a

Haberimiz Ulusal Basına Yön Verdi

Gazetemiz Gözlem ve Eminhaber Ulusal Basına da yön veriyor…

“Acele Kamulaştırma” haberimiz sonrası ulusal basın konuya ilgi gösterdi.  Haberimiz sonrası birçok ulusal gazetede “Gazi’de Kamulaştırma İsyanı” başlığıyla haberler yayınlandı.Bugün birçok gazetede Sultangazi’deki acele kamulaştırmayı sayfalarına taşıdı.

Bakanlar Kurulu kararıyla Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı bağlantısının “acele kamulaştırma” kararıyla Gazi Mahallesi’nin ortasından geçecek olması sebebiyle mahallenin kaygılı olduğu belirtildi. Yürütmenin durdurulması istemli davalarla hukuk mücadelesi başlatan mahalleli, “Para değil önemli olan. Buralar çocukluğumuzun geçtiği yerler. Sığınacak başka bir yerimiz yok” dedi. Mahallelinin dilekçelerinde “İdare asıl amacına başka bir yasal dayanakla ulaşmak istemi açıkça görüldüğünden işlem maksat unsuru bakımından açıkça hukuka aykırıdır. Acele kamulaştırılacak tek tek taşınmazların kamulaştırma işlemi sonrasında hangi amaçla ve nasıl işlevlendirileceğinin belirsiz olması da başlı başına bir hukuka aykırılık nedenidir” ifadesi kullanıldı.

Gazi Mahallesi’nin sokaklarında bugünlerde bir yıkım tedirginliği dolanıyor. Tedirginliğin sebebi de Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kınalı bağlantısının Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla mahallenin içinden geçirilecek olması. Mahalleli ise yürütmenin durdurulması istemli davalarla hukuki savaş başlatmış durumda.

Bakanlar Kurulu, 11 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında hazırladıkları listede yer alan Sultangazi, Eyüp ve Başakşehir’deki bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verdi. Alibeyköy, Mahmutbey, Eski Habipler mahallelerinin de yer aldığı listede Gazi Mahallesi, Zübeyde Hanım, Yunus Emre ve 50. Yıl mahalleleri de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı karar 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, Gazi Mahallesi’nin ilk yerleşim bölgelerinden olan Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 868 No’lu parselin acele kamulaştırılması isteniyor ancak zemin etüdü için mahallede bulunan işçiler 30 binden fazla nüfusu bulunan Zübeyde Hanım Mahallesi’nin altından tünel geçeceğini söylüyor. İşçilerin bu dediğini destekleyecek şekilde tünelin biteceği yer olarak belirtilen mahalledeki karakolun arkasında da zemin etüdü çalışmaları başlamış bile. Barınma hakkı ile ilgili çalışmalar yürüten Sosyal Haklar Derneği Başkanı Avukat Can Atalay, kararı 3. köprünün verdiği zararın ne boyutlara geldiğinin somut görüntüsü olarak değerlendiriyor ve “Yurttaşlar idari işlerin ve eylemlerin dayanağının ne olduğunu dahi öğrenemiyorlar. Uygulama ile Bakanlar Kurulu kararı sınırlarının ötesine geçmiş olduğunu anlıyoruz” diyor.

İdarenin asıl amacının olağan kamulaştırmayla elde edemeyeceği taşınmazları, acele kamulaştırma yoluyla elde etmek istemesi olduğunu vurgulayan mahalleli, dilekçelerinde “Bu nedenle idare asıl amacına başka bir yasal dayanakla ulaşmak istemi açıkça görüldüğünden işlem maksat unsuru bakımından açıkça hukuka aykırıdır. Acele kamulaştırılacak tek tek taşınmazların kamulaştırma işlemi sonrasında hangi amaçla ve nasıl işlevlendirileceğinin belirsiz olması da başlı başına bir hukuka aykırılık nedenidir” diyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi’de Mülteci Terörü

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.