Milyonlara ulaşan bir partinin yeni kadro sorunu da yok.” Diyerek de, partide herkesin alternatifi olduğunun altını çiziyor.
AK PARTİ SULTANGAZİ’DE KAÇ KİŞİ BELEDİYE ÇALIŞANI?
Sultangazi ilçe başkanlığı kurulduğundan beri bazı isimler köşe taşı misali yerinden hiç oynamıyor. Bu isimlerin büyük çoğunluğunun belediye ve belediye iktisadi teşebbüslerinde (BİT) çalışıyor olması, çalışma şartlarının zamanla geliştirdiği sokaktaki vatandaşla iletişim kurma zorluğu ve son olarak bu isimlerin bazılarının tabela STK’sında ismi olmasının dışında hiçbir tabana sahip olmamaları üst üste eklendiğinde aslında değişimin kaçınılmaz olduğunun da göstergesi…
SULTANGAZİ MUHAFAZAKAR BİR İLÇE…
Sultangazi özelinden baktığımızda ilçenin nüfus dağılımının daha çok sağ muhafazakâr nüfustan oluşması, bu insanlarla ilişki kuracak parti kadrolarının da bu özelliğe sahip olmaları anlamında atlanılmayacak bir gerçek.
VATANDAŞ KENDİNE BENZEYENİ SEVİYOR…
Takım elbiseli olmak ve lüks bir araca sahip olmak, belediye çalışanı ve memur zihniyetli olmak bazen vatandaşlar arasında iğreti bir duygunun gelişmesine sebep olabiliyor. Vatandaş kendi dilinden konuşan, anlattığını anlayan ve anlatacağını anlayabileceği, yani kısaca kendisine benzeyen siyasetçilerle daha kolay bağ kuruyor. Bunun birkaç tane önemli örneği vardır siyaset tarihimizde, bunlardan bir tanesi Süleyman Demirel, diğeri Bülent Ecevit, bir diğeri rahmetli Necmettin Erbakan ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.
Bu anlattıklarımız ve örneklerimizden sonra biz değişimin daha çok bu yönde olacağını düşünüyoruz.
Kongrelerin yılsonuna doğru yapılacağını düşünecek olursak, daha bu köprünün altından çok sular akacak. Ancak biz dilimiz döndüğünce bu süreçle ilgili düşüncelerimizi aktarmaya devam edeceğiz.
Kontrolden çıkan araç yayaya çarptı: 1 ölü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.