a

Yolumuza Devam Edeceğiz

Belediye Başkanı Cahit Altunay Cumhuriyet Mahallesi’nde mahkemenin verdiği yürütme kararını değerlendirdi.

 

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında ‘riskli alan ilan edilerek’ kentsel dönüşüme tabi tutulan Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili hazırlanan 1 / 5000 ölçekli nazım imar planı ile 1 / 1000 ölçekli uygulama imar planları iptal etti. Mahkemece, ‘nüfus ve yapı yoğunluğu ile birlikte trafiği de artıracağını, bölgenin bütüncül yapısını bozarak emsal artışına sebep olacağı’ belirtildi.

 

Sultangazi Belediyesi, 2013 yılında Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili bir rapor hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Raporda, Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında bulunan 116 blokun 25-30 yaş aralığında olduğu, yapılarda yapay dolgular yapıldığı gözlemlendiği, yapıların temel derinliklerinin 3 metre olduğu ve yapıların dolgu zeminine oturduğu belirtilerek söz konusu alanın 6306 sayılı, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ kapsamında riskli alan ilan edilmesi önerildi. Öneri 6 Şubat 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilerek Cumhuriyet mahallesinin bir kısmı, ‘riskli alan’ ilan edildi.

 

Mahalle sakinleri yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay On Dördüncü Dairesi’ne başvurdu. Dava konusunu inceleyen Danıştay On Dördüncü Dairesi, ilgili kanun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşullar çerçevesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan 116 blokun riskli alan ilan edilmesi ile ilgili detaylı bir teknik rapor hazırlanmadığını belirterek Bakanlar Kurulu’nun aldığı riskli alan kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

Dava Danıştay’da görülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Cumhuriyet Mahallesi’yle ilgili 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ile 1/ bin ölçekli uygulama imar planı hazırladı. Hazırlanan planın 1/100 bin ölçekli üst plana aykırı olduğu ve planların bölge nüfus oranını iki katına çıkardığını savunan bölge halkı planların iptal edilmesi için İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme konuyla ilgili bilirkişi incelemesi istedi. Konuyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda planlarla ilgili, ‘şehircilik ilke ve esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı’ ifadeleri kullanıldı. Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme, 1/ bin ölçekli uygulama imar planı ile 1/ 5 bin ölçekli nazım imar planları hakkında iptal kararı verdi.

 

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili verilen kararı değerlendiren Başkan Altunay, “Cumhuriyet Mahallesi’nde mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Gerekçeli karar henüz çıkmadı ama öğrendiğimize göre gereği kadar karot örneği alınmadığı yönünde bir görüş var. Gerekli düzenlemeler yeniden yapılarak yolumuza devam edeceğiz.” Dedi.

Tüm Yorumlar (3)
  • BARIŞ
    8 yıl önce
    0 0

    sayın başkan siz mahkeme kararından bunu mu anlıyorsunuz?….tebrik ederim….saygılarımla

  • Hasan Renk
    8 yıl önce
    0 0

    böyle işler kendisini ve ekibini aşıyor o nedenle başarısız oluyor belediye binasının altına çarşı yapma işi gibi belediye binasının içerisinde kalan evleri başka yere nakletme işi gibi taşocaklarının verdiği rahatsızlıkları giderme işi gibi daha birçok iş bu çapsız başkan ve ekibi yüzünden başarısızlıkla sonuçlanıyor hepsi bir gün gidecekler ve bu sorunlar sultangazililere miras kalacak bunu iyi biliyorlar ve bu yüzden önemsemiyorlar

  • hayri hayret
    8 yıl önce
    0 0

    dünürler damatlar bacanaklar kayınbiraderler köyden hemşehriler fazla meşgul etmiş anlaşılan fırsat bulamamış işte

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

O Üniversiteyi Sultangazi’ye getiriyoruz

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.