Bu haber bir Kemal Sunal filmi senaryosu değil, bir fıkra değil, bu bir tapu hikayesi…
Sultangazi ilçesi Merkez Habipler Derneği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, özelde mahallenin sorunu gibi görünen ancak genelde yaklaşık olarak 48 bin metrekarelik bir alanı ilgilendiren bir sorunla karşı karşılayalar.
Mahallelinin bir araya gelerek kurduğu; Sultangazi Merkez habipler Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2015 yılından beri mahallenin sorunlarıyla ilgili olarak mücadele vermektedir. Dernek lokalinde bizi ağırlayan dernek yetkilileri, mahallenin en büyük sorununun tapu sorunu olduğunu anlattılar. Bir yılan hikayesine dönen Habiplerin tapu sorununu dilimizin döndüğü kadarıyla siz değerli okurlarımıza anlatmaya çalışacağız.
Meşhur Paşa Torunları
Merkez Habipler Mahallesini de kapsayan yaklaşık 48 milyon metrekarelik bir alan, Paşa torunları tarafından tapuları olduğu gerekçesiyle mahkemeye sevk edilmiş. “Paşa torunları” denilince akla Osmanlı paşaları gelir ancak burada durum biraz farklı. Burada sözü edilen paşalar, 1980 darbesiyle gündeme gelen paşalar. Rivayet odur ki, 1980 askeri darbesinden sonra bir Paşa, tapulara yerleştirdiği adamları üzerinden İstanbul’un kırsal alanlarından büyük bir bölümü kendi çocuklarına tahsis ediyor. Şimdi Sultangazi’den başlayan ve Maslak’a kadar devam hat üzerinde hak iddia eden ve kamuoyunda “Paşa Torunları” olarak geçen bu şahıslar, 1980 askeri darbesinde paşa olanlardan bir tanesinin torunları.
1984 yılında İBB’ye devredilen bu hattın, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak hak sahiplerine devredilmesi için gerekli olan yasal 10 senelik sürecin bitmesine birkaç ay kala; yani 1994 yılında “Paşa torunları” tarafından şerh konularak durdurulmasıyla sonuçlanmış.
Devam eden bu yeni yasal sürecin üzerinden yaklaşık olarak 9 sene geçtikten sonra yani 2003 yılında bu kez hazinenin şerh koyması ve yeni bir mahkemenin başlamasıyla başka bir ivme kazanmış durumda.
“Siyasiler Söz Verdi, Ancak Tapu Vermedi”
Dernekte konuştuğumuz Habipler sakinleri, 1983 yılında çıkartılan imar affı mevzuatı gereğince gerekli başvuruları yaptıklarını ve kanun gereğince kendilerine Tapu Tahsis Belgeleri verildiğini ancak bu gün kendilerini “İşgalci” olarak tanımlayan yetkilerin bu yasal affı ve yasal tapu tahsis belgelerini tanımadıklarını belirterek, “Kanun hiçe sayılıyor” diyorlar.
Mahalle sakinleri her dönem değişen iktidar ve yerel yöneticilerin hep kendilerine tapu sözü verdiğini ancak bu anlamıyla hiçbir şeyin değişmediğini söylüyorlar. “Hergelen ‘söz bu kez size tapularınızı vereceğiz’ dediler. Ancak hep başka bir sebepten dolayı bize tapularımız verilmedi.”
“İBB ve İlçe Belediyesi Yanımızda Ama Mahkemede Avukat Yok”
15 Mart 2016 tarihinde İBB yetkileriyle yaptıkları görüşmede yetkililerin kendilerine, “İlçe belediyesinin parselleri belirleyerek işleme başlamasında hiçbir engel yok” dediklerini ancak ilçe belediyesinin halihazır haritalar üzerinden parselizasyon yapmamak için çeşitli bahaneler ileri sürdüğünü söylüyorlar.
