a

2016 yılı bütçeleri onaylandı

İSKİ’nin 5 milyar 780 milyon 451 bin lira olan 2016 mali yılı bütçesi ve İETT’nin toplam büyüklüğü 2 milyar 140 milyon lira olan 2016 yılı bütçesi kabul edildi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin kasım ayı toplantılarının 7. oturumu, Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasında yapıldı. Toplantıda İBB’ye bağlı İSKİ ve İETT’nin 2016 yılı bütçe görüşmeleri yapıldı. Kurumların İBB Meclisi’ne sunulmasının ardından yapılan oylamalarda, İSKİ’nin 5 milyar 780 milyon 451 bin lira olan 2016 mali yılı bütçesi, 127 kabul, 64 ret ile oy çokluğuyla kabul edildi. İBB Meclisi’ndeİSKİ bütçesinin ardından görüşülen İETT’nin toplam büyüklüğü 2 milyar 140 milyon lira olan 2016 yılı bütçesi de, 69 ret oyuna karşı 130 kabul oyuyla kabul edildi.

 

YENİ SU KAYNAĞI ÇALIŞMALARI

 

İSKİ’nin bütçesini İBB Meclisi onayına sunan İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, nüfusu 14 milyonu aşan İstanbul’da günde ortalama 2,5 milyon metreküpün üzerinde su tüketildiğini belirtti. Altay, 1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle Melen Projesi’nden alınan suyun İstanbul’un kuraklığa karşı sigortası olduğunu anlatarak, DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul’un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı’nın inşası devam ettiğini söyledi. Altay, Anadolu yakasında İsaköy ve Sungurlu barajlarını, Avrupa yakasında ise Istrancalar’da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

 

KÖYLER İÇİN 40 TESİS PLANI

 

İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 86’sı, Silivri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 78’i, Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının da yüzde 51’ini tamamladıklarını anlattı. Bugüne kadar köylere 850 kilometre atıksu şebekesi ve 2 bin kilometreyi aşkın içmesuyu şebekesi inşa ettiklerini hatırlatan Altay, İstanbul’un köyleri için de 40 tesis planladıklarını belirtti.

 

KURBAĞALIDERE VE ENERJİ ÜRETİMİ

 

Altay, başta kamulaştırma olmak üzere şehrin içinde yer alması, zemin problemleri gibi zorluklar içeren Kurbağalıdere’nin ıslahında da belli bir noktaya geldiklerini söyledi. Altay, daha önce Alibeyköy’de, Ayamama’da yaptıkları gibi Kurbağalıdere’de de mutlu sona ulaşacaklarını dile getirdi. Altay, “Baraj havzalarımızı kirlilikten korumak için mutlak alanları kamulaştırıyoruz ve buralardaki geniş araziler üzerinde bulunan hava koridorlarından enerji üretmek istiyoruz. Bu alanlarda rüzgar türbini inşa ederek ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Bu konuyla ilgili fizibilite çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

 

İSKİ’NİN YÜZER GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ

 

Güneş enerjisi sistemlerini de kullanacaklarını belirten Altay, ”İSKİ olarak artık yüzer güneş enerjisi sistemleri üzerine de çalışmalara başlamak istiyoruz. Yüzer güneş enerjisi sistemleriyle hem üstü kapatıldığı için su kaynağında buharlaşma azalmakta hem de güneş enerjisi panelleriyle enerji üretilmektedir. Biz şimdi bu teknolojinin İstanbul’un su kaynaklarında uygulanabilirliğini ölçmek ve fayda-maliyet analizleri yapmak için çalışmalara başladık” dedi.

 

FİLOYA BİN OTOBÜS VE ÜCRETSİZ İNTERNET

 

İSKİ bütçesinin onaylanmasının ardından İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İETT’nin 2016 yılı bütçesini İBB Meclisi’ne sunumunda yaptığı konuşmada, İETT tarafından yapılacak yatırımlara değindi. Kahveci, “2016’da bin yeni otobüsü filomuza ekliyoruz. Bunlar engelli erişimine uygun ve akıllı araçlar. USB girişi ve ücretsiz internet hizmetini bu yıl tüm filomuza uygulayacağız. İnternetsiz otobüs kalmayacak. Aynı zamanda geleceğin ulaşım sistemlerinin İstanbul’a modellemesini yapmak istiyoruz. Bunun için yüksek kapasiteli yeni araçlar alacağız. Yeni enerji kaynakları kullanan bu araçlar, temiz havamızın sürdürülebilirliğini sağlayacak” dedi.

