“TUİK, 521.524 Kişi Açıkladı, Nasıl 552.524 Kişi Oluyor?”
İsmi kısaca TUİK olan Türkiye İstatik Kurumu, yıllık değerlendirmeler bazında yaptığı açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan kişilerin adres kayıtlarına dayalı olarak rakam veriyor. Yani bu durumda ülkemizde çeşitli nedenlerle bulunan kayıt altına alınmış yabancı kişileri açıklanan bu rakamlara dahil etmiyor.
Durum böyle olunca örneğin ilçemiz Sultangazi’de TUİK’in açıkladığı 521.524 kişiye, 24 Bin Suriyeli ve 7 Bin kişiyi bulan Pakistan, Afganistan ve Burma’lıları ilave etmek gerekiyor. Yani Sultangazi’de kayıtlı olarak yaşayan insan sayısı, 552.524 kişiyi buluyor…
“Kaynaklar 521.524 kişiye göre mi belirleniyor, 552.524 kişiye göre mi belirleniyor?”
Hazine ve devlet kurumlarının ilçemize hizmet için ayırdığı bütçeyi belirlerken TUİK’in verilerini dikkate alıyor. Bu bütçe ilçede ikamet eden kişi sayısına göre belirleniyor. Yani sağlık, eğitim, emniyet ve idari hizmetler ve bu hizmetleri verecek kamu binaları ile personel sayısı 521.524 kişi baz alınarak planlanıyor. Fakat ilçemizde ikamet kayıtsız olarak yaşayanları saymazsak, 552.524 kişi ikamet ediyor.
Bu durum özellikle hastane, okul ve sosyal yardımlaşma vakfı açısından çok önemli bir sorunun doğmasına sebep oluyor. Huzur ve asayiş anlamında da özellikle son olarak Suriye’den ülkemize sığınan mültecilerin suça karışma oranının yüksek olması anlamında asayiş ve huzur zaafı doğuruyor. Ayrıca ilçe belediyesine ayrılan bütçenin de reel rakamlara göre hazırlanması dikkatten kaçmamalıdır. Hizmetlerinin aksamaması için reel rakamların dikkate alınması, hizmetin aksamadan ve daha kaliteli olarak devam etmesi açısından önemlidir.
“Kiralar Uçuyor”
İlçenin konut üretimi ihtiyaçlara göre belirlenmekte. Konutların fiyatları ve özellikle kira bedellerinin gerçek rakamlarda kalması da, yaklaşık 30 Bin kişiyi bulan mültecilerin varlığı sebebiyle, rakamların daha da yukarılara çıkmasına neden oluyor.
Fırsatçı ev sahipleri daha önce kömürlük olarak kullanılan bazı bölümleri mültecilere, normal daire fiyatının neredeyse 2 katına kiraya veriyor. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının da ödemesi gereken kira fiyatlarını fahiş rakamlara çıkarıyor.
“Ucuz İş Gücü, İstihdamı Olumsuz Etkiliyor”
Sayıları yaklaşık olarak 30 Bin kişiyi bulan bu mültecilerin bazılarına (Suriyelilere) çalışma izninin verilmesi, piyasada ucuz iş gücünün oluşmasına sebep oluyor.
Özellikle inşaat ve atölyelerde ihtiyaç sahibi Suriyelilerin ucuz rakamlarla çalışmayı kabul etmesi ve fırsatçı işverenlerin maliyeti düşürmek ve kar marjını yükseltme hırsıyla ucuz iş gücünü talep etmesi, yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işsiz kalmasına sebep oluyor.
“Her Trafik Işığında Yürek Parçalayan Aynı Manzara”
Yukarıda sözünü ettiğimiz ekonomik sorunların yanı sıra, sayıları 30 Bin’i bulan mülteciler, sosyal yaşam alanlarında da yürek parçalayan bazı manzaraların oluşmasına neden oluyor. Yağmur çamur demeden hemen her gün özellikle trafik ışıklarında dilenen kadın ve çocuklar, bize mültecilerin yaşadığı başka bir acı gerçeği gösteriyor.
Sultangazi Nüfusunun İki Katı Tebligat
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.