İBB ve İlçe Belediyesinin kendilerine “Paşa torunları” ile yaşanan yasal süreçte yanlarında olduklarını söylemelerine rağmen 5 Nisan 2016 tarihinde Çağlayan Adliye Sarayında görülen davada, davacının 20 avukatla geldiğini ancak kendilerini savunan bir avukatın bulunmaması karşısında kendilerinin dernek olarak bir avukat tuttuklarını söyleyerek, “Biz artık bu konuda kimseye güvenmiyoruz. Tırnağın varsa başını kaşıyacaksın, sözü gereği artık biz şunu öğrendik; eğer biz mücadele etmezsek tapularımızı almamız hayal.”
“18 Bin Kişinin Yaşadığı Habipler’de Mahkeme Dosyasında 15 Gecekondu Görünüyor”
Mahkeme dosyasından yeni haberdar olduklarını söyleyen mahalle sakinleri, hakimin önündeki dosyada Merkez Habipler’de sadece 15 gecekondu olduğunu öğrendiklerini ve 18 bin kişinin ikamet ettiği bir mahallede nasıl oluyor da sadece 15 gecekondu görülmesinin şaka bile olmadığını söylüyorlar.
Konuyla ilgili olarak dernek ve mahalleler birliğinden insanlarla birlikte Ankara’ya gittiklerini ve Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmak için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyleyen mahalle sakinleri, 2981 sayılı kanunun 2 yıl sonra geçersiz olacağını ve tapu tahsis belgelerinin 2 yıl sonra artık hiçbir şey ifade etmeyeceğini söylüyorlar.
“Mahallemizde ölüye tapu veriliyor ama diriye tapu verilmiyor”
Mahallelerinin yasal olarak gecekondu bölgesinde bulunduğunu ve kanuna göre bu bölgeye, Mezarlık, Okul, Zabıta Müdürlüğü, Hayvan Barınağı ve benzeri birçok kamu kurum ve kuruluşunun inşa edilmemesi gerektiğini söyleyen mahalle sakinleri, “Mahallemizde ölüye tapu veriliyor ama yaşayana tapu verilmiyor…” diyorlar…
“Paşa Torunlarından Söz Ediliyor Fakat KİPTAŞ Toplu Konut Yaptı”
“Bizim mahallemizin sınırları içerisine KİPTAŞ konut yaptı. Bu konutları yaparken dere kenarında bulunan gecekondularda ikamet eden vatandaşlarımızın yerleştirileceği söylendi. Bu konutların taban fiyatının 67 bin lira olacağı söylendi. Ancak en ucuzu 120 bin liraya satıldı ve bu konutlar İstanbul’un dört bir yanından gelenlere satıldı.”
“Bize ‘Paşa torunları ellerinde tapular olduğunu söylüyorlar ve mahkemeye başvurmuşlar’ diyenler gelip bu alana nasıl toplu konut yapıyorlar, bu ayrı bir tartışma konusu”
“Bu Bir Rant Kavgası”
Son olarak kendi mahallelerinin; hem çevresinde şekillenen projeler sebebiyle, hem de konum olarak İstanbul’un en efektif noktalarından birinde bulunması sebebiyle rant anlamında yüksek değer arz ettiğini söyleyen mahalle sakinleri, “Burada sözü edilen alan 2.700.000 metrekare. Bunun parselizasyon çalışmasının yapılması ve bu parsellerin hak sahiplerine satılması durumunda belediyenin kasasına girecek olan para yaklaşık olarak 900 milyon TL. ancak bu alanın dışarıdan gelen yatırımcılara satılması durumunda kasaya girecek para yaklaşık olarak 5.400 milyon TL. Biz bu sebeple sürekli olarak önümüze engeller çıkartıldığını düşünüyoruz.” Dediler.
Mahallede ikamet eden her kültürden, her siyasi düşünceden insanın komşuluk ve ortak hedef için bir araya gelerek kurduğu Sultangazi Merkez Habipler Yardımlaşma ve Dayanışma derneğinin 1200 resmi üyesi var. Yani hemen hemen her evden 1 kişinin üye olduğu derneğin tapu konusunda neler yapabileceğini yakından takip etmeye ve siz değerli okurlarımıza aktarmaya devam edeceğiz…
Sultangazi’de Dursun Ali Erzincanlı’dan unutulmayacak ramazan akşamı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.