 

OTOBÜSLERDE KARA KUTU DÖNEMİ

 

Kahveci, Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi (AKYOLBİL) sayesinde planlama ve acil müdahalelerin kolaylaştığını belirterek, bu sistem sayesinde tüm otobüsleri gerçek zamanlı olarak takip ettiklerini vurguladı. Bu yıl otobüslerde toplu taşımada bir ilki gerçekleştirerek uçaklarda kullanılan “kara kutu” projesini hayata geçireceklerini söyleyen Kahveci, “Bu sistem ile yol ve sürüş güvenliği artacak. Kaza sayıları ve bakım giderleri düşecek. Yolcu konforu arttırılarak yakıt tasarrufu sağlanacak. Bu sistemle 80’in üzerinde veriyi analiz etme imkanı bulacağız. Proje 100 araçta denendi ve 2016’da tüm filomuzda uygulanacak.”

 

METROBÜSE DİJİTAL YÖNETİM SİSTEMİ

 

Metrobüs hattında yapılacak yeni düzenlemelere değinen Kahveci, “52 kilometrelik hatta 45 istasyon ve 535 araçla hizmet veriyoruz. Metrobüs Hattı ‘Dijital Trafik Yönetim Sistemi’ni hayata geçiriyoruz. Bu sistemle olumsuz koşulları anlık olarak elektronik tabelalara yansıtacağız” dedi.

 

İSTANBULKART’A İNTERNETTEN YÜKLEME

 

İstanbulkart kullanıcı sayısının 2015 yılında 19 milyona ulaştığını belirten Kahveci, İstanbulkartlara 2016 yılında internetten yükleme yapılması projesinin de tamamlandığını söyledi.

 

HALK OTOBÜSLERİNE ÜCRETSİZ YOLCU ÖDEMESİ

 

Daha önce yaşlıların ücretsiz taşınmasında sorunlar yaşadıklarını dile getiren Özel Halk Otobüsü işletmecilerine de müjde veren Kahveci, ”65 yaş ve üstü vatandaşlarımızı ücretsiz taşıyan özel halk otobüslerimizle ilgili kanunun bu yıl sonuna kadar hayata geçmesi planlanıyor. Geçtiğimiz mart ayında düzenlendi bu kanun. Mart ayından bugüne kadar olan tüm taşıma ücretleri ödenecek. Ve herhangi bir mağduriyet yaşanmayacak” dedi. Kahveci, pratik ödeme kolaylığı sağlayan biletmatiklerin sayısının 2016’da 150’den 300’e çıkarılacağını belirtti.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ TESİSLERİ

 

”İETT olarak çevre yönetimine büyük önem veriyoruz” diyen Kahveci, ”CNG’li otobüslerle başladığımız çevre dostu projelere yeşil garaj ile devam ettik. Yenilenebilir Enerji Tesisleri’nin ilkini Beylikdüzü’nde kurduk. Bu yıl bu tesislerin sayısını 3’e tamamlayacağız. 2016’da Enerji Yönetim Merkezi kuruyoruz. Tesislerimizi uzaktan izleyip, raporlamalar yapacağız” dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİLİ OTOBÜSLER

 

Güneş enerjili otobüslerle ilgili de bilgi veren Kahveci, “Ayrıca bu yıl Güneş Panelli Otobüsümüz seferlerine başladı. Tavanının 15 adet güneş paneli ile kaplandığı otobüste önemli oranda akü tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji ürettiği için karbondioksit salınımı gerçekleşmiyor. Geri dönüşüm ve yeni enerji kaynakları hakkında son derece duyarlıyız. Araçlarımızın bakım ve temizliğinde kullanılan yıkama sularını arıtarak tekrar kullanıyoruz. Yıllık 150 bin ton suyu arıtarak tekrar kullanıyoruz. Ayrıca bu yılki projelerimiz arasında ‘İETT ORMANI’ bulunuyor. 8335 ağaç dikmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TÜNEL YENİLENECEK

 

Kahveci, ”Biliyorsunuz dünyanın ikinci metrosu aynı zamanda ilk yer altı metrosu TÜNEL’dir. İETT’nin mihenk taşıdır. Büyük bir titizlik ve özenle bakımlarını yapıyoruz. 2016’da izolasyonunun yapılmasını, yeni tünel araç yapımı ve mevcut aracın yenilenmesini planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“Organize Suç Örgütü” Operasyonu